Razotkriveno

Sušeno voće nije lijek za bolnu kralježnicu

Iako je točno da su uočeni pozitivni efekti sušenih šljiva za zdravlje kostiju, tvrdnja da suho voće liječi bol u kralježnici nije utemeljena.
Ilustracija: valkovav / Pixabay

“PROBAJTE OVAJ PRIRODNI LIJEK I SVOJU KIČMU NEĆETE PREPOZNATI: Uklanja bolove u leđima i nogama…”, naslov je članka objavljenog 19. veljače na portalu “Recepti za vas” (arhivirano ovdje).

Ovaj je članak, u kojem se tvrdi da konzumacija suhih šljiva u kombinaciji s drugim suhim voćem može dovesti do potpunog izlječenja bolova u kralježnici, među korisnicima Facebooka generirao 460 interakcija. Prema podacima servisa CrowdTangle, podijeljen je 125 puta.

“Već u samo nekoliko dana konzumiranja ovog lijeka, osjetit ćete blage pozitivne promjene, a za nepuna dva mjeseca potpuno izlječenje.

[…]

Ovi plodovi sadrže supstance koje izazivaju regeneraciju tkiva, koje sastavljaju intervertebralne diskove. Oni ih čine jačim i čvršćim. Pršljenovi počinju sami da staju na određene njima prirodom, mjesta, bez spoljne manuelne korekcije”, navodi se u članku u kojem se čitatelje instruira da svaku večer prije spavanja pojedu pet sušenih šljiva, jednu sušenu smokvu i jednu sušenu marelicu.

Konzumacija suhih šljiva odavno se dovodi u vezu sa zdravljem kostiju. Godine 2017. objavljena je meta-studija u kojoj se promatrao upravo utjecaj konzumacije suhih šljiva na zdravlje kostiju. Istraživanje je financirala organizacija koja obuhvaća uzgajivače šljiva u Kaliforniji, a zaključeno je kako podaci nisu sasvim konkluzivni, ali postoje indikacije da konzumacija šljiva ima pozitivne učinke na gustoću kostiju te može doprinijeti izlječenju lomova i ozljeda kostiju.

Što se tiče smokvi i marelica, dostupni podaci pokazuju da konzumacija ovog voća može imati pozitivne zdravstvene učinke. Marelice sadrže antioksidanse i kalij te mogu pozitivno utjecati na zdravlje očiju, kože i želuca. Smokve olakšavaju probavu, imaju pozitivan utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava, a istražuje se i mogućnost potencijalnih antikancerogenih svojstava smokava.

Drugim riječima, redovita konzumacija suhog voća sigurno ne može biti štetna za organizam, dok god se konzumira u umjerenim količinama.

Međutim, tvrdnja da će redovita konzumacija šljiva i drugog sušenog voća dovesti do “regeneracije tkiva”, “sastavljanja intervertebralnih diskova” ili potpunog izlječenja kronične boli u leđima nema utemeljenje u znanstvenim spoznajama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.