Razotkriveno

Nije točno da cjepivo protiv Covida-19 djeci oštećuje mozak

Portal "Istinom protiv laži" širi netočnu tvrdnju da cjepivo protiv Covida-19 kod djece izaziva trajna oštećenja mozga i drugih organa.
Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

Rubni portal “Istinom protiv laži” netočno tvrdi da je cjepivo protiv Covida-19 opasno za djecu.

“Roditelji: ‘Djecu ne smijete cijepiti protiv Covida19’!”, naslov je članka s portala “Istinom protiv laži” koji je, prema podacima servisa CrowdTangle, na Facebooku generirao 629 interakcija, a podijeljen je 214 puta (arhivirano ovdje).

U članku se netočno tvrdi da cjepiva protiv Covida-19 kod djece uzrokuju trajna oštećenja.

“Djeca riskiraju ozbiljne, nuspojave zbog primanja cjepiva. Kod djece je dokazano trajno fizičko oštećenje mozga, srca, imunološkog i reproduktivnog sustava povezano s genetskim cjepivima na bazi SARS-CoV-2 šik proteina”, stoji na članku rubnog portala “Istinom protiv laži”.

Ovaj članak zapravo je strojni prijevod “deklaracije” koja se internetom dijeli od kraja listopada. U pitanju je svojevrsni manifest protiv cijepljenja djece, a za koji se na portalu “Istinom protiv laži” netočno tvrdi da ga je potpisalo 15 tisuća “liječnika i medicinskih znanstvenika”.

U stvarnosti, deklaracija ima samo 67 potpisa. Na web stranici na kojoj je objavljena tvrdi se da su je potpisale još tisuće ljudi, ali za to se ne pružaju nikakvi dokazi. “Deklaracija” je otvorena za potpisivanje, tj. može je potpisati bilo tko. Među 67 imenovanih potpisnika uglavnom jesu liječnici i znanstvenici, među kojima su neki ranije širili dezinformacije vezane za pandemiju Covida-19 (1, 2, 3, 4, 5, 6).

Izradu i objavu deklaracije koordinirale su američke antivakcinacijske inicijative Global Covid Summit i The Unity Project.

Tvrdnja da roditelji ne bi svoju djecu trebali cijepiti protiv Covida-19 jer je cjepivo opasno nemaju utemeljenje u činjenicama.

Nuspojave

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) preporučuje cijepljenje sve djece starije od pet godina. Istu preporuku izdao je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Osim na stranicama CDC-a, preporuke za cijepljenje djece mogu se pronaći i na stranicama uglednih američkih medicinskih institucija, poput bolnica Johns Hopkins i Klinike Mayo.

Svi ovi izvori tvrde isto: nuspojave cjepiva koje se mogu pojaviti kod djece su gotovo iste kao nuspojave kod odraslih osoba. Najčešća nuspojava je oticanje i bol na mjestu uboda, a među učestalim nuspojavama su i umor i povišena tjelesna temperatura.

Najozbiljnije nuspojave koje se mogu pojaviti nakon cijepljenja protiv Covida-19 su miokarditis i perikarditis, tj. upale srčanog mišića i ovojnice. Ove nuspojave najučestalije su kod mlađih muškaraca, ali i dalje su vrlo rijetke te se uglavnom uspješno liječe.

Niti jedan izvor ne spominje mogućnost “trajnog fizičkog oštećenja mozga, imunološkog ili reproduktivnog sustava” nakon cijepljenja, kao što se netočno tvrdi u članku na portalu “Istinom protiv laži”.

Ima li smisla cijepiti djecu?

Američke zdravstvene institucije pojašnjavaju i razloge zbog kojih bi, kako kažu, roditelji trebali cijepiti djecu protiv Covida-19. Iako ova bolest kod djece uglavnom prolazi s blagim simptomima, i dalje su moguća teška oboljenja. Također treba imati na umu da i djeca mogu bolovati od tzv. “dugog Covida”, kao i da se teže nuspojave cjepiva (poput miokarditisa) mogu javiti i nakon preboljenja same bolesti. Jedna od mogućih posljedica zaraze Covidom-19 kod djece je i multisistemski upalni sindrom (MIS-C).

“Zaključno s listopadom 2021. godine, djeca između 5 i 11 godina su hospitalizirana zbog Covida-19 u više od 8300 slučajeva i zabilježeno je više od sto smrti izazvanih Covidom-19. Covid-19 je jedan od deset vodećih uzroka smrti djece u dobi od 5 do 11 godina”, stoji na stranicama CDC-a. Ovi podaci se, naravno, odnose samo na SAD (odakle nam i dolazi deklaracija koju je objavio portal “Istinom protiv laži”).

Pojava omikron soja virusa SARS-CoV-2 zasad se doima kao još jedan argument za cijepljenje djece protiv Covida-19. Podsjećamo, najprije su podaci iz Južne Afrike pokazali da su hospitalizacije djece zaražene omikronom češće nego kod ranijih sojeva virusa. Slični podaci sada stižu i iz SAD-a, gdje je omikron također postao dominantni soj virusa SARS-CoV-2 (CNN).

Ivermektin

Tvrdnja da cjepiva kod djece uzrokuju opasna oštećenja mozga, imunološkog ili reproduktivnog sustava nije jedina činjenična netočnost koja se provlači kroz deklaraciju. Osim što odbacuju cijepljenje djece, njeni potpisnici traže da se liječnicima omogući da svoje pacijente liječe kako god žele.

Pozivaju se na “dostupna sredstva koja su se pokazala sigurnima i učinkovitima te spasila stotine tisuća života”. Iako nije točno da postoje dostupni lijekovi koji su efikasni u liječenju Covida-19, ova tvrdnja u deklaraciji nije iznenađujuća ako imamo na umu da je među potpisnicima više strastvenih zagovornika ivermektina.

Podsjećamo, ivermektin je antiparazitik koji se na društvenim mrežama vrlo često netočno predstavlja kao lijek protiv Covida-19. Više o tome kako se proširila priča o navodnom čudotvornom djelovanju ivermektina protiv Covid-19 možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.