Razotkriveno

Nema dokaza da cjepivo protiv Covida uzrokuje srčani udar

Gordan Lauc na Facebooku je objavio video u kojem se neutemeljeno tvrdi da cjepivo protiv Covida izaziva srčane udare.
Ilustracija: OpenClipart-Vectors/Pixabay

U postu na Facebooku kojega je ‘lajkalo’ dvije tisuće ljudi, a koji je podijeljen skoro 300 puta, Gordan Lauc podijelio je link na YouTube video u kojem britanski kardiolog Aseem Malhotra tvrdi da mRNA cjepiva dovode do povećanja rizika od srčanih bolesti.

Laucov post arhiviran je ovdje. Isječak koji na YouTubeu ima više od 33 tisuće pregleda arhiviran je ovdje.

Nakon Laucove objave, ovaj se YouTube snimak počeo širiti i među drugim korisnicima Facebooka u Hrvatskoj. Podijelila ga je stranica “Gospodin je Pastir moj” (koju prati više od 50 tisuća ljudi), zajedno sa screenshotom Laucove objave (arhivirano ovdje). Sličan post podijeljen je i u grupi “Priznajem.hr – Svjedočanstvo vjere” (arhivirano ovdje).

Evo što je Lauc napisao na Facebooku:

“Dr. Aseem Malhotra (https://en.wikipedia.org/wiki/Aseem_Malhotra) je jedan od najuglednijih kardiologa u UK i treba jako dobro razmisliti o ovome što ovdje kaže. Ne smijem napisati sve što kaže jer će me FB blokirati, no poslušajte snimku ovog razgovora na GBNews. Između ostaloga:

– Znanstvenici se boje objaviti rezultate studije, jer se boje za financiranje koje dobivaju od industrije

– Višak smrti koji nije povezan s COVID-19 treba pažljivo ispitati (spominje neke opcije u snimci)

– Političari koji nameću određene odluke trebaju se zabrinuti, jer „povijest neće biti na njihovoj strani“ i „javnost im neće oprostiti“”.

Laucovu objavu podijelili su i portali Direktno.hr (arhivirano ovdje) te Crodex (arhivirano ovdje).

Lauc u svojoj objavi dr. Malhotru naziva “jednim od najuglednijih kardiologa u UK”. Međutim, njegova karijera nije lišena kontroverzi. To se može doznati već iz poveznice na Wikipediju koju je Lauc priložio svojoj objavi.

Nema nikakve dvojbe da je dr. Malhotra u domovini prilično poznat, ali nije se proslavio primarno kao kardiolog, već kao javni komunikator i promotor zdrave prehrane. Malhotra je vrlo aktivan na društvenim mrežama te se redovito pojavljuje u medijima.

Dr. Malhotra je u više navrata bio prozivan za iznošenje tvrdnji koje nemaju uporište u činjenicama. Njegovu je “Pioppi dijetu” Britansko dijetetsko udruženje navelo na popisu “jednih od pet najgorih dijeta 2018. godine koje promoviraju slavne osobe”. Tvrdio je da statini, popularni lijekovi za snižavanje kolesterola, zapravo doprinose srčanim bolestima (iako takva tvrdnja nema uporište u znanosti). Tijekom pandemije Covida-19 Malhotra je objavio knjigu “21 day Immunity plan” koju je promovirao neutemeljenom tvrdnjom da dijeta koju preporučuje može smanjiti rizik od virusa.

“Istraživanje” bez kredibiliteta

Sadržaj intervjua dr. Malhotre za GB News, čiji je isječak Gordan Lauc podijelio, već su analizirali kolege s portala Logically. Zaključili su da su Malhotrini komentari o velikom porastu srčanih oboljenja nakon cijepljenja obmanjujući, tj. da navode gledatelja na krivi zaključak i preuveličavaju rizik od bolesti srca nakon primanja cjepiva protiv Covida-19.

Svoju tvrdnju da cjepiva izazivaju srčane udare Malhotra bazira na objavi iz časopisa Circulation koji izdaje Američko udruženje za srce (American Heart Association, AHA). U pitanju, međutim, nije znanstveno istraživanje. Klikom na link može se vidjeti da objava sadrži samo sažetak, na koji se Malhotra poziva, ali ne i opis te zaključke provedenog istraživanja.

Navedeni sažetak zapravo je znanstveni poster (eng. poster presentation), tj. dokument koji služi prezentiranju nalaza istraživanja na znanstvenim skupovima. Izvor na koji se Malhotra poziva, dakle, nije recenzirani znanstveni članak pa stoga i nema dovoljan kredibilitet za zaključak da cjepiva izazivaju srčane udare. U sažetku nisu navedene reference, a ima i nekoliko tipfelera.

Sažetak je već koristila nekolicina Covid-19 skeptika i teoretičara zavjera, piše Logically. Fact-checkeri britanskog Full Facta upozoravaju da je Malhotrin intervju pogledalo više od milijun ljudi, iako se bazira na istraživanju krajnje upitne kvalitete.

Kvalitetu istraživanja dovodi u pitanje i sam časopis u kojem je sažetak objavljen. Naime, AHA je nedugo nakon objave sažetka objavila i nadopunu u obliku ‘Iskaza zabrinutosti’ (eng. Expression of Concern) u kojem navode da sažetak nije pouzdan i da ga treba ispraviti:

“Ubrzo nakon objave navedenog sažetka u časopisu Circulation, Programu za znanstvene sesije Američkog udruženja za srce je skrenuta pozornost na činjenicu da u sažetku postoje potencijalne pogreške. Prvenstveno se radi o tome da postoji nekoliko tipfelera, činjenici da ne postoje podaci u sažetku koji se tiču infiltracije miokarda T-limfocitima, činjenice da nema statističke analize za navedene podatke o značajnosti i činjenice da autor nije jasno naznačio da su korišteni samo anegdotalni podaci.

Objavljujemo ovaj ‘Iskaz zabrinutosti’ dok ne bude objavljen adekvatan ispravak kako bismo naznačili da ovaj sažetak, u njegovoj trenutačnoj verziji, nije pouzdan“, piše AHA.

“Istraživanje” koje ništa nije dokazalo

Autor sažetka je umirovljeni američki kardiolog Steven Gundry koji je proteklih deset godina proveo pišući knjige o dijetama. I on je, baš kao i Malhotra, u javnosti najprepoznatljiviji kao promotor zdrave prehrane. I Gundryja su kroz karijeru pratile optužbe za promoviranje znanstveno neutemeljenih tvrdnji, što se također može doznati na Wikipediji.

Američki doktor David Gorski, kojega citira i Logically, detaljnije se bavi PULS srčanim testom kojega koristi Gundry, kao i njegovim istraživanjem.

Naime, PULS test kakvog je u svom istraživanju koristio Gundry mjeri upalu. Kako je upala jedna od osnovnih karakteristika imunosnog odgovora, tako i nije čudno da je PULS test pokazao da su pacijenti imali upalu. To samo pokazuje da cjepivo djeluje, a ne da je upala koju je uzrokovalo cjepivo ozbiljna.

Gorski također navodi kako je uzorak od 566 sudionika jako malen, da sažetak postera ne opisuje detaljno koje su metode korištene u istraživanju, kao i to da nema usporedbe između cijepljenja i pacijenata koji su se oporavili od zaraze Covidom-19. Sve što uzrokuje upalu, vrlo će vjerojatno podići rezultate testa koji mjeri upalu, ističe Gorski, objašnjavajući da Gundry nije jasno pokazao da njegov PULS test točno predviđa vjerojatnost da će doći do srčanih problema, a još manje da cjepiva protiv Covida-19 udvostručuju rizik od akutnog koronarnog sindroma.

O ovom sažetku piše i Reuters koji također navodi da ovaj sažetak ne pruža pouzdane dokaze da mRNA cjepiva dovode do povećanog rizika od bolesti srca, a na sažetak su reagirali i brojni znanstvenici i liječnici (1, 2, 3, 4, 5). Podsjećamo, otprije je poznato da mRNA cjepiva kod vrlo malog broja ljudi mogu izazvati perikarditis ili miokarditis, upale srčane ovojnice ili mišića. Većina takvih nuspojava vrlo je blaga i brzo prolazi.

Anegdotalni podaci

U jednom trenu u isječku videa Malhotra navodi kako se u medicini i „dobroj znanosti“, misleći na dobru praksu u znanosti, nikada ne oslanjamo na jednu studiju, već znanstvenici ponavljaju studije kako bi vidjeli hoće li dobiti iste ili slične rezultate koji će potvrditi ili opovrgnuti rezultate.

Međutim, već u idućoj rečenici Malhotra navodi (neprovjerene) informacije za koje tvrdi da ih je dobio od anonimnog istraživača, „zviždača“, koji je tijekom istraživanja navodno došao do sličnih saznanja kao Gundry, ali nije mogao svoja otkrića objaviti jer bi izgubili financiranje farmaceutskih kompanija. Također dodaje da su mu kardiolozi rekli da im dolaze „sve mlađi i mlađi“ pacijenti sa srčanim problemima.

Međutim, svi ovi podaci su anegdotalni te nisu provjerljivi.

Ako ne biste vjerovali idućoj rečenici: „Svi moji poznanici su se cijepili, nisu imali apsolutno nikakve nuspojave na cjepivo i savršenog su zdravlja“, što je u suštini također rečenica bazirana na anegdotalnim podacima i iskustvima, zašto biste vjerovali onoj doktora Malhotre za koju također nisu pruženi nikakvi dokazi?

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.