Razotkriveno

Netočno je da se u Metkoviću događa “epidemija teških i fatalnih nuspojava” cijepljenja

Društvenim mrežama širi se lažna tvrdnja da su u Metkoviću zabilježene brojne opasne nuspojave cjepiva protiv Covida-19.
Foto: Grad Metković

Društvenim mrežama širi se netočna informacija da su liječnici u Metkoviću zabilježili na desetke teških slučajeva nuspojava nakon cijepljenja protiv Covida-19, uključujući i smrtne slučajeve.

“Šta se događa u Metkoviću? Epidemija teških i fatalnih nuspojava kod cijepljenih”, naslov je članka (arhiviran ovdje) objavljenog na rubnom portalu “Staro normalno” koji se širi društvenim mrežama i zbog kojeg smo dobili nekoliko upita uznemirenih čitatelja.

Laž zbog koje je alarmirana i policija

U nepotpisanom članku, koji je na stranice portala postavio “admin_3423643”, tvrdi se da je u Metkoviću zabilježena “epidemija teških i fatalnih nuspojava kod cijepljenih”. Tekstu je priložen dokument u kojem su navodno evidentirane takve nuspojave. Nisu, međutim, predočeni nikakvi dokazi da se radi o autentičnom dokumentu.

“Prije par dana u redakciju nam je stigao uznemirujući dokument”, piše portal “Staro normalno” i upozorava se da se dokument u prilogu odnosi na “stanje do polovine srpnja 2021”.

Nuspojave od cijepljenja koje se navode su razne, pa tako piše da je jedna osoba nakon cijepljenja bila “primorana sedam stentova ugraditi na srcu”, da su neki nakon cijepljenja imali “blagi srčani udar”, a za jednu se osoba navodi da je rođena 1975. godine i da je 23 dana nakon cijepljenja “sjela na stolicu i tako umrla”.

U kratkom odgovoru za Faktograf Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju Dubrovačko-neretvanske županije kazao je da može “samo izjaviti da je sporni članak potpuno neistinit, čiji je jedini cilj putem krivih navoda o teškim nuspojavama cjepiva protiv Covida zastrašiti pučanstvo u Metkoviću i okolici i odgovoriti ih od cijepljenja. Isti članak putem društvenih mreža je prije nekoliko mjeseci cirkulirao u Metkoviću i okolici te smo o tome obavijestili nadležna tijela u MUP-u”.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske su nas obavijestili da je navedena PU “zaprimila prijavu nadležne epidemiološke službe slijedom čega je, u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom, provedeno kriminalističko istraživanje koje, za sada, nije rezultiralo podnošenjem kaznene prijave”.

Navodne nuspojave nisu prijavljene

Što se nuspojava tiče, Ljubić nas je uputio na HALMED. Iz HALMED-a su nas obavijestili da su proveli usporedbu dostupnih podataka o prijavama sa smrtnim ishodom iz članka na portalu “Staro normalno” i podataka iz prijava sumnji na nuspojave koje je zaprimio HALMED.

“Temeljem provedene usporedbe, nisu utvrđene podudarnosti iz predmetnog članka s prijavama koje smo zaprimili. Slijedom navedenog, možemo Vas izvijestiti da HALMED nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom nakon cijepljenja ni prijavu neželjenog događaja sa smrtnim ishodom nakon cijepljenja koja bi odgovarala podacima iz predmetnog članka”, kazali su.

“Kako bi se ustanovila uzročno-posljedična povezanost nuspojave i smrtnog ishoda s cijepljenjem, potrebno je provesti temeljitu znanstveno-stručnu ocjenu svih dostupnih podataka i medicinske dokumentacije, koja u slučaju smrtnih ishoda uključuje i potvrdu o smrti i nalaz obdukcije, ako je provedena. U skladu s navedenim, nije moguće tvrditi da je bilo kakvo stanje povezano s cjepivom ili bilo kojim drugim lijekom bez prethodnog provođenja predmetne ocjene”, pojašnjavaju iz HALMED-a.

Na stranicama HALMED-a se također može naći informacija da je dosad zaprimljeno devet prijava neželjenih događaja sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, no nisu uzročno-posljedično povezane s primjenom cjepiva.

Zanimljivo je i primijetiti da internetskom pretragom uistinu možemo naći osmrtnice osoba za koje se u članku na rubnom portalu “Staro normalno” tvrdi da su preminuli od cjepiva. Međutim, za tu tvrdnju nema nikakvih dokaza. Portal “Staro normalno”, dakle, koristi stvarne smrti ljudi za manipulativne tvrdnje o teškim nuspojavama od cijepljenja, za što nemaju nikakve dokaze. O ovakvom tipu manipulacija Faktograf je već pisao.

U ovaj članak naknadno je dodan odgovor PU dubrovačko-neretvanske.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.