Pod povećalom

Tko je dobio, a tko izgubio u 20 najvećih gradova

U samo sedam od 20 najvećih gradova došlo je do promjene vlasti. U Zagrebu i Splitu trijumfirala su nova lica, ali najviše velikih gradova još uvijek drži HDZ.
HINA/ Damir SENČAR/ ds

Rezultati drugog kruga lokalnih izbora pokazali su kako su se građani u tek sedam od 20 najvećih hrvatskih gradova zaželjeli promjena i u skladu s tim izabrali nove političke opcije.

U kontekstu zaokreta najviše se ističu dva najveća grada – Zagreb, gdje je lider zeleno-lijeve koalicije Možemo Tomislav Tomašević pobijedio Miroslava Škoru iz Domovinskog pokreta sa 65,25 posto glasova, te Split, u kojem je Ivica Puljak sa 35.565 glasova porazio HDZ-ovog Vicu Mihanovića. Iznenađenje drugog kruga svakako predstavlja i činjenica da je IDS izgubio Pulu koju je godinama vodio.

Analiza 20, po zadnjem popisu stanovništva, najvećih hrvatskih gradova pokazuje i da su dvije najveće stranke ostvarile sličan rezultat kao i na prošlim lokalnim izborima, odnosno, da su njihovi gradonačelnici uglavnom nastavili voditi gradove u kojima su obnašali funkciju. Karta koja je navedena dolje jest grafički prikaz 21 grada, s tim da Čakovec ne spada pod 20 najvećih gradova po popisu stanovništva već po popisu prijavljenih birača, dok Vukovar pripada kategoriji 20 najvećih prema popisu stanovništva, ali po broju birača zauzima 21. mjesto.

 

Gradonačelnici

 

Promjene

IDS-ova kandidatkinja u Puli Elena Puh Belci osvojila je 2441 glasova manje od nezavisnog Filipa Zoričića, a osim Pule, ta je stranka na ovim izborima izgubila još tri gradonačelnika te četiri općinska načelnika, što pokazuje da su se birači u Istri počeli okretati novim imenima.

Stranka je bila vrlo blizu tome i da izgubi Istarsku županiju – IDS-ov Boris Miletić sa svega 54 glasa razlike pobijedio je SDP-ovog Danijela Ferića. Zbog toga, ali i zbog većeg broja nevažećih listića, predsjednik stranke Peđa Grbin još je u nedjelju navečer zatražio kako će SDP tražiti prebrojavanje glasova (Tportal).

Do zaokreta je došlo i u Varaždinu gdje su birači odustali od politike dugogodišnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka, koji je u drugom krugu izgubio od SDP-ovog Nevena Bosilja. 

Osijek, četvrti najveći hrvatskom gradu, također ima novog gradonačelnika. HDZ-ov Ivan Radić je sa 62,69 posto osvojenih glasova  u drugom krugu izbora pobijedio kandidata Domovinskog pokreta Berislava Mlinarevića. Radić je ujedno imao i podršku dotadašnjeg gradonačelnika, nezavisnog Ivana Vrkića, koji je odradio dva mandata, ali u novu izbornu utrku nije ušao zbog zdravstvenih problema (Jutarnji list).

Petra Škrobot, kandidatkinja relativno nove stranke Fokus, sa 54,95 posto osvojenih glasova pobijedila je HSS-ovog  Željka Staneca u Samoboru, čime je prestala vladavina te stranke čiji je predsjednik Krešo Beljak grad vodio 12 godina. Budući da je u susjednoj Svetoj Nedelji još u prvom krugu pobijedio Fokusov Dario Zurovec, pobjeda Škrobot znači još veći utjecaj Fokusa na lokalnu politiku u tom dijelu zemlje.

Stari-novi mandati najvećih stranaka

Iako će HDZ-ov Branko Dukić nastavljati obnašati gradonačelničku funkciju u Zadru, rezultati pokazuju kako je Marko Vučetić s osvojenih 46,13 posto glasova opasno uzdrmao tu HDZ-ovu utvrdu. Usporedbe radi, Dukić je na prošlim izborima pobjedu odnio u prvom krugu sa 51,20 posto glasova, a najviše mu se uspjela približiti SDP-ova Sabina Glasovac koja je tada osvojila 23,16 posto glasova. 

Osim toga, kandidat za župana zadarske županije Ivica Žuvela u drugom je krugu osvojio svega 1449 glasova manje od Božidara Longina koji će nastaviti svoj mandat na toj poziciji.

HDZ nastavlja voditi i Šibenik, u kojem je pobjedu u drugom krugu izborio te svoju poziciju zadržao HDZ-ov Željko Burić. Ipak, rezultati za izbora šibensko-kninskog župana isto govore da HDZ u tom dijelu Dalmacije slabi. Tako je bivši gradonačelnik Knina Marko Jelić osvojio 2834 glasova više od dosadašnjeg HDZ-ovog župana Gorana Pauka.

HDZ je zadržao vlast i Dubrovniku, gdje je dosadašnji gradonačelnik Mato Franković sa 59,63 osvojenih glasova pobijedio Peru Vićana, te u Kaštelima, gdje je još u prvom krugu pobjedu odnio Danis Ivanović.

U Velikoj Gorici, koju je od 2009. godine vodio Dražen Barišić, osumnjičenik u aferi Janaf, HDZ je također zadržao vlast. Tamo je još u prvom krugu pobjedu odnio Krešimir Ačkar, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Velike Gorice te zastupnik u Saboru koji je obnašao dužnost gradonačelnika Velike Gorice nakon što je Barišić zbog afere dao ostavku. 

HDZ-ov Damir Mandić koji je vodio Karlovac također će se zadržati na toj poziciji, kao i Ivan Bosančić u Vinkovcima te Marin Mandarić u Đakovu.

Rezultati SDP-a

Osim što je SDP dobio Varaždin, ta je stranka uspjela zadržati većinu gradova u kojima je držala vlast –  Rijeku, Sisak i Koprivnicu. SDP je, međutim, izgubio Čakovec. Iako je dosadašnji gradonačelnik Stjepan Kovač odnio pobjedu u prvog krugu, u drugom je ipak pobijedila HNS-ova Ljerka Civdini.

U Rijeci je SDP-ov kandidat Marko Filipović sa 54,48 posto glasova pobijedio nezavisnog Davora Štimca. U Sisku je Kristina Ikić-Baniček uspjela zadržati svoju poziciju s 52, 92 posto glasova birača – HDZ-ova Željka Josić  približila joj se s 47,08 posto osvojenih glasova. Sličan je rezultat Ikić-Baniček imala i u drugom krugu prošlih lokalnih izbora. Tada je u drugom krugu pobijedila HDZ-ovog kandidata s 55,80 posto glasova. 

Mišel Jakšić u Koprivnici pobjedu je odnio još u prvog krugu, što govori da je dobio još više povjerenja birača, budući da je na prošlim izborima pobijedio u drugom krugu.  

Duspari peti mandat za Slavonski brod

HDZ je, u odnosu na prošle izbore, izgubio Vukovar u kojem je Ivan Penava u drugom krugu s 54,35 posto glasova pobijedio HDZ-ovog Nikolu Mažara.

Podsjetimo, Penava je, nakon što je izašao iz HDZ-a te nakon što je predvodio listu Domovinskog pokreta kao nezavisni kandidat na parlamentarnim izborima, početkom godine osnovao novu stranku koja se zove po njemu. Iako se izborio za nove četiri godine mandata, za većinu u Gradskom vijeću Penavi nedostaje jedan mandat. 

U gradonačelnike većih gradova u kojima su gradonačelnici nanovo dobili povjerenje od svojih sumještana spada i Dario Hrebak, koji je pobjedu u Bjelovaru odnio još u prvog krugu.

Rekorder ovih lokalnih izbora, barem kada se gledaju izabrani kandidati u prvih 20 najvećih gradova, svakako je nezavisni Mirko Duspara iz Slavonskog Broda, kojeg su građani peti put odabrali da vodi grad, i koji je u drugom krugu pobijedio HDZ-ovog Dragana Jelića.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.