Razotkriveno

Teorija zavjere da se pandemijom prikriva krah financijskog sustava nije utemeljena

"Nezavisna financijska investitorica" iz Sjeverne Irske iskoristila je prosvjede protiv Covid potvrda da bi proširila teoriju zavjere prema kojoj je pandemiju Covida-19 izazvala globalna financijska elita.
Melissa Ciummei
Screenshot: Facebook

Među korisnicima društvenih mreža u Hrvatskoj raširila se još jedna teorija zavjere o navodnoj skrivenoj pozadini pandemije Covida-19.

Ova teorija dolazi iz Sjeverne Irske, gdje je propagira Melissa Ciummei, žena koja se predstavlja kao “nezavisna financijska investitorica”. Društvenim mrežama kruže titlovani video zapisi razgovora u kojem Ciummei tvrdi da su krizu izazvale neimenovane financijske elite kako bi “resetirale” globalni financijski sustav.

Pozornost javnosti u Belfastu je Ciummei privukla kao jedna od organizatorica prosvjeda protiv Covid potvrda. Prosvjede protiv Covid potvrda je Ciummei iskoristila kao pozornicu za širenje svoje teorije o umjetno stvorenoj pandemiji (Sunday World).

Citiramo njenu tvrdnju kojom započinje snimka koju je samo s jednog Facebook profila (arhivirano ovdje) podijelilo skoro četiri i pol tisuće ljudi. Snimka istog razgovora može se vidjeti i na YouTubeu i BitChuteu, a tvrdnje Melisse Ciummei prenose i rubni portali.

“Ovo nisu cijepni pasoši. To su pasoši s podacima i pasoši za sudjelovanje i za njih ne postoji medicinski razlog. Recimo da sam vam prije dvije godine rekla ‘Evo što vlada želi napraviti. Žele da svatko ima čip, na koji će staviti sve vaše medicinske i financijske podatke, i to će biti vaš potpuni ID pomoću kojeg će vas moći kontrolirati ili potpuno izbaciti iz društva’. Za njih bi bilo idealno da stave kvantnu tetovažu kako bi mogli na daljinu da vam daju lijekove. Rekli bi mi da to nije normalno, ali to je put kojim nas trenutno vode. Ovdje se radi o financijskom resetu zato što je fiat valuta propala, kao i sve druge prije nje, a da bi se nastavilo s igrom, njima je potreban novi financijski sistem”, kaže Ciummei.

Iako iznosi prilično senzacionalne tvrdnje, Ciummei za njih ne nudi baš nikakve dokaze.

Njena teorija u najkraćim crtama zvuči ovako: globalni financijski sustav je propao, samo mi to ne znamo. Financijska elita krah sustava prikriva pandemijom koju su umjetno stvorili da bi prisilili ljude na cijepljenje. U cjepivu je čip na kojem će u budućnosti biti svi naši podaci. Financijski sustav će u potpunosti postati digitalan, a neimenovani “oni” će tako kreirati društvo u kojem će imati potpuni nadzor i kontrolu nad građanima.

Čipovi

Njena teorija ima nekoliko prilično velikih logičkih rupa. Počnimo od najočitije: prema podacima stranice Our World in Data, u svijetu je dosad podijeljeno 8,3 milijardi doza cjepiva protiv Covida-19. Cijepljeno je 55,4 posto svjetske populacije.

Globalna kampanja cijepljenja sad traje već skoro godinu dana. Tijekom čitavog tog vremena, niti jedan znanstvenik ili predstavnik regulatornih tijela u svijetu nije u cjepivima pronašao ikakve dodatne sastojke osim onih koji su i deklarirani. Drugim riječima, u cjepivima nema čipova.

U cjepivima također nema ni “kvantnih tetovaža”, koje Ciummei također spominje. Radi se o konceptu kojim se već ranije manipuliralo u svrhe dezinformiranja javnosti, o čemu je Faktograf i tada pisao.

“Kvantna tetovaža” iii “kvantna točkica” je referenca na istraživanje koje je provedeno na prestižnom američkom sveučilištu MIT uz potporu Zaklade Billa i Melinde Gates. Svrha istraživanja je bila istražiti mogućnost ubrizgavanja tzv. “kvantne točkice” zajedno s cjepivom, a što bi liječnicima omogućilo jednostavan uvid u podatke o cijepnom statusu pacijenata.

Radi se o tehnologiji namijenjenoj da se koristi prvenstveno u slabije razvijenim zemljama, gdje često nema lako dostupne evidencije medicinskih podataka. Nalaze svog istraživanja su znanstvenici s MIT-a objavili u prosincu 2019. godine, a u istraživanju je sudjelovala i hrvatska znanstvenica Ana Jaklenec. No, to istraživanje predstavlja tek “dokaz koncepta”, što znači da ova tehnologija još nije primijenjena u praksi. Ako se ikad i bude koristila u praksi, neće je biti moguće koristiti za “davanje lijekova na daljinu”, kako tvrdi Ciummei.

Covid potvrde

Što se tiče Covid putovnica (koje se još nazivaju i Covid potvrdama ili propusnicama), one doista jesu sredstvo za pohranjivanje podataka.

Konkretno, u QR kodu Covid potvrde se pohranjuje podatak o tome je li osoba preboljela Covid, cijepila se protiv Covida ili posjeduje recentan negativan test na Covid-19. To su jedini podaci koji Covid potvrde sadrže. Na njima nema nikakvih drugih podataka, pa ni medicinskih ili financijskih.

Naravno, takvi podaci bi se teoretski mogli pohraniti u QR kodu, ali u ograničenoj količini. U QR kodu je moguće pohraniti do 7089 znakova.

Ciummei također tvrdi da ne postoji medicinski razlog za uvođenje Covid potvrda. To nije točno. Kao što je Faktograf već pisao (1, 2), Covid potvrde koriste se kao alternativa lockdownu, tj. kao mjera koja može donekle smanjiti količinu rizičnih međuljudskih kontakata, čime se onda smanjuje prostor za širenje virusa. Cilj takvih mjera je pokušati smanjiti opterećenje zdravstvenog sustava, tj. “spljoštiti krivulju”.

Financijski sustav

Za kraj, tu je i njena teza o tome da je pandemija umjetno izazvana kako bi se prikrio krah financijskog sustava, tj. “propast fiat valute”.

Većina valuta koje se danas koriste u svijetu su fiat valute. To znači da se vrijednost tih valuta određuje na tržištu, omjerom ponude i potražnje.

Drugim riječima, vrijednost fiat valute uvelike ovisi o povjerenju korisnika pa je stoga i logično da je pandemija Covida-19 utjecala na valutno tržište. Nigdje, međutim, nije došlo do kraha valutnog tržišta, odnosno znatnog gubitka vrijednosti novca.

Inflacija koju je Covid kriza prouzročila rezultat je prvenstveno poremećaja odnosa ponude i potražnje na globalnom tržištu. Pandemija Covida-19 uzrokovala je prekide i zastoje u transportu i trgovini pa je i cijena robe na tržištu porasla zbog njene slabije dostupnosti. Zbog potražnje koja nadmašuje ponudu došlo je i do porasta cijene energenata, što utječe na troškove proizvodnje i također dovodi do poskupljenja robe na tržištu.

Nema nikakve dvojbe da je pandemija Covida-19 (koja je u svijetu do sada usmrtila skoro 5,3 milijuna ljudi) nanijela znatnu štetu globalnom gospodarstvu. Propast Fiat valute se, međutim, za sada ne nazire.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.