Razotkriveno

Cjepivo ne uzrokuje “ogroman broj” smrti od srčanog udara među dječacima i mladićima

Portal Logično bez utemeljenja, u članku koji sadrži više netočnosti, sugerira da cjepiva protiv Covida-19 masovno uzrokuju smrtonosne srčane udare.
Photo by Debby Hudson on Unsplash

Na portalu Logicno.com je 6. studenog objavljen članak u kojem se manipulativno sugerira da cjepiva protiv Covida-19 uzrokuju ogroman broj smrti izazvanih srčanim udarima među sportašima i mladim ljudima. Članak koji sadrži više činjeničnih netočnosti objavljen je pod naslovom “Ogroman broj sportaša i mladih ljudi umire od srčanih udara – pogledajte popis” (arhivirano ovdje).

Članak na portalu Logično sadrži niz linkova koji vode prema vijestima o srčanim problemima među sportašima, uglavnom nogometašima. Članak je lišen ikakvog konteksta pa ostaje nepoznato jesu li navedene osobe uopće cijepljene i, još važnije, jesu li možda preboljele Covid-19. Znatno je, naime, veća šansa da će probleme kardiovaskularnog sustava izazvati Covid-19 nego cjepivo protiv te bolesti.

Sa sličnom smo se dezinformacijom susreli i ranije, kada je antivakserski portal Dokumentarac.hr jednako neosnovano tvrdio da cjepiva izazivaju pomor među nogometašima (o čemu možete čitati ovdje). U tom smo tekstu ukazali i na studiju iz 2018. godine, dakle debelo prije pandemije Covida-19, koja je pokazala da su srčani zastoji među nogometašima znatno češći nego što se ranije mislilo.

Indijska vojska

Osim što manipulira informacijama o srčanim problema među sportašima, portal Logično prenosi i dezinformaciju da je veći broj indijskih vojnika kolabirao zbog srčanog udara nakon cijepljenja. Donose i video zapis koji to navodno potvrđuje.

Međutim, to se nije dogodilo. Kako su provjerili različiti indijski fact-checkeri (Republic World, Times of India, The Quint, The Logical Indian), nitko od vojnika sa snimke nije stradao zbog cijepljenja protiv Covida-19.

Snimka pokazuje vojnike koji su kolabirali nakon što su morali pretrčati 10 kilometara pod punom opremom u iznimno teškim vremenskim uvjetima. Indijska vojska priopćila je kako su neki vojnici kolabirali, a jedan je čak i preminuo, zbog iscrpljenosti uslijed velike vrućine i vlažnosti zraka.

Kontroverzna studija

Na kraju članka na portalu Logično, autor se poziva na studiju koja bi navodno trebala podupirati tvrdnju da cjepivo među mladim osobama izaziva učestale srčane tegobe. Donosi i link na članak koji je u rujnu objavio The Guardian.

“Nedavna američka studija, kako prenosi Guardian, pokazala je da mladi dečki imaju čak 4 do 6 puta veću šansu da završe u bolnici sa srčanim tegobama od cjepiva, nego sa posljedicama COVID-a”.

Ova studija doista postoji i objavljena je prije nego je prošla proces recenziranja. U međuvremenu se pokazalo da su rezultati studije krajnje dvojbeni. Stručnjaci su kritizirali metodologiju i pouzdanost korištenih podataka (The BMJ), a pokazalo se i da jedan od autora nije prijavio mogući sukob interesa (PolitiFact).

Najveći problem je što je studija koja je pokazala da muškarci mlađi od 18 godina imaju 4 do 6 puta više šanse da zbog cjepiva završe u bolnici sa srčanim tegobama rađena na neprovjerenim podacima iz sustava VAERS. Kako što smo pisali u više navrata, radi se o sustavu u kojem bilo tko može anonimno prijaviti nuspojave cjepiva, zbog čega je temeljem takvih podataka teško dobiti pouzdanu analizu.

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti radio je vlastitu analizu, također na podacima iz VAERS-a, ali samo na provjerenim i potvrđenim slučajevima. Njihov zaključak krajnje je konkretan: milijun drugih doza cjepiva podijeljenih među dječacima u dobi od 12 do 17 godina spriječilo bi u prosjeku 5700 slučajeva Covida-19, 215 hospitalizacija, 71 prijem na intenzivnu njegu i dvije smrti. Zbog cijepljenja bi se istovremeno razvilo 56 do 69 slučajeva miokarditisa, upale srčanog mišića. Te brojke, prema CDC-u, pokazuju da je korist od cjepiva veća od potencijalnih rizika.

Da su mlađe muške osobe nakon cijepljenja u povećanom riziku od miokarditisa i perikarditisa (upale srčanog mišića i srčane ovojnice) poznato je već otprije. Otkriveno je to tijekom provođenja kampanje cijepljenja u Izraelu. Međutim, kako se radi o rijetkim i uglavnom blagim nuspojavama, to otkriće nije utjecalo na preporuke prema kojima se cijepljenje i dalje smatra znatno sigurnijom alternativom preboljenju Covida-19.

U zaključku članka na portalu Logično cjepiva protiv Covida-19 se također nazivaju i eksperimentalnima. Kao što smo više puta pisali, ni to nije točno. Cjepiva su prošla klinička ispitivanja, doduše u ubrzanoj proceduri, zbog čega od europskih regulatora još nisu dobila puno, već uvjetno odobrenje za korištenje. To, međutim, ne znači da su cjepiva eksperimentalna; eksperiment kojim su se utvrđivali sigurnost i učinkovitost cjepiva već je proveden kroz klinička ispitivanja, a rezultat tog eksperimenta je činjenica da su cjepiva dobila odobrenje za korištenje.

Live blog
Dezinformacije o koronavirusu
Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.