Faktograf.hr

Samo činjenice

Upute “pravosudnog policajca” o izbjegavanju Covid potvrda nisu točne

Snimka u kojoj navodni pravosudni policajac daje upute kako izbjeći Covid potvrde i nošenje maski puna je netočnosti.
Ilustracija: Marcello Rabozzi / Pixabay

Društvenim mrežama kruži audio snimka s navodnim uputama kako izbjeći obavezu pokazivanja Covid potvrde prilikom ulaska na radno mjesto u državnim i javnim službama. Snimku se predstavlja kao uputu koja dolazi od pravosudnog policajca, tj. “djelatnika zatvorskog sustava” (objava je arhivirana ovdje).

Viralna poruka koja se prezentira kao obavijest pravosudnog policajca objavljena je na Facebook stranici “Inicijativa Prava i slobode”, i dosad je na toj društvenoj mreži pregledana skoro 90.000 puta. Radi se o neformalnoj građanskoj inicijativi koja sudjeluje u organizaciji prosvjeda protiv epidemioloških mjera i cijepljenja.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

“Ovim putem obavještavaju se svi državni i javni službenici da Pravosudna Policija i djelatnici zatvorskog sustava koji ne pristaju na testiranja i pokaz covid potvrde prilikom dolaska na posao, iste neće predočiti niti se testirati na covid-19”, stoji u opisu objave.

 

Objava je na društvenim mrežama osvanula dan prije nego je tridesetak pravosudnih policajaca došlo na posao u remetinečki zatvor bez Covid potvrde. Pritom se nisu htjeli ni testirati, zbog čega nisu mogli pristupiti svom radnom mjestu (Jutarnji list).

Poslali smo stoga upit Ministarstvu pravosuđa, pod čijom je ingerencijom pravosudna policija. Iz Središnjeg ureda za zatvorski sustav odgovorili su nam kako su upoznati s viralnim audio isječkom na kojem se nalazi logo pravosudne policije.

“Uprava za zatvorski sustav i probaciju, Ministarstva pravosuđa i uprave se ograđuje od eventualnih istupa službenika pravosudne policije vezano uz ovaj video isječak kao i na cjelokupnu objavu na Internet stranici ‘Inicijativa prava i slobode'”, stoji u odgovoru.

Tajnost podataka

U samoj snimci iznose se navodne upute kako zaobići Covid potvrde primjenom važećih zakona i propisa Republike Hrvatske. Međutim, te upute nemaju činjeničnu osnovu.

“Tvoj zdravstveni karton je tajni podatak koji nitko ne smije znati. Ako mu nešto nije jasno, ravnatelju škole ili tvom šefu u firmi, nek nazove Agenciju za zaštitu osobnih podataka, onda će mu oni sve objasniti. To je tajni podatak, ako te traži i jesi cijepljena ili testirana, to svi tajni podaci koje nitko ne smije znati. Dakle tvoj zdravstveni karton je tajni podatak koji nitko ne smije tražiti”, navodi se u audio isječku.

Pozivanje na tajnost osobnih medicinskih podataka možda bi imalo smisla kad bi se prilikom ulaska na radno mjesto tražila potvrda o cijepljenju koje nije zakonski proglašeno obaveznim. Međutim, to nije ono što se od zaposlenika državnih i javnih službi traži. Ne provjeravaju se potvrde o cijepljenju, već Covid potvrde koje osim cijepljenih mogu dobiti i osobe koje su preboljele Covid-19 ili osobe koje su se neposredno prije toga testirale na Covid-19.

Agencija za zaštitu osobnih podataka, na koju se poziva govornik u snimci, već se oglasila o primjeni Covid potvrda. Kako su naveli u svom priopćenju, uvid u potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz prilikom ulaska u službene prostorije je zakonit dok god ne uključuje računalno prikupljanje i obradu podataka. Slična mišljenja izdale su i agencije za zaštitu osobnih podataka u drugim europskim državama.

Iako ovdje to nije slučaj, dodajmo kako postoje druge situacije u kojima se od građana traže potvrde o cijepljenju.

Recimo, prema Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima, upis djeteta u dječji vrtić uvjetuje se urednim cijepljenjem protiv bolesti iz Programa obveznih cijepljenja, s iznimkom djece koja imaju kontraindikacije na pojedina cijepljenja.

Osim toga, kako se može naći na Europskom portalu za informacije o cijepljenju, neke zemlje zahtijevaju dokaz o cijepljenju protiv određenih bolesti prije nego puste putnike na svoj teritorij. Takozvane žute knjižice, što je kolokvijalni naziv za Međunarodne potvrde o cijepljenju i profilaksi, traže se od putnika u onim zemljama u kojima je prisutna ugroza od zaraznih bolesti.

Zakonitost postupanja

“Mi smo se svi dužni pridržavati zakona i Ustava. Reci mi zakon po kojem se ja moram cijepiti, po kojem moram nositi masku, po kojem se moram testirati. Reci mi zakon? Nema zakona”, navodi se dalje u viralnom audio zapisu.

Ne postoji zakon po kojem se netko mora cijepiti protiv Covida-19, jer to cjepivo je dobrovoljno. Međutim, postoji zakon koji omogućuje suzbijanje zaraznih bolesti donošenjem specifičnih epidemioloških mjera.

Odluke o mjerama suzbijanja epidemije imaju utemeljenje u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Taj zakon propisuje da ministar, u svrhu sprječavanja i suzbijanja bolesti, a na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, može narediti posebne sigurnosne mjere. Među ostalima, u takve mjere spadaju i obaveza pravilnog nošenja maske za lice, zabranu kretanja osoba, odnosno, ograničenje kretanja u zaraženim ili neposredno ugroženim područjima.

Međutim, treba reći da je za nepovjerenje u legalnost mjera suzbijanja zaraze djelomično zaslužna i država, posebno svojim postupanjem na početku epidemije Covida-19 u Hrvatskoj. Tada se širenje bolesti suzbijalo lockdownom, koji je proglašen temeljem nelegalnih odluka Stožera civilne zaštite. U tom momentu Stožer nije imao ovlasti kakve mu je izvršna vlast odlučila prepustiti, ali njihovo postupanje naknadno je “legalizirano” izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

U snimci se također može čuti da oni koji od ljudi traže Covid potvrde prije ulaska na radno mjesto ili ih obvezuju na nošenje maski u zatvorenim prostorima čine kazneno djelo prisile. Ni to nije točno.

Kazneno djelo prisile opisano je člankom 138. Kaznenog zakona i propisuje do tri godine zatvora za osobu koja silom ili ozbiljnom prijetnjom nekoga na nešto prisili. Međutim, provjera posjedovanja Covid potvrde ili zahtjevi za nošenjem maski nisu posljedica nečijeg individualnog hira, već odluke izvršne vlasti. Drugim riječima, osoba koja je zadužena da provjerava Covid potvrde ili pridržavanje uputa o nošenju maski ne čini nikakvo kazneno djelo.

Ustavnost odlučivanja

Covid potvrde koje dokazuju da je netko cijepljen, da je prebolio Covid-19 ili ima negativan test na koronavirus postale su od ovog tjedna obvezne pri ulasku u javne i državne ustanove. Prema odluci koju je donio Stožer civilne zaštite, oni koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli Covid-19, morat će priložiti negativan test na koronavirus. U suprotnom neće moći pristupiti radnom mjestu.

Dakle, svi oni koji odbijanju cijepljenje, imaju mogućnost testiranja na Covid-19, na temelju čega, u slučaju negativnog testa, mogu dobiti Covid potvrdu.

O tome se oglasio i Ured pučke pravobraniteljice koji je nedavno objavio pravnu analizu o primjeni Covid-19 potvrda.

“U kontekstu ocjene povrede prava na jednakost, obveza posjedovanja Covid potvrde nerijetko se neosnovano poistovjećuje s obvezom cijepljenja za što nema uporišta u zakonu niti odlukama Stožera budući da je u Republici Hrvatskoj cijepljenje tek jedan od tri načina dobivanja Covid potvrde, a obvezna imunizacija protiv bolesti Covid-19 nije uvedena. Iako se građane potiče na cijepljenje, kao najučinkovitiji način obrane od bolesti te smanjenja pritiska na zdravstveni sustav, cijepljenje protiv Covid-19 u RH nije isključivi uvjet za ostvarenje niti jednog prava”, smatra Pučka pravobraniteljica.

Zbog uvođenja Covid potvrda u zdravstveni sustav Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi prošli je mjesec podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke takve odluke. Tom prilikom Stjepan Topolnjak, predsjednik Sindikata, rekao je kako su zahtjev podnijeli jer žele znati što će se dogoditi u slučaju da netko od radnika dobije otkaz jer se nije testirao. Nije prošlo mnogo vremena prije nego što se upravo to dogodilo: nekoliko je zdravstvenih radnika dobilo otkaze jer su se pri dolasku na posao odbili testirati.

Nakon odluke Stožera kojom se od 16. studenog Covid potvrde primjenjuju u državnim i javnim ustanovama, mišljenje Ustavnog suda je tražio i Sindikat policije. Njih pak naročito brine mogućnost priznavanja Covid potvrda samo onima koji su se cijepili ili preboljeli bolest, što je najavljeno kao moguća mjera nakon 4. siječnja 2022. godine. Time će se, smatraju u Sindikatu, prekršiti pravo na rad kao “ljudsko pravo i temeljna sloboda zajamčena Ustavnom RH”.

Odluku o zahtjevima Ustavni sud bi, prema najavama predsjednika suda Miroslava Šeparovića, trebao donijeti kroz dvadesetak dana (N1).

Dezinformacije

U audio isječku s “uputama” o izbjegavanju Covid potvrda može se čuti i ponavljanje nekih popularnih internetskih dezinformacija vezano za Covid. Iznosi se tako tvrdnja da se prilikom testiranja odnosno uzimanja brisa “čačka gore po mozgu i pinealnoj žlijezdi”. U kontekstu testiranja na koronavirus  spominju i nanočestice i otrovi. Riječ je o dezinformacijama s kojima samo se više puta susretali, a o kojima više možete čitati na ovomovom linku.

O ostalim dezinformacijama vezanim za Covid-19 koje je Faktograf razotkrio kao netočne možete čitati na našem live blogu.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.