Pitali ste

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika upustio se u procjenu opravdanosti cijepljenja

U sindikatu žele izbjeći uvođenje Covid potvrda u javne službe.
Iva Šušković, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, screenshot HRT

„Cijepljenje nije jamstvo sprječavanja pandemije. Pokazuju to i iskustva drugih zemalja koje imaju daleko veću procijepljenost od Hrvatske gdje je čak ¼ zaraženih koronavirusom cijepljeno.

Mnogi naši članovi su u strahu od cijepljenja s obzirom da cjepivo još nije dovoljno istraženo, nitko ne daje jamstvo o nepostojanju nuspojava, te struka nije jedinstvena po pitanju učinkovitosti cijepljenja i sigurnosti za zdravlje“.

Dijelovi su to priopćenja Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH koji se odmah nakon najave uvođenja obaveznih digitalnih Covid potvrda u sve javne službe usprotivio takvim odlukama Stožera.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Oni smatraju kako je „upitna opravdanost zadiranja u ustavna prava i slobode“ službenika koji rade u uredima, odnosno tumače kako oni nisu jednaki izvor opasnosti za druge kao što su to primjerice oni koji rade u zdravstvu i socijali. No, uz tu su konstataciju imali potrebe u priopćenju iznijeti i tvrdnje citirane na početku ovog teksta.

Vezano za prvu tvrdnju, točno je da je otprilike jedna četvrtina cijepljenih među onima kojima je u ovom valu detektirana zaraza u Hrvatskoj.

Ni u državama koje imaju veću procijepljenost od Hrvatske, cijepljenjem nije onemogućeno širenje zaraze. Dolazak zaraznijeg delta soja smanjio je učinkovitost cijepljenja kao mjere za sprečavanje širenja zaraze, a pokazalo se i da imunitet s protokom vremena slabi (1 ,2, 3) te su zemlje krenule u docjepljivanje stanovništva i trećom dozom.

To, međutim, ne znači da cijepljenje nije dobar put za smanjenje zaraze.

Prema britanskim službenim podacima, nakon dvije doze, kada je u pitanju zaštita od delta soja virusa, AstraZenecino cjepivo štiti 65 do 70 posto, a Pfizerovo i Modernino u rasponu od 80 do 95 posto od simptomatske bolesti – četiri do pet mjeseca nakon primljene druge doze. Zaštita je nešto jača kod mlađe populacije s jačim imunološkim sustavom.

Kad je riječ o prijenosu infekcije, oni koji se unatoč cijepljenju ipak zaraze delta sojem imat će 35 do 65 posto manje izglede da će zaraziti svoje kontakte u usporedbi s kontaktom između necijepljenih osoba.

I kod delta soja, sva tri cjepiva odobrena u Velikoj Britaniji daju preko 90-postotnu zaštitu od hospitalizacije i smrti u razdoblju od pet mjeseci nakon druge doze, poslije čega taj imunitet počinje padati.

Značajno smanjene hospitalizacije i smrti

Točno je da i u značajno procijepljenim državama dolazi do novih infekcija, za što je u ovom trenutku najbolji primjer Island koji s 83 posto cijepljenog ukupnog stanovništva bilježi više stope zaraze nego u prijašnjim valovima. Međutim, detektiran virus ne prate i pojačane hospitalizacije i smrti od Covida, jer su se i u toj i u drugim zemljama koje imaju visoku procijepljenost vrlo značajno smanjila teška oboljenja.

U grafikonu je prikazan odnos zemlja koje imaju najveću procijepljenost ukupnog stanovništva u Europi: Portugala (89%), Malte (84%), Islanda (83%) i Španjolske (82%) te Hrvatske kada su u pitanju hospitalizacije. Pri tome treba primijetiti kako su se i  Hrvatskoj hospitalizacije smanjile u odnosu na tempo popunjavanja bolnica kakav je bio početkom prošle zime, iako su tada brojke registriranih zaraženih bile manje nego su to danas, što se, uz veći stupanj preboljenja, pripisuje i cijepljenju.

Zemlje u kojima se cijepio daleko veći postotak stanovništva bitno bolje stoje od Hrvatske i kada je riječ o umrlima.

Uvjetno odobrenje

Tvrdnje kako cjepivo nije dovoljno istraženo te da struka nije jedinstvena po pitanju sigurnosti cjepiva ne stoje i o tome smo opširno pisali u ovom tekstu. Jamstvo da neće biti nikakvih nuspojava ne može se dati jer ne postoji nijedno cjepivo ili lijek koji su bez nuspojava.

Kako izvještava HALMED, „među do sada zaprimljenim, ocijenjenim te u europsku i svjetsku bazu nuspojava proslijeđenim prijavama sumnji na nuspojave, udio prijava koje nisu ozbiljne iznosi 78,5%, dok je 21,5% prijava ocijenjeno ozbiljnima“.

Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, u pojedinim slučajevima praćeno oticanjem lica, grla ili jezika te poteškoćama s disanjem ili gutanjem, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica odnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju. Osim toga, zabilježeni su opsežno oticanje na mjestu primjene cjepiva, odnosno opsežna lokalna reakcija, visoka temperatura, tromboembolijski događaji te nesvjestice.

Zaprimljeno je 39 prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Do sada ni za jednu od navedenih prijava nije utvrđena uzročno-posljedična povezanost s primjenom cjepiva.

Spomenimo naposljetku i kako se izdavanje Covid potvrda, barem u ovom trenutku, ne odnosi samo na cijepljenje, već i na preboljevanje korone unutar šest mjeseci, a ako nemaju potvrdu o preboljenju i cijepljenju, zaposlenici se mogu testirati prije dolaska na radno mjesto.

Live blog
Dezinformacije o koronavirusu
Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.