Dezinformacije o koronavirusu

Bolnica Rebro nije prazna i ovaj video ne dokazuje “prevaru”

Teorije zavjere o praznim bolnicama i doktorima koji nisu zapravo premoreni stare su koliko i sama pandemija koronavirusa.
foto HINA/ Dario GRZELJ/ tš

“Kao što vidite, bolnice su pune, u čekaonama su gužve, označeno je gdje su sjedile žrtve od covida koje su samo pale… Ko mrtvi, pokošeni, padoše”

Dio je to dijaloga između dvojice muškaraca koji šetaju praznom bolničkom čekaonicom te komentiraju kako je odsustvo ljudi i pacijenata “dokaz” da je pandemija lažna. Video u kojem je dokumentiran širi se profilima Facebook korisnika koji u svojim objavama sugeriraju da su pune bolnice prevara.

“…bolnice su pune ? tišina, muk…upravo sada, bolnica Rebro..tragično smešno.”, stoji u iznad objave na jednom privatnom profilu s kojeg je podijeljena više od 700 puta, a pogledana gotovo 25 tisuća puta (arhivirano ovdje).

 

Foto: Screenshot Video

Što kažu iz bolnice?

Za komentar smo se obratili pomoćniku ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoju Novaku koji je nam je poručio da ne može ni potvrditi ni demantirati video koji se širi društvenim mrežama.

“Ne vidi se u koje doba dana ili noći je to snimljeno. Snimljena je prazna čekaonica, negdje. Može biti da je snimljeno u pet ujutro, teško mi je vjerovati da bi naša čekaonica bila u 10 ujutro potpuno prazna”, kaže Novak kojem je priča da je Covid-19 prevara smiješna te smatra da ju ne treba komentirati.

Novak također naglašava kako su od početka epidemije na snazi epidemiološke mjere zbog kojih su posjete bolnicama ograničene.

“KBC Zagreb je u potresu izgubio 400 kreveta od kojih smo dosad uspjeli vratiti 150. Od početka epidemije trudimo se raditi maksimalno i za bolesnike koji nemaju Covid-19, pa tako radimo transplantacije, brinemo o onkološkim bolesnicima i o djeci. Imamo Covid odjele u podrumu, te Covid intenzivnu koja je sada u ovom trenu puna”, kaže Novak.

Treći val

U bolnicama u Hrvatskoj broj Covid-19 bolenika je stabilan, te je situacija puno povoljnija nego u studenom i prosincu protekle godine kada je dnevni broj novozaraženih bio veći. No unatoč tome, liječnici upozoravaju kako epidemija još nije gotova.

Voditeljica Respiracijskog centra u KB Dubrava Nevenka Piskač Živković izjavila je kako u toj bolnici treći val još traje, odnosno, da se broj pacijenata drastično ne povećava, ali i ne smanjuje. (N1) Kako je za Jutarnji list rekao Ivica Lukšić, ravnatelj bolnice, sve do prošlog tjedna bolnica je bilježila svakodnevni rast broja prijema novih pacijenata. Trenutno je se od Covida-19 u Dubravi liječi 420 pacijenata, od kojih je 75 na respiratoru. (Jutarnji list)

Teorija o praznim bolnicama

Teorije zavjere o praznim bolnicama i doktorima koji nisu zapravo premoreni stare su koliko i sama pandemija koronavirusa. O njima smo pisali više puta, o čemu više možete čitati ovdje, ovdje i ovdje. Covid-19 skeptici lansirali su i svoj hashtag #filmyourhospital (snimi svoju bolnicu op.a)  koji bi koristili prilikom objavljivanja snimki koje navodno dokazuju da je pandemija prevara.

Takve dezinformacije stigle su i do Hrvatske, pa smo se tako susreli i s tvrdnjama da je bolnica u Dubravi, koja je pretvorena u respiratorni centar za Covid-19 slučajeve, zapravo prazna. Tim su nam povodom iz Ministarstva zdravstva, ali i iz same bolnice potvrdili da su takve tvrdnje netočne.

 

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.