Ocjena točnosti

Joško Klisović nije prekršio epidemiološke mjere zbog duge sjednice Gradske skupštine

Odluka o epidemiološkim mjerama kojim se ograničavaju okupljanja ne odnosi se na sjednice predstavničkih tijela.
HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Trpimir Goluža, zastupnik koji je na listi Mosta ušao u zagrebačku Gradsku skupštinu objavio je kako je Klub Mosta pokrenuo postupak za razrješenje predsjednika skupštine Joška Klisovića.

Smatraju da Klisović šteti ugledu skupštine i zloupotrebljava svoj položaj, a među argumentima naveli su kako je Klisović pokazao „tešku socijalnu neosjetljivost“ pristajući da mu se plaća smanji za samo 8 posto te da vodi skupštinu protivno poslovniku jer je na dnevni red stavio „potencijalno protustatutarnu, protuzakonitu i protuustavnu odluku o potpunom ukidanju odnosno drastičnom smanjenju mjere roditelj odgojitelj“.

Ono što je, međutim, posebno zanimljivo je da Klisoviću na teret stavljaju i nepoštivanje epidemioloških mjera.

„Inzistiranjem na nastavku, usprkos protivljenju svih oporbenih klubova u Skupštini, 6. sjednice Skupštine izravno je prekršio Odluku Stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama radi sprječavanja prijenosa bolesti covid – 19., čime je gradske zastupnike, gradonačelnika i njegove zamjenike, pročelnike gradskih ureda i službenike Gradske skupštine nepotrebno izložio riziku obolijevanja od korone“, naveo je Goluža, smatrajući kako se i na Gradsku skupštinu odnosi odredba da skup koji okuplja 50 ljudi u zatvorenom prostoru treba završiti do 24 sata.

Goluža se ovdje referira na sjednicu Gradske skupštine na kojoj je donesen proračun za 2022. godinu, ali i odluka o modificiranju mjere roditelj-odgojitelj. Ta je sjednica počela u 9 ujutro 9. prosinca i protegla se do 4 ujutro 10. prosinca. Opozicija je nakon 23 sata napustila dvoranu, a do kraja su ostali samo Trpimir Goluža, koji je i inače na sjednici bio najaktivniji oporbeni političar, i Igor Peternel iz Domovinskog pokreta.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Goluža Klisovića optužuje za kršenje mjera koje su propisane Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti Covid-19 putem okupljanja koja je u to vrijeme bila na snazi, a naknadno je i produžena.

Slično se pitanje nikada do sada nije spominjalo u kontekstu saborskih sjednica. To i ne čudi s obzirom na to da se u Odluci izrijekom spominje kako se sve propisane točke ne odnose i na sjednice predstavničkih tijela.

Povodom Golužinih tvrdnji da Klisović nije smio dozvoliti sjedničenje iza 24 sata u zatvorenom prostoru koji okuplja više od 50 ljudi, za tumačenje smo zamolili i Stožer civilne zaštite od kojeg smo dobili sljedeći odgovor:

„Sjednice predstavničkih tijela jedinica lokalne područne (regionalne) samouprave i sjednice Hrvatskog sabora nisu ‘javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta’ u smislu točke III stavka 1. podstavka 3. Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja“.

Iz tog odgovora, dakle, proizlazi da Golužine optužbe da je Klisović prekršio epidemiološke mjere nisu točne.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.