Faktograf.hr

Samo činjenice

Širi se lažna vijest da je mladić iz Solina preminuo dan nakon cijepljenja

Dezinformacija da je 24-godišnjak iz Solina umro dan nakon cijepljenja objavljena je pa uklonjena s portala Croativ, ali i dalje se širi društvenim mrežama.
Photo by Kaja Reichardt on Unsplash

Protivnici cijepljenja učestalo zloupotrebljavaju smrti koje su stvarne, ali nepovezane s cijepljenjem protiv Covida-19 kako bi širili neprovjerene informacije da je osoba preminula od posljedica cijepljenja.

Društvenim mrežama trenutno se tako šire neprovjerene tvrdnje da je 24-godišnji mladić is Solina preminuo jedan dan nakon primitka cjepiva. Na navedenu “vijest” Faktograf su upozorili naši čitatelji.

Informacija je izvorno bila objavljena na rubnom portalu Croactiv (na ovom linku), ali u međuvremenu je uklonjena s portala. Međutim, društvenim mrežama i dalje se šire se brojne objave (jedna od njih arhivirana ovdje) i snimke zaslona kako navedene vijesti, tako i osmrtnice mladića, uz poruke u kojima se netočno tvrdi da ga je usmrtilo cjepivo protiv Covida-19.

“24 godine, zdrav, u naponu snage… Umro 1 dan nakon cjepiva!!! Vozač splitskog Bobisa! Aloooooo mediji di steeeee!?!?!?”, piše u objavi na koju nas je upozorio jedan čitatelj.

Obratili smo se stoga HALMED-u, Agencije za lijekove i medicinske proizvode koja vodi evidenciju prijavljenih nuspojava. Izvijestili su nas da “HALMED nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom nakon cijepljenja, ni prijavu neželjenog događaja sa smrtnim ishodom nakon cijepljenja koja bi odgovarala podacima iz Vašeg upita”.

Kako se navodi i na stranicama HALMED-a, dosad je zaprimljeno 9 prijava neželjenih događaja sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, no nisu uzročno-posljedično povezane s primjenom cjepiva.

Ovo nije prvi put da protivnici cijepljenja koriste stvarne smrti i osmrtnice kako bi zastrašivali ljude i odgovorili ih od cijepljenja. Već smo pisali o sličnim slučajevima u Metkoviću i Slavonskom Brodu.

O svim dezinformacijama vezanim za pandemiju Covida-19 koje je Faktograf dosad razotkrio kao netočne možete čitati u našem live blogu (ovdje i ovdje).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.