Razotkriveno

Žrtvu moždanog udara nije moguće spasiti ubodom igle u vrhove prstiju

Žrtve moždanog udara je najvažnije što prije odvesti liječniku. Ubadanje vrhova prstiju iglom neće pomoći, a može i naštetiti.
Ilustracija: geralt / Pixabay

Među korisnicima Facebooka širi se dezinformacija o spašavanju čovjeka od moždanog udara korištenjem obične igle (arhivirano ovdje). Portal “Novi život” je članak s ovom netočnom informacijom izvorno objavio 1. veljače 2021. godine, a ponovo su ga na svojoj Facebook stranici podijelili 23. siječnja 2022. godine pa je ova netočna tvrdnja ponovo počela cirkulirati Facebookom.

Prema podacima servisa CrowdTangle, članak je na Facebooku podijeljen 649 puta, a generirao je ukupno 2288 interakcija.

Evo što piše portal “Novi život”:

“Koristite li običnu iglu, obavezno je sterilizirajte (držite iglu iznad vatre) prije nego što je upotrijebite. Kada je igla sterilizirana, bocnite njome vrhove svih 10 prstiju, ispod noktiju unesrećene osobe.

Ako nema krvi, zategnite kožu i pritisnite jače tako da krv počne teći.

Nakon što izbockate svih 10 prstiju i oni počnu krvariti, primijetit ćete da se pacijent vraća u normalu.

Masirajte uši pacijenta dok ne postanu crvene, a za bolju cirkulaciju bocnite svaku ušnu školjku dva puta dok se ne pojave dvije kapi krvi.

Pričekajte da se pacijent stabilizira, a potom ga odvedite u bolnicu.”

Istu netočnu tvrdnju je u travnju 2021. objavio i portal Priznajem.hr, poznat po učestalom objavljivanju dezinformacija.

Tvrdnja da je žrtvu moždanog udara moguće spasiti ubodima igle u vrhove prstiju kruži internetom već godinama. The New York Times o njoj je pisao još 2006. godine, kad se širila kao lančana e-mail poruka.

Zadnjih su godina i različiti fact-checkeri diljem svijeta ovu očigledno vrlo opstojnu dezinformaciju razotkrivali kao netočnu (AP, AFP, Africa Check, AAP, Vishvas News).

“To je potpuna glupost”, kazao je za AP dr. Mitchell Elkind, profesor neurologije na Sveučilištu Columbia, dodavši da kad netko ima moždani udar, treba ga što prije dovesti u bolnicu.

Dr. Dilraj Singh Sokhi, neurolog iz sveučilišne bolnice “Aga Khan” u Nairobiju za AFP je rekao da bi ubodi igle u vrhove prstiju kod žrtve moždanog udara mogli čak biti i štetni.

“Bol do koje dolazi zbog ozljeđivanja ovih vrlo osjetljivih djelova tijela mogla bi uzrokovati rast tlaka i tako pogoršati moždani udar. Također, ako igla nije sterilna, postoji rizik od infekcije”, kaže dr. Sokhi.

Slaže se i profesor neurologije s kraljevske bolnice u Melbourneu, koji je za AAP kazao kako ne postoje nikakvi znanstveni dokazi na kojima bi se mogla utemeljiti tvrdnja da je žrtvu moždanog udara moguće spasiti na opisani način. I on ističe da je nakon moždanog udara najvažnije što prije potražiti liječničku pomoć.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.