Faktograf.hr

Samo činjenice

BDP lani nije pao 15 posto

Hrvatska je lani zabilježila gospodarski pad od osam posto. Više minuse zabilježile su Grčka, Italija i Španjolska s visokih 10,8 posto.
screenshot Sabor TV

„Koliko je, zapravo, ekonomija ranjiva pokazuje i pad BDP-a koji je bio oko 15 posto lani za vrijeme covid krize. To je bio, ako se ne varam, treći najveći pad među članicama EU“, ustvrdio je Marin Lerotić, saborski zastupnik IDS-a navodeći kako taj pad treba imati na umu kada se spominje ovogodišnji rast BDP-a.

Točno je da je Hrvatska u 2020. godini ostvarila treći najveći gospodarski pad među članicama Europske unije (EU). Međutim, niti jedna članica EU u pandemijskoj godini nije zabilježila pad BDP-a od 15 posto pa ga tako nije zabilježila ni Hrvatska.

Lani je Hrvatsko gospodarstvo ostvarilo pad od osam posto. Veći gospodarski pad od toga zabilježen je u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj. Prema podacima Europskog statističkog ureda (Eurostat) grčko gospodarstvo lani je ostvarilo pad od 8,2 posto. Italija je ostvarila minus od 8,9 posto dok najveći gospodarski pad u pandemijskoj godini bilježi Španjolska i on iznosi 10,8 posto.

Istodobno, gospodarstvo je na razini EU ostvarilo prosječan pad BDP-a od 6,1 posto.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.