Razotkriveno

Da, Zelenski je plesao u štiklama – bio je zabavljač više od 20 godina

Portal Logično izvukao je arhivske snimke iz zabavljačke karijere ukrajinskog predsjednika te ih koristi da bi mu imputirali nemoral i nesposobnost.
Izvor: YouTube

Ukrajinci su znali da je Volodimir Zelenski komičar i glumac i prije nego što su ga izabrali za predsjednika države. Ipak je u tome poslu od 17. godine. To ga je učinilo jednim od prepoznatljivijih TV lica u Ukrajini, a popularnost je stekao i u Rusiji. I svejedno su ga htjeli, jer su htjeli bilo koga novog.

Mnogo toga je redikulozno vezano za njegov izbor. Uoči izbora na kojima je Zelenski odnio pobjedu, prije najave da će se kandidirati, u Ukrajini je provedeno istraživanje javnoga mnijenja s izglednim, poznatim kandidatima, kojima je pridruženo i ime nepostojećeg kandidata. Taj nepostojeći kandidat dobio je gotovo 20 posto podrške.

Sâm Zelenski tvrdi da je glasao za Petra Porošenka na izborima koji su ga doveli na predsjedničku poziciju, da bi istog “kralja čokolade” pobijedio sa 73 posto podrške u drugome krugu sljedećih izbora 2019. Zelenski je doista jedan od najslučajnijih predsjednika svijeta, čiji je izbor rezultat protestnih glasova protiv oligarhije.

(Ob)račun s oligarhijom?

Ono za što njegovi birači nisu znali kad su ga birali je šurovanje s tajkunima za koje će Zelenski biti optužen u godinama koje dolaze. Zahvaljujući takvom aranžmanu, njegova se supruga domogla iznimno jeftine nekretnine na crnomorskom ljetovalištu u Jalti na jugu Krima, mjestu zgusnute globalne povijesti.

Nadalje, u velikom curenju dokumenata poznatijem kao Panama papers iscurili su i dokumenti koji pokazuju da su Zelenski i njegovi partneri u televizijskoj produkcijskoj kući Kvartal 95 uspostavili mrežu offshore tvrtki oko 2012. godine. Tada tvrtka počinje proizvoditi redovite sadržaje za TV postaje u vlasništvu Ihora Kolomoiskija, oligarha optuženog za prijevaru vrijednu više milijardi dolara. Offshore tvrtke su suradnici Zelenskog koristili i za kupnju tri skupocjene nekretnine u centru Londona.

Dakle, Zelenski je dobio mandat na krilima maglovitih obećanja da će se obračunati s korupcijom, konzistentnima s likom kojeg je igrao na ekranu. Dao je i (neispunjeno) obećanje da će završiti rat u Donbasu i da će donijeti nešto – bilo što – novo u ukrajinsku politiku.

Kuhinja

Iako se u biografiji ukrajinskog predsjednika mogu, dakle, pronaći argumenti za utemeljenu kritiku, rubni mediji u Hrvatskoj predbacuju mu zabavljačku prošlost, pokušavajući joj učitati kolaboracionizam sa Zapadom i neizgovoreni nemoral.

Logično.com na svojim je Facebook stranicama objavilo kratki ulomak iz provokativne parodije u kojoj je Zelenski sudjelovao nekoliko godina unatrag.

Nismo ranije obraćali pažnju na aktualnog predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Međutim, nakon kratkog pretraživanja, svakih sat vremena otkrivamo novo lice međunarodnog mezimca koji se navodno bori protiv snažne Rusije. Očito svi izlaze iz iste kuhinje.

Zelenski je doista zagovornik europskih integracija, kao i NATO pakta, odnosno ubrzanja pregovora o pristupanju. Insinuirana “kuhinja” trebala bi predstavljati suprotnost tradicionalnim obiteljskim vrijednostima koje Putinova Rusija smatra temeljem napretka.

No čovjek je dvadeset godina bio glumac, i to ne jedini na svijetu koji se našao na značajnoj državnoj rukovodećoj funkciji. Glumac Arnold Schwarzenegger je bio guverner Kalifornije, a glumac Ronald Reagan i TV zvijezda i biznismen Donald Trump bili su predsjednici SAD-a.

U dugogodišnjem komedijaškom stažu Zelenski je imao i nastupe koji su odskakali od patrijarhalnog obrasca. Ipak, sam Zelenski u obiteljskom smislu ne odskače od tradicionalnog ideala. U braku je sa suprugom Olenom Zelenskom od 2003. i proveo je s njom veći dio života. Par ima sina Kirila i kćer Aleksandru.

Čitav dvominutni nastup u štiklama današnjeg predsjednika Ukrajine može se pogledati na YouTubeu. Snimka je nastala prije nego je 2019. izabran za predsjednika. Poziva na “ples protiv Moskovljana”.

Radi se o prepjevu hit pjesme “Love” ukrajinskog synthpop benda Kozaky iz 2010. godine.

Sviranje spolovilom

Portal Logično je otkrio i njegov nastup u kojemu “svira” klavir spolovilom.

Malo humora u ovo mračno vrijeme ne škodi, iako u svakoj šali ima puno istine. Postati političar u današnjem “demokratskom” svijetu nije moguće ako ste čisti 100%, jer kao takvi ste neposlušni i opasni za sustav. Ne mogu vas kontrolirati tj. diskreditirati kada počnete razmišljati svojom glavom. Na internetu smo pronašli staru snimku aktualnog predsjednika Ukrajine Zelenskog. Doista nas je nasmijao, ali i pokazao koga mediji i siva eminencija instalira za predsjednika jedne države. Vjerojatno mnogi zapadni predsjednici imaju svoje male tajne. Neki su skloni djeci, drugi pak ženama, treći su ogrezli u korupciji, a Zelenski u glumi.

Međutim, ovo nisu osobito nova lica Zelenskoga. Puno su starija od predsjedničke uloge na ekranu i životu, do koje je došao izborima koje je nadzirala međunarodna zajednica. I puno su starija od nimalo smiješnog položaja u kojemu se našao nakon opsežne invazije Rusije na Ukrajinu.

Navodna borba?

Da će se Ukrajina braniti objavio je upravo na ruskom, materinjem jeziku, komunicirajući putem interneta kao i sa svojim biračima u kampanji. Europske zemlje, među kojima je i Hrvatska, ne smatraju tu borbu protiv države Rusije nimalo “navodnom”. Ukrajinu oružjem trenutno opskrbljuju i druge zemlje: Njemačka, Švedska, Nizozemska, Češka te sama Europska unija.

“Agresivne izjave” članica NATO pakta, konkretno ministrice vanjskih poslova Britanije Liv Truss, na račun Rusije poslužile su kao izlika da čelnik Ruske federacije, Vladimir Putin, “zazvecka” i nuklearnim arsenalom. Nakon ove prijetnje Zelenski je prihvatio bezuvjetni početak pregovora s Putinom na nimalo neutralnom terenu u susjednoj Bjelorusiji.

Borba protiv mnogoljudne i bolje naoružane nuklearne sile mogla bi se nazvati navodnom eventualno zbog slabih izgleda same Ukrajine. No, ukrajinska vojska ipak i petog dana invazije još uvijek pruža otpor.

“Sluga naroda”

Činjenica je da Zelenski nije imao ama baš nikakvog iskustva u državničkim poslovima do prije tri godine, osim na ekranu. Zabavljačka mu je karijera krenula gotovo kada i studij prava. Zelenski je osnovao produkcijsku tvrtku Kvartal 95, snimajući filmove, crtiće i TV emisije. Njegova najzapaženija uloga, ona predsjednička, odigrana je u političkoj satiri Sluga naroda, kako će nazvati i svoju političku stranku uoči izbora 2019.

Emitirala se u tri sezone od 2015. godine i govori o srednjoškolskom profesoru, Vasilu Petroviču Holoborodku. Profesor preko noći postaje poznat, a zatim i predsjednikom države, zbog nadahnutog i bijesnog, tajno snimljenog govora o korupciji. Profesor Holoborodko je “organski” iskren i po tome odskače od političara.

Obraćanja Zelenskog narodu Ukrajine i Rusije i njegovo ostajanje u zemlji popraćeni su upravo komentarima da je i Zelenski ima sličnu karizmu, koju pojačavaju prijetnje ubojstvom plaćenika iz Rusije. Koliko god da je utemeljena, djeluje motivirajuće na zemlje koje su izrazile spremnost da pomognu Ukrajini u vojnom smislu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.