Faktograf.hr

Samo činjenice

Mittmannsgruber neutemeljeno tvrdi da će se pandemija pogoršati cijepljenjem

Nema dokaza da cjepivo može pogoršati zarazu virusom SARS-CoV-2; trenutno znanost raspolaže upravo suprotnim spoznajama.
Izvor: screenshot videa

Društvenim mrežama i portalima koji ne mare do provjere činjenica (Logično) širi se dramatično upozorenje urednice austrijskog desničarskog medija Wochenblick, Else Mittmannsgruber, koja najavljuje pogoršanje pandemije upravo zbog cijepljenja.

Korisnici društvenih mreža čak je krivo tituliraju kao imunologinju, iako je sociologinja.

Foto: Screenshot Facebook

Mittmannsgruber smatra da je virus trebalo pustiti u populaciji kako bi se stvorio prirodni imunitet te potpuno bez osnove i/ili temeljem netočnih podataka navodi da cijepljenje pogoršava ishode zaraze.

Snimljeni video

U video obraćanju navodi:

Nadate se da će zahvaljujući cijepljenju sve uskoro biti gotovo? E žao mi je što ću vas razočarati, bit će sve gore i gore. Navodna pandemija umjetno se održava i ponovo će nas teško pogoditi sljedeće jeseni i zime, upravo zbog cijepljenja

Svjedočit ćemo masovnom povećanju mrtvih, jer će Covid 19 postati opasan zahvaljujući cijepljenu tj. zahvaljujući cjepivima.

Opasnost, kako za cijepljene, tako i za one koji to nisu. Već smo prenosili izjave imunologa i irskog molekularnog biologa, profesorice Dolores Cahill. Ona upozorava na činjenicu da će imunološki sustav napasti organizam kojeg treba štititi. u momentu kada cijepljena osoba stupi u konakt s virusima iz obitelji korona. Upravo će to stvoriti nesagledive posljedice.

O irskoj virologinji i političarki ekstremno desne, euroskeptične Slobodarske partije Irske (Irish Freedom Party), Dolores Cahill, Faktograf je pisao više puta. Predvodi Svjetski savez liječnika (World Doctors Alliance), što zvuči impresivno, ali nema znanstvenu relevantnost. Osnovan je u listopadu 2020. u Berlinu i u svom sastavu ima malo liječnika (Der Standard). Inicijator Saveza je Heiko Schöning, također propagator netočnih tvrdnji o cjepivima.

Proslavili su se netočnim tvrdnjama da je COVID-19 vrsta gripe i da pandemija ne postoji; da su PCR testovi do 94% lažno pozitivni te tvrdnjom da je u Irskoj  zabilježeno samo 98 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19. Upravo je Cahill iznijela teze da je Covid-19 razotkriven kao gripa. Također, u trenucima kada je u Irskoj bilo 1.800 mrtvih od Covida-19, ona je tvrdila da ih nema ni sto.

Zbog njenih izjava od Cahill se distanciralo i Dublinsko sveučilište na kojemu radi, a Europska komisija ju je pozvala da napusti Inicijativu za inovativne lijekove (IMI). Faktograf je ranije opširno pisao o dezinformacijama koje je širila Cahill, a više možete pročitati ovdje.

Bolest nakon cijepljenja

Ovu konkretnu izjavu o tome da će cijepljene osobe dobivati teži oblik bolesti, već su pobijali znanstvenici u suradnji s fact-checkerima.

Neka cjepiva mogu u rijetkim prilikama kasnije izazvati ozbiljnije bolesti, ali znanstvenici kažu da učinak – poznat kao pojačanje ovisno o antitijelima (ADE) – nije primijećen kod cjepiva COVID-19. Takvo pojačanje dogodilo se kod starijih cjepiva, a nedavno i kod cjepiva protiv virusa denga.

Postoje brojni dokazi da bolest pojačana imunizacijom neće biti problem s injekcijama COVID-19, kazao je za AP ravnatelj edukacijskog centra za cjepiva u Dječjoj bolnici u Philadelphiji Paul Offit.

Kada bi to bilo točno, cijepljene osobe bi imale više infekcija nego necijepljeni, rekao je dr. Matthew Woodruff, imunolog sa Sveučilišta Emory. To nije bio slučaj.

“Sada imamo šest mjeseci cijepljenja tih ljudi, s kontinuiranom izloženošću i bez novih dokaza o pojačanoj bolesti”, rekao je u veljači Woodruff. Do tada, nakon nekoliko milijuna podijeljenih doza cjepiva, nije prijavljen niti jedan takav slučaj.

I ne samo da cjepiva Moderna, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford, Gamaleya, CanSino, J&J’s i Novavax’s nisu pokazala da izazivaju pojačanje bolesti posredovano antitijelima (ADE). ADE nije primijećen ni kod unosa plazme s antitijelima kod terapije oboljelih od Covida-19.

No, čak i kada govorimo o neželjenim posljedicama cijepljenja, Covid-19 ih često višestruko nadmašuje. Primjer su krvni ugrušci. Utvrđeno je da COVID-19 dovodi do nekoliko puta većeg rizika od krvnih ugrušaka cerebralne venske tromboze (CVT) od trenutnih cjepiva protiv COVID-19, kako onih baziranih na mRNA tehnologiji, tako i AstraZenecinog.

Vadnen Bossche

Urednica nastavlja s neutemeljenim tvrdnjama da će virus postati opasniji zbog cijepljenja.

Problem će imati i oni koji se nisu cijepili. Sve je to opisao Geert Vandenbossche, proizvođač cjepiva, virolog i stari suradnik Billa Gatesa. Geert predviđa kako će masovno cijepljenje transformera le virus Corona, u principu bezopasan, u nekontroliranog monstruma. Virus će postati zarazniji, agresivniji i također će učiniti bolesnim mlađe generacije.

Geert Vanden Bossche je inače veterinar, s doktoratom iz virologije. Pažnju javnosti pridobio je otvorenim pismom Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u kojem tvrdi da bi velike akcije cijepljenja protiv Covid-19 koje su trenutno u tijeku širom svijeta trebale prestati “prije nego što proizvedu katastrofalnu pojavu smrtonosnijih inačica koronavirusa i povećani rizik za mlađe ljude”.

AFP se nedavno bavio provjerom njegovih tvrdnji, koje su na desetke tisuća puta podijeljene na Facebooku i Instagramu u zemljama širom svijeta. U AFP-ovoj provjeri iznosi se mišljenja medicinskih stručnjaka koji kažu da su tvrdnje koje Bossche iznosi lažne i da je cijepljenje hitno potrebno za kontrolu mutacije virusa putem raširenog imuniteta.

“Super-virus”

Tvrdnje o “virusu monstrumu” je među ostalim znanstvenicima, pobio i Joe Grove, virolog na Institutu za imunitet i transplantacije Sveučilišnog koledža u Londonu, kazavši:

Ako smo zabrinuti zbog mogućnosti da uzročnik Covida-19 postane neki “super-virus”, onda je najbolji način da se to zaustavi – zaustavljanje njegove replikacije, a za to je najbolji način – cijepljenje.

Upravo cijepljenjem, odnosno nailaskom virusa na imune osobe, smanjuje se mogućnost pojavljivanja novih varijanti, potvrđuje i Scott Halperin, direktor Kanadskog centra za vakcinologiju.

Ono što zasigurno pomaže u slučaju osujećenja virusa da se brani od cjepiva jest veći titar antitijela, odnosno njegovo ubijanje u organizmu prije nego što stigne replicirati se i mutirati te prijeći na drugu osobu.

Iako znanstvenici još uvijek ne znaju kolika je prisutnost antitijela potrebna da bi se bolest odbila, već odobrena cjepiva proizvode neutralizirajuća antitijela. U međuvremenu, mala studija objavljena u časopisu The Lancet  pokazala je da davanje jedne doze mRNA cjepiva osobama koje nisu došle u kontakt s virusom proizvodi slične razine antitijela “kodiranih” na protein šiljka poput osoba koje su preboljele Covid-19, ali nisu cijepljene.

Nadalje, ako se pojave inačice koronavirusa za koje sadašnja cjepiva nude malo ili nimalo zaštite, cjepiva se mogu preraditi kako bi bolje pokrivala i druge varijante, slično kao godišnje cjepivo protiv gripe. Dr. Bossche, osim toga, predlaže upotrebu nove vrste cjepiva na bazi prirodnih stanica ubojica, a ne antitijela. Međutim, ne postoje dokazi da je takvo cjepivo izumljeno. On od 1995. godine nije objavljivao znanstvene radove, da bi 2017. upravo o ovoj temi objavio rad u predatorskom časopisu.

Izrael

Mittmannsgruber navod o Vanden Bosscheu nastavlja netočnim tvrdnjama o Izraelu:

Statistike iz Izraela, zemlje gdje je procijepljenost najveća, očito potvrđuju ovu hipotezu. Veliki je broj mrtvih, i izgleda da je virus promijenio svoju prirodu u samo nekoliko tjedana, nakon masovnog cijepljenja. Odjednom, više ne ugrožava samo starije osobe s već postojećim popratnim bolestima, već svjedočimo masivnom porastu težim oblicima Covid 19 i sve više mladih osoba, uključujući i novorođenčad.

Izrael 23. travnja obilježava prvi dan nakon deset mjeseci bez ijedne osobe preminule od Covida-19. Radi se o zemlji koja je do sada procijepila najveći dio populacije na svijetu, oko 60 posto, budući da je među prvima započela s primjenom vakcine – još 19. prosinca 2020. godine.

Dezinformacijama koje se šire o Izraelu su mnogobrojne i Faktograf je u nekoliko navrata pisao o njima. [12].

Broj zaraženih, ali i višak smrtnosti u zemlji koji se primjećivao u doba najvećeg broja zaraženih, pali su u razdoblju nakon cijepljenja. Kao što smo već pisali, dužnosnici izraelskog ministarstva zdravstva krajem veljače su učinkovitost Pfizerovih vakcina nazvali ‘dramatičnim‘. Dva tjedna nakon druge doze vakcina Comirnaty u 99,2% štiti od ozbiljnih oblika bolesti, šanse za hospitalizaciju smanjuje za 98,9%, dok smrtnost smanjuje u 95.8% posto, naveli su.

Veliki reset

Else Mittmannsgruber se dotiče i teorije zavjere o Velikom resetu.

Vlade trebaju oslabljen i izgubljen narod kako bi stvorili novo društvo s minimalnim otporom i opozicijom njihovom VELIKOM RESETU.

O Velikom resetu Faktograf je pisao više puta [1, 2], ali i brojni svjetski mediji [3, 4, 5]. Teorija zavjere vuče podrijetlo iz stvarnog plana pod nazivom “Veliki reset” koji je izradio Svjetski ekonomski forum (WEF). Njime je predložen oporavak od ekonomske štete uzrokovane pandemijom koronavirusa, no još od sredine prošle godine kada je ime objavljeno, “Veliki reset” se predstavlja kao “dokaz” da su globalne elite planirale pandemija kako bi je iskoristile za porobljavanje svjetske populacije i za uspostavu novog svjetskog poretka, ali i za širenje raznih drugih fobija, pa i ksenofobije.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.