Razotkriveno

Opet se šire netočne tvrdnje samoprozvanog “izumitelja mRNA tehnologije”

Društvenim mrežama i rubnim portalima širi se obraćanje Roberta Malonea, znanstvenika koji tvrdi da je opasno cijepiti djecu protiv Covida-19.
Screenshot: YouTube

“Alarmantna poruka izumitelja mRNA tehnologije roditeljima”, naslov je članka objavljenog na rubnom portalu Provjeri.hr (arhivirano ovdje). Iste tvrdnje prenose i drugi rubni portali (1, 2, 3). U člancima se prenose netočne tvrdnje Roberta Malonea, koji se predstavlja kao izumitelj mRNA cjepiva, iako to nije sasvim točno.

Kao što smo već pisali, nema nikakve sumnje da je Malone pionir razvoja mRNA tehnologije. Zaslužan je za dva važna eksperimenta krajem osamdesetih i početkom devedesetih, kojima je pokazao da je stanicama moguće isporučiti mRNA kako bi proizvodile određeni protein. Međutim, izum mRNA cjepiva je dugotrajan, mukotrpan i multidisciplinaran napor svjetske znanstvene zajednice, o čemu smo već pisali, pa se tituliranje Malonea kao izumitelja tog cjepiva smatra nepreciznim.

O Maloneovim tvrdnjama da je izumio mRNA cjepivo ekstenzivno je pisao američki časopis The Atlantic, koji također zaključuje kako Malone prenaglašava svoju ulogu u otkriću ove tehnologije. Biokemičarka Katalin Karikó, koja i sama spada među pionirke istraživanja mRNA tehnologije, smatra da postoje stotine znanstvenika koje su razvoju mRNA cjepiva doprinijeli više nego Malone.

Rubni portal Provjeri.hr u svom članku prenosi Maloneove izjave s konferencije antivakcinacijske inicijative Global Covid Summit (o čijim smo dezinformacijama već izvještavali). Tekst svoje izjave Malone je objavio i na Substacku, platformi za slanje newslettera. Glavna tvrdnja koju Malone iznosi je da mRNA cjepiva mogu biti opasna za djecu. Za svoju tvrdnju ne pruža nikakva činjenična uporišta ili dokaze.

Društvenim mrežama širi se i video zapis Maloneove izjave, titlovan na hrvatski (primjer arhiviran ovdje).

Citiramo ključni dio Maloneove izjave koju prenosi portal Provjeri.hr:

“Tri su glavna problema koje roditelji trebaju razumijeti prije nego donesu ovu nepovratnu odluku.

Prvo je da će ovaj viralni gen biti ubrizgan u roditeljske stanice, a ovaj gen forsira tijelo vašeg djeteta da pravi toksične spike/šiljaste proteine. Ovi proteine često izazivaju trajnu štetu u djetetovim kritičnim organima. To uključuje mozak i nervni sistem, srce i krvožilni sustav, uključujuči krvne ugruške, reproduktivni sistem i što je još važnije, ovo cjepivo može pokrenuti fundamentalne promjene u njihovom imunološkom sustavu.

[…]

Druga stvar koju trebate znati, je u vezi činjenice da ova nova tehnologija nije adekvatno testirana. Trebamo najmanje 5 godina testiranja i istraživanja prije nego zbilja razumijemo rizike povezane sa ovom novom tehnologijom.

[…]

Jedan finalni zaključak, razlog zašto bi vašu djecu cijepili je laž, jer vaša djeca ne predstavljaju opasnost svojim roditeljima, bakama i djedovima. Ustvari je obrnuto. Njihov imunitet nakon dobijanja covida je kritičan za spašavanje obitelji, ako ne i svijeta od ove bolesti”.

Nuspojave

Maloneove su tvrdnje kao netočne već razotkrili fact-checkeri portala Health Feedback. Nema, naime, baš nikakvih dokaza da je spike protein iz cjepiva “toksičan”, kako tvrdi Malone.

Iako Malone tvrdi da spike protein iz cjepiva može uzrokovati oštećenje mozga, živčanog sustava, srca, krvožilnog sustava, reproduktivnog sustava i imunološkog sustava, ne postoje nikakva istraživanja ili dokazi na kojima bi se ove tvrdnje mogle utemeljiti.

U primjeni cjepiva nije se pokazalo postojanje nuspojava o kakvima govori Malone. Većina zabilježenih nuspojava su blage i traju do nekoliko dana, a najčešće uključuju otečenost i bol na mjestu uboda, tjelesnu malaksalost i povišenu temperaturu. Zabilježene su i ozbiljnije nuspojave, poput npr. miokarditisa, ali takvi su slučajevi izuzetno rijetki.

Istraživanje mRNA tehnologije

Malone također tvrdi da cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji nisu adekvatno testirana.

Međutim, ova tehnologija razvija se već tri desetljeća, čega je Malone sigurno svjestan, s obzirom da je bio među pionirima njenog razvoja krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Iako su mRNA cjepiva protiv Covida-19 doista prva cjepiva takvog tipa koja su od regulatora dobila dozvolu za masovno korištenje, klinička testiranja sličnih cjepiva baziranih na mRNA tehnologiji traju najmanje od 2011. godine, navodi se na stranicama Horizona, online časopisa Europske komisije posvećenog istraživanju i razvoju.

Isti izvor prenosi i sljedeću izjavu Michela Goldmana, profesora imunologije s belgijskog sveučilišta Université Libre de Bruxelles: “Kad bi postojao neki stvaran problem s ovom tehnologijom, sigurno je da bismo to već ranije uočili”.

Podsjećamo, sva dostupna cjepiva su od Europske medicinske agencije dobila uvjetno odobrenje za stavljanje u promet nakon što su prošla kroz tri faze kliničkih testiranja. Stav je regulatora da su cjepiva sigurna za korištenje, tj. da je rizik koji predstavlja cijepljenje znatno manji od rizika koji predstavlja oboljenje od Covida-19.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje primarno cijepljenje protiv Covida-19 svima koji nemaju kontraindikacije za cijepljenje.

Mogućnost cijepljenja dostupna je svima starijima od pet godina. Za djecu u dobi od 5 do 11 godina odobreno je samo Pfizerovo cjepivo, dok se maloljetnici u dobi od 12 do 18 godina mogu cijepiti Pfizerovim ili Moderninim cjepivom. Oba cjepiva odobrena za maloljetne osobe se, dakle, baziraju na mRNA tehnologiji.

Za starije od 18 godina, uz dva navedena mRNA cjepiva dostupna su i vektorska cjepiva koja su proizveli AstraZeneca te Johnson&Johnson.

Zaraznost djece

U zaključku svoje izjave Malone tvrdi kako djeca ne mogu zaraziti starije ukućane Covidom-19. Ni to nije točno.

Znanstvena su istraživanja u više navrata pokazala da se djeca mogu zaraziti i prenijeti bolest na druge osobe (1, 2). Upravo to je važan dio razloga zbog kojeg stručnjaci preporučuju da se i djeca cijepe protiv Covida-19. Naime, Covid-19 kod djece uglavnom prolazi kao blaga i bezopasna bolest. Teža oboljenja i smrtni slučajevi djece od Covida-19 izuzetno su rijetki.

Podsjećamo, cijepljenje protiv Covida-19 je dobrovoljno, a isto naravno važi i za cijepljenje djece. Roditelji koji nisu sigurni žele li svoju djecu cijepiti protiv Covida-19 bi o tome trebali porazgovarati sa svojim liječnikom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.