Faktograf.hr

Samo činjenice

Hillary Clinton nije izmislila priču o ruskom miješanju u američke izbore

Povezani portali Geopolitika.news i Dnevno.hr objavili su da je podignuta optužnica protiv Hillary Clinton. To nije točno.
EPA/CRISTOBAL HERRERA

Povezani portali Geopolitika.news i Dnevno.hr objavili su da je podignuta optužnica protiv Hillary Clinton, bivše američke državne tajnice i protukandidatkinje Donalda Trumpa na izborima 2016. godine. Ta tvrdnja je netočna.

“Senzacija: Optužnica protiv H. Clinton o laži i uroti o Trumpovom „ruskom tragu“ na izborima 2016.”, naslov je tekstova objavljenih na portalima Geopolitika.news i Dnevno.hr.

Čak ni u samom tekstu ispod ovog naslova ne stoji netočna tvrdnja da je podignuta optužnica protiv Hillary Clinton, već se točno navodi da je optužnica podignuta protiv odvjetnika Michaela Sussmanna koji je radio za njen stožer. Optužen je da je lagao FBI-ju kada im je u razgovoru ponudio informacije o Trumpovoj navodnoj vezi s Rusijom. Tom prilikom je Sussmann zanijekao činjenicu da je angažiran u izbornom stožeru Hillary Clinton.

O ovoj optužnici zadnjih su dana izvještavali američki mediji (Politico, Time, The New York Times), uključujući i The Wall Street Journal, na čiji se urednički komentar pozivaju portali Dnevno.hr i Geopolitika.news. Međutim, nitko od njih ne tvrdi da je optužnica podignuta protiv Clinton, kao ni da se radi o dokazu da Rusija nije pokušala intervenirati u ishod američkih izbora.

Portali Geopolitika.news i Dnevno.hr, međutim, pišu kako predmetna optužnica “jasno ukazuje na to da je priču o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016. izmislilo i rasplamsalo predizborni stožer Hillary Clinton”. Ni to nije sasvim točno, s obzirom da je ovdje u pitanju samo jedan krak istrage o Trumpovim navodnim vezama s Rusijom, koji se tiče nedokazane poveznice ruskom kompanijom Alfa Bank.

FBI je, naime, proveo istragu o optužbama koje je na račun Trumpove kampanje iznio Sussman, ali nisu pronašli dokaze kojima bi ih potvrdili. Ustanovili su, međutim, da Sussman nije bio iskren u razgovoru s FBI-jem, tj. da je prikrivao činjenicu da je angažiran u kampanji Hillary Clinton. Radilo se, dakle, o pokušaju člana njene kampanje da utječe na istragu FBI-ja.

To je, međutim, samo jedan od krakova istrage o ruskom miješanju u američku predsjedničku kampanju 2016. godine koju vodi posebni tužitelj John Durham, koji je i podignuo optužnicu protiv odvjetnika Sussmanna.

Optužnica protiv Sussmanna ne znači da je kampanja Hillary Clintom izmislila priču o ruskom miješanju u američke izbore, kao što tvrde Geopolitika.news i Dnevno.hr. Iako FBI nije pronašao dokaze za Sussmannove tvrdnje o navodnim vezama Trumpove kampanje i Alfa Banka, američki istražitelji i obavještajne službe ranije su prezentirali dokaze da su ruski agenti doista koristili društvene mreže za promoviranje Trumpove kandidature, što je također rezultiralo optužnim prijedlozima.

Podsjećamo, uoči i nakon Trumpove izborne pobjede u američkim medijima ispitivale su se brojne moguće poveznice između Trumpove kampanje i Rusije. Do sada nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je postojalo koordinirano djelovanje između ruskih službi i kampanje bivšeg američkog predsjednika Trumpa. Međutim, nedvojbeno je utvrđeno da je postojala ruska internetska operacija čiji je cilj bio pomoći Trumpu da pobijedi na izborima.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.