Razotkriveno

Ivermektin nije izliječio Indijce iz savezne države Uttar Pradesh

Rubni portal Croativ netočno tvrdi da se ivermektin u Indiji dokazao kao učinkovit lijek protiv Covida-19. Slične tvrdnje objavljivali su i drugi rubni mediji.
india
Foto:Pixabay

Društvenim mrežama širi se tekst objavljen na portalu Croativ (arhiviran ovdje) u kojem se navodi kako je indijska savezna država Uttar Pradesh pobijedila Covid-19 zahvaljujući ivermektinu.

U članku koji je objavljen prije dva mjeseca stoji kako indijski mediji prenose da država ima ukupno 199 aktivnih slučajeva, dok se stopa pozitivnih spustila na manje od 0,01 posto, a stopa oporavka u međuvremenu se poboljšala na 98,7 posto.

Kako se Uttar Pradesh u potpunosti obranio od COVID-a, usprkos činjenici da je samo 5,8% njegove populacije potpuno cijepljeno, u usporedbi sa SAD-om koji ima 54% potpuno cijepljenih?, postavlja se pitanje u tekstu na Croativ. 

Osim Croativa, za koji smo i ranije utvrdili da je širio dezinformacije (1, 2, 3), tekst je objavljen i na portalu Hrvatski fokus (arhiviran ovdje), gdje je objavljen pod naslovom: “Ivermektin spasio Indijce u Uttar Pradeshu”. Slične tvrdnje o korištenju ivermektina u Indiji ranije su objavljivali i drugi rubni portali (1, 2, 3).

Ivermektin u Indiji

U tekstu se navodi kako je Uttar Pradesh je bila prva država u zemlji koja je uvela profilaktičku i terapijsku upotrebu ivermektina velikih razmjera. Iako je točno da se u toj državi koristio ivermektin, nije dokazano da je uporaba tog lijeka dovela do manje infekcija.  

Ovu dezinformaciju već su raskrinkali stani fact-checking portali. PolitiFact tako navodi kako tvrdnje o navodnom uspjehu ivermektina u borbi s epidemijom Indiji postoje već mjesecima, te kako su se nedavno opet počele pojavljivati iako nisu znanstveno utemeljene. 

Istina je da okrug Uttar Pradeshu bilježi nizak broj novooboljelih slučajeva, međutim, to ne mora značiti da na to utječe uporaba ivermektina.

Lee Riley, profesor zaraznih bolesti na kalifornijskom sveučilištu Berkeley, za PolitiFact kaže kako ne postoji recenzirana studija koja pokazuje da je ivermektin razlog zašto se broj slučajeva smanjuje u pokrajini Uttar Pradesh te kako bi takva studija, kada bi se izvodila, morala uključivati i placebo skupinu i kontrolu drugih mjera koje su bile na snazi u tom okrugu, kao što su korištenje maski i socijalno distanciranje.

Railey također dodaje kako se još nigdje nije pokazalo da je Ivermektin uspješan u prevenciji Covida-19, te kako pri analizi slučaja Uttor Pradesh treba uzeti u obzir i broj testiranja na Covid-19.  Netočno je da je i samo 5 posto populacije okruga Uttar Pradesh cijepljeno. Kako navodi PolitiFact, više od 67 posto populacije primilo je barem jednu dozu cjepiva, a 22 posto je bilo potpuno cijepljeno.

Indija je, inače, rujnu prestala preporučivati ​​korištenje ivermektina za liječenje virusa, navodeći nedostatak znanstvenih dokaza o njegovim dobrobitima.

Antitijela u populaciji

Portal Healtfeedback.org navodi kako je godinu dana ranije Vlada Uttar Pradesha počela preporučivati ​​korištenje ivermektina za prevenciju i liječenje blagih pacijenata, te kako su neki mediji, uspoređujući podatke iz države Uttar Pradesha s drugim indijskim državama, zaključili kako su kako je ivermektin učinkovitiji od cjepiva. 

Za to pak nema konkretnih dokaza, međutim, postoje drugi čimbenici koji bi mogli objasniti smanjenje zaraze u tom indijskom okrugu.

Healthfeedback. org tako navodi kako je četvrta nacionalna studija seroprevalencije koju je provelo Indijsko vijeće za medicinska istraživanja (ICMR) u lipnju i srpnju 2021. pokazala da 67,6 posto stanovništva starijeg od šest godina imalo antitijela protiv SARS-CoV-2 kao rezultat cijepljenja ili prethodne infekcije, a krajem srpnja 2021. godine je Hindustan Times izvijestio da je Uttar Pradesh jedna od država s najvećom stopom seropozitivnosti (71 posto). Činjenica da velik dio populacije ima antitijela protiv virusa smanjuje šansu za pojavu novih infekcija. 

Osim toga, kako navodi Healthfeedback.org, razlika između broja potvrđenih slučajeva Covida-19 i postotka populacije s antitijelima protiv SARS-CoV-2 ukazuje na to da Indija uvelike podcjenjuje broj infekcija virusom SARS-CoV-2. Drugim riječima, broj potvrđenih slučajeva puno je manji od njihova stvarnog broja, stoga se svaka statistika koja se dobiva iz te države uzima s oprezom. 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.