Faktograf.hr

Samo činjenice

Da, gotovo 96 posto novih osiguranika sami ne izaberu mirovinski fond u drugom stupu

Iako zadnjih godina njihov udio pada, većina novih osiguranika i dalje državi prepušta raspored u neki od obaveznih mirovinskih fondova.
screenshot N1

„Statistike pokazuju da preko 90 posto, mislim 95 posto, ljudi automatizmom bude dodijeljeno u neki od Fondova“, ustvrdio je Andrej Grubišić, predsjednik Udruge članova obaveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova govoreći o potrebi liberalizacije mirovinskog sustava te izazovima s kojima se on suočava (N1). Odgovarajući na voditeljevu opasku o kompliciranosti promjene izabranog Obaveznog mirovinskog fonda u drugom obaveznom stupu ustvrdio je kako je „točno da ne možete doći kada kod želite i promijeniti Fond“.

Mirovinski sustav temelji se na dva stupa obavezne štednje. Od 20 posto mirovinskih doprinosa koji se iz bruto plaće izdvajaju za mirovinski sustav, u prvi stup međugeneracijske solidarnosti odlazi 15 posto ukupnog doprinosa, a u drugi stup obavezne individualne kapitalizirane štednje izdvaja se pet posto doprinosa.

U drugom stupu kapitalizirane štednje osiguranik može odabrati izdvajanja u jedna od četiri Obavezna mirovinska fonda (OMF) te pritom bira između tri kategorije fondova: najrizičnijeg A koji je namijenjen onima koji se prvi put zapošljavaju; umjereno rizičnog B namijenjenog osiguranicima srednje životne dobi; konzervativnog C namijenjenog osiguranicima kojima do mirovine preostaje pet godina rada.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prije tri godine REGOS je rasporedio 99,1 posto novih osiguranika, a lani 95,92 posto

Osoba koja se prvi put zapošljava u roku od mjesec dana treba sama odabrati OMF. U slučaju da u zakonskom roku ne  odabere OMF i kategoriju fonda, Središnji registar osiguranika (REGOS) osiguranika će, po službenoj dužnosti rasporedit u jedan od OMF-ova kategorije A (REGOS).

Točno je da izuzetno mali broj osiguranika samostalno odabere fond i da ih većinu rasporedi REGOS, iako posljednjih godina njihov udio lagano pada.

U 2020. godini od ukupnog broja novih članova (59 267), njih 56 851 odnosno 95,92 posto REGOS je po službenoj dužnosti rasporedio u jedan od OMF-ova. Na razini 2019. godine, REGOS je rasporedio 96,03 posto novih članova, dok je na razini 2018. godine od preko 100 tisuća novih osiguranika po službenoj dužnosti fond odabran za čak 99,1 posto osiguranika.

U prvih šest mjeseci ove godine, prvi put se zaposlilo 21 834 osoba, a njih 20 709 ili 94,85 posto REGOS je po službenoj dužnosti rasporedio u jedan od OMF-ova.

Promjena OMF-a moguća svakih 15 dana, a njegova kategorija jednom godišnje

Obavezni mirovinski fond osiguranik može promijeniti svakih 15 dana, ali je pitanje koliko mu je to isplativo jer se za promjenu, odnosno za izlaz iz društva koje upravlja mirovinskim fondovima, u prve tri godine članstva naplaćuje izlazna naknada. Za prvu godinu članstva ona iznosi 0,8 posto od ukupnih sredstava na osobnom računu, za drugu godinu članstva 0,4 posto, a za treću godinu članstva 0,2 posto od ukupnih sredstava na osobnom računu.

Nakon treće godine članstva, izlazna naknada se ne obračunava i prijelaz je besplatan.

I dok se OMF može mijenjati svakih 15 dana, s kategorijom fonda nije tako.

Kategorija OMF-a može se promijeniti jednom godišnje i to u mjesecu rođenja korisnika. Tako, primjerice, osiguranik koji je u lipnju ove godine po slili zakona raspoređen u OMF kategorije A, u toj kategoriji ostaje do 2022. godine. U mjesecu rođenja može promijeniti kategoriju fonda i to neće platiti. Za promjenu kategorije fonda, naime, ne plaća se izlazna naknada.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.