Faktograf.hr

Samo činjenice

Nastavnica iz Slavonije nije privedena zbog Covid potvrde, već zbog narušavanja javnog reda i mira

Društvenim mrežama kruži snimka privođenja, uz tvrdnju da je nastavnica privedena jer nije htjela pokazati Covid potvrdu. To nije točno.
Screenshot: Facebook

Pred zgradom Osnovne škole “Vjekoslav Klaić” u Općini Garčin kod Slavonskog Broda u srijedu 17. studenog privedena je nastavnica. Snimka njenog privođenja kruži društvenim mrežama, uz tvrdnju kako je privedena zato što je odbila pokazati Covid potvrdu (primjer arhiviran ovdje).

Iz Policijske uprave brodsko-posavske, međutim, tvrde kako je 33-godišnja nastavnica privedena zbog narušavanja javnog reda i mira.

U priopćenju PU brodsko-posavske navodi se kako je policija izašla na teren temeljem dva poziva. Jedan je stigao od ravnateljice škole, uz obrazloženje da dvije osobe ispred škole ometaju ulazak djece na nastavu. U drugom pozivu policija je pozvana na intervenciju od strane osobe koja je tvrdila da joj se onemogućava ulazak na radno mjesto.

Po dolasku pred školu policajci su, tvrdi se u priopćenju, ustanovili da 33-godišnjakinja “narušava javni red i mir budući da je vikala, galamila i nasilno pokušavala ući u ustanovu”.

“Nezadovoljna dotadašnjim postupanjem policijskih službenika – koji su prvo upozoravali a potom i izdali naredbu da prestane s narušavanjem javnog reda i mira – 33-godišnjakinja je nastavila narušavati javni red i mir vikom i galamom te su ju policijski službenici uporabom tjelesne snage i sredstava za vezivanje doveli u policijsku postaju na dalje provođenje kriminalističkog istraživanja.

U službenim prostorijama 33-godišnjakinja je liječnički pregledana te je utvrđeno kako prilikom policijskog postupanja nije ozlijeđena. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, 33-godišnjakinja je puštena te će protiv nje biti podnijet optužni prijedlog Općinskom sudu u Slavonskom Brodu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, priopćili su iz policije.

Na sličan način događaj pred školom opisuje i ravnateljica Danijela Erić. Ona je u razgovoru za portal SBplus.hr potvrdila da je pozvala policiju zbog agresivnog i neugodnog postupanja nastavnice.

“Ujutro je nastavnica Likovne kulture trebala od pola osam imati nastavu u Garčinu. Procedura je na ulasku u školu bila jednaka. Snimala me mobitelom na ulazu, pitala otkud mi pravo da je pitam za potvrde. Pokušala sam na smiren način još jednom pojasniti svoje obveze i sve odraditi prema gore spomenutim uputama. U krug škole i danas su ponovno došli meni nepoznati ljudi te sam, stoga, morala pozvati policiju. Nastavnica je pokušala ući u školu i na druga vrata te sam je u tomu spriječila. Iako sam joj to nudila, bilješku nije potpisala. Policija je ubrzo stigla te me nakon toga uputila neka se vratim u školu, kazavši kako će oni riješiti situaciju pred zgradom. Što se dalje događalo, ja ne znam, ali dok sam bila prisutna, nastavnica je čitavo vrijeme snimala policijske službenike. Oni su je desetak puta opomenuli da to ne smije činiti te da im se ne obraća na grub način, no očigledno ih nije poslušala. Djelatnici se ne moraju cijepiti, ali moraju se testirati. Uistinu smo učinili sve kako bi sustav funkcionirao, svima izlazimo u susret, ali – slagali se mi s tim privatno ili ne – pravila moramo poštovati želimo li ući na radno mjesto”, kazala je ravnateljica Osnovne škole “Vjekoslav Klaić”.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.