Dezinformacije o koronavirusu

Nije točno da se novim sojevima koronavirusa “pravdaju posljedice cijepljenja”

Umirovljena pedijatrica Nada Jurinčić tvrdi da se novi, agresivni sojevi koronavirusa izmišljaju zbog cijepljenja, iako je omikron relativno blag.
Izvor: Screenshot

Umirovljena pedijatrica Nada Jurinčić gostovala je u Podcastu Velebit kod Marka Juriča i iznijela popriličan broj neosnovanih tvrdnji o Covidu i cijepljenju. Isječak od 10 minuta postao je viralan na društvenim mrežama. Počinje u 10. minuti drugog sata emisije koja je u međuvremenu uklonjena s YouTubea. Korisnik Facebooka prepričava teze Nade Jurinčić:

Oni kažu – dolaze novi sojevi koji su puno agresivniji, koji izazivaju težu kliničku sliku… Dolazi soj omikron, Bocvana soj i on ima istu kliničku sliku kao posljedice cijepljenja… Oni novim sojevima pravdaju posljedice cjepiva, koje su katastrofalne i bit će još katastrofalnije.

Ovo je besmislica. Omikron nije “puno agresivniji” i ne “izaziva težu kliničku sliku” od prethodno prevalentnog delta soja. Iako se brže širi puno brže, predstavlja “značajno blaži” rizik od delte, kako u smislu hospitalizacija, tako i u smislu prijema na intenzivnu njegu i smrtnosti. Šefica američkog Centra za kontrolu bolesti Rochelle Walensky je tako još sredinom siječnja podijelila poveznicu na Twitteru na predobjavu studije koja je promatrala preko 50 tisuća oboljelih od omikrona i nešto manje od 20 tisuća oboljelih od delte, uz sljedeću grafiku:

Osim toga, simptome zaraze ne može se pobrkati s nuspojavama cjepiva. Iako cjepivo može izazvati i povišenu temperaturu, glavobolju ili bol u mišićima, ono ne može uzrokovati grlobolju, šmrcanje ili upalu pluća. Omikron, pritom donosi i gastrointestinalne probleme, poput povraćanja, no teško da se taj simptom može opisati kao “katastrofalan”.

S druge strane, sve prijavljene sumnje na smrtni ishod koje je HALMED zabilježio u više od godinu dana je 55. Od početka studenog 2021. do sredine veljače 2022. u Hrvatskoj je prosječno umiralo katastrofalnih 47 osoba dnevno. Svi koji se vode kao preminuli od Covida-19 imali su pozitivne testove na novi koronavirus. Možda je izlišno reći kako je takav test naprosto nemoguće dobiti cijepljenjem, već je nužna infekcija.

Moždani udari

Nada Jurinčić nastavlja tvrdnjama da “svakodnevno” prima informacije o neurološkim nuspojavama cijepljenja, među kojima ističe različite kardiovaskularne komplikacije, uključujući moždani udar.

Ja svakodnevno imam spoznaje o vrlo ozbiljnim i vrlo teškim posljedicama, posebno neurološkim, nakon što se daju ti pripravci… Imate toliku negaciju da je nešto posljedica.. Bila zdrava, žena ima odrasloga sina, primi prvu i drugu… Nakon dva dana dobije jaki moždani udar iz kojega se jedva izvukla. Ta gospođa ima sina koji je nakon prve doze dobio blaži moždani udar i preživio je. I ona sad pita: Mogu li ja primiti sljedeću dozu? Shvaćate što se događa s ljudima?…Covid se prenosi, pa šta se sad i udari prenose?

Razlikuju se tri etape učinaka (cjepiva). Prva etapa je akutna, ide u prvih 10 dana i završava najčešće smrću. Slučajevi koji prežive plućne embolije ili moždani udar su gdje se manji ugrušak pojavio. To znači da taj pripravak sadrži neki element koji izaziva promjenu u krvnim elementima, trombocitima i eritrocitima, i to je dokazano. Već je desetine liječnika napravilo periferni razmaz krvi.

Točno je da su neke vrlo rijetke nuspojave cjepiva otkrivene tek nakon što je cjepivo pušteno u promet. Takve nuspojave uključuju trombozu, miokarditis, perikarditis, Guillain-Barréov sindrom, trombocitopeniju i imunološku trombocitopeniju.

Međutim, kada govorimo o spomenutim stanjima, treba imati na umu da se radi o rijetkim nuspojavama, kao i da je moždani udar jedan od vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj i u svijetu. Isto tako, bolest Covid-19 itekako pospješuje pojavu ovih stanja, što je uočeno i prije pojave cjepiva.

Preporuke za cijepljenje

Tako, primjerice, predsjednik Američke udruga za srce, Mitch Elkind, neurolog specijaliziran za moždane udare sa Sveučilišta Columbia, u ovom videu s kraja 2020. objašnjava kako virus koji uzrokuje Covid-19 utječe na srce i mozak.

Glavni razlog je što se ACE2 receptori na koje se veže SARS-CoV-2 nalaze ne samo u plućima i probavnom traktu, nego i na neurološkim stanicama te unutrašnjosti vena i arterija. Udruga zato preporučuje osobama koje su preživjele moždani udar da se cijepe, kao i onima sa slabim srcem.

Isto preporučuje i Eduard Margetić, predstojnik Zavoda za opću kliničku kardiologiju Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb. On je za Faktograf ranije pojašnjavao kakvu prijetnju Covid predstavlja za krvožilni sustav.

Rizik za mlađe osobe veći kod vektorskih cjepiva

Europska agencija za lijekove uvrstila je stvaranje krvnih ugrušaka među “vrlo rijetke” nuspojave cjepiva AstraZenecaJohnson & Johnson [1].

I spomenuta udruga za pomoć srčanim bolesnicima zato navodi kako su kod mlađih primatelja vektorskih cjepiva primijećeni su slučajevi tromboze i trombocitopenije (TTS). Do kraja studenog 2021., stručnjaci su potvrdili 54 slučaja TTS-a od preko 16,4 milijuna danih doza cjepiva Johnson & Johnson. S cjepivom je povezano šest smrtnih slučajeva od TTS-a.

“Žene od 50 godina i mlađe trebale bi biti svjesne ovog rizika”, kaže CDC, napominjući da su dostupna i druga cjepiva koja nisu povezana s ovim stanjem (cjepiva Pfizer i Moderna). Rizik je iznimno nizak za žene starije od 50 godina i muškarce svih dobnih skupina”, navodi Američka udruga za srce. Ali i dalje preporučuje cijepljenje osobama koje su preživjele moždani udar ili imaju problema sa srcem.

Što se tiče mRNA cjepiva, EMA je u svibnju 2021. navela da nema poveznice između stvaranja krvnih ugrušaka i cjepiva koja proizvode Moderna te Pfizer/BioNTech (AFP).

Covid nosi višestruko veći rizik

U međuvremenu su prikupljeni i obrađeni brojni podaci na velikim skupinama pacijenata. Što se trombocitopenije tiče, koja može dovesti do izlijevanja krvi u mozak, britanska studija pod vodstvom Julie Hippisley-Cox pokazala je koliko je Covid opasniji. Promatrali su hospitalizacije i smrti povezane s trombocitopenijom, venskom tromboembolijom i arterijskom tromboembolijom unutar 28 dana od tri vrste izloženosti: prva doza cjepiva AstraZenece; prva doza Pfizerovog mRNA cjepiva; i pozitivan test na SARS-CoV-2.

Kod tih 30 milijuna pacijenata bilježili su i pojavu tromboze moždanih vena i venskih sinusa (CVST), ishemijskog moždanog udara, infarkt miokarda i druge rijetke arterijske trombotičke događaje. Utvrđeno je da cjepiva, pogotovo AstraZeneca, mogu povećati šanse za trombocitopeniju. Međutim, kod Covida je ona desetak puta veća. Konkretnije, infekcija Covidom nosi 934 dodatna slučaja trombocitopenije na svakih 10 milijuna ljudi, u usporedbi sa 107 nakon prve doze AstraZeneca.

Što se tiče starijih osoba, studija provedena u Francuskoj pratila je broj kardiovaskularnih komplikacija dva tjedna nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom. Promatrani su akutni infarkt miokarda, moždani udar i plućna embolija kod osoba starijih od 75 godina i nisu pronašli izvanredan broj ovih komplikacija u odnosu na necijepljene. Studija spominje i slična promatranja u SAD-u i Izraelu, koja ni u duljem roku nisu zabilježila veći broj kardiovaskularnih problema kod primatelja cjepiva.

Umrli s Covidom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ranije je pojašnjavalo da postoji razlika između umrlih sa i od Covida.

Smrt bolesnika koji su umrli s Covidom, definira se kao smrt koja je uzrokovana i klinički kompatibilna s drugim bolestima. Tu spadaju trauma, rak u terminalnoj fazi, moždani udar, infarkt miokarda, terminalna faza bubrežnog zatajenja, terminalna faza zatajenja jetre i drugi. Dakle, ne postoji jasan klinički tijek bolesti koji se povezuje s COVIDOM, istaknuli su. (RTL)

Prema tome, maskiranje smrti Covidom u tako vođenoj evidenciji ne bi imalo smisla, jer se Covid ne bi smatrao uzrokom smrti. Obitelji preminulih kao i liječnici koji bi sumnjali da se radilo o ugrušcima ili moždanom udaru uzrokovanom cijepljenjem i dalje bi mogli prijaviti HALMED-u svoje sumnje.

Isto tako, pneumonija, kao i plućna embolija, RDS, sepsa i druge posljedice smatraju se posljedicama Covida-19.

Razmaz krvi

Nada Jurinčić nadalje navodi:

Već je desetine liječnika napravilo periferni razmaz krvi. Pokažite kako izgledaju… Vidite da se eritrociti ovamo raspadaju, da su slijepljeni jedan uz drugog. Jasno vam je da se u krvi pokreće jedan postupak, proces koji mi u medicini zovemo diseminirana vaskularna koagulacija. To je u pedijatriji uvijek značilo da gubimo dijete, da dijete ide prema smrtnom ishodu. DIK – šansa da dijete preživi je jedan prema sto.

Ponovo Jurinčić ne specificira o kojim je liječnicima riječ, premda je prije godinu dana bilo medijskih izvještaja o stvaranju tzv. rouleaux formacija u krvi pripisanih cijepljenju. Uključivali su alternativne liječnike Bärbela Ghitalla i Axela Bollanda (Reuters, AFP), koji su navodno otkrili da je lijepljenje eritrocita u formacije nalik naslaganim kovanicama uzrokovano vektorskim cjepivom Janssen.

Glasnogovornik Britanskog društva za hematologiju ustvrdio je da su njihove teze neistinite, navodeći među ostalim: “Većina slika prikazanih u videu nisu normalni krvni filmovi. Neki su snimljeni elektronskim mikroskopom, drugi izgledaju kao fluorescentni, a neki su neprepoznatljivi… Činjenica da osoba koja ih interpretira ne zna razliku između tih snimaka sugerira da ona nije liječnik.”

Osim što naturopati nisu odgovorili na niz pitanja medija, njihovi nalazi se nisu nu kasnije potvrdili.

DIK

Nadalje, DIK je drugačija dijagnoza od rouleaux formacija u krvi. Prvenstveno je vezana za trombocite, a ne crvena krvna zrnca i najčešće nastaje uslijed sepse i pretrpljenog udarca.

Opisani su pojedinačni slučajevi DIK-a nakon cijepljenja AstraZenecom [1, 2], ali je taj rizik označen kao “izuzetno mali”. Naime, radi se o 7 slučajeva koji upućuju na stvaranje krvnih ugrušaka u više krvnih žila (diseminirana intravaskularna koagulacija – DIK) i 18 slučajeva CVST-a na oko 20 milijuna ljudi (HALMED).

Miokarditis

Jurinčić nastavlja govorom o subakutnim posljedicama, “koje slijede nakon tih (prvih) deset dana”.

To su miokarditis i tu imate seriju poznatih ili manje poznatih sportaša, dobivaju miokarditis, ruše se, svi su primili ta cjepiva.

U velikoj većini slučajeva miokarditis se uspješno liječi protuupalnim lijekovima i odmorom, no mladim muškarcima se preporučuje uzimanje u obzir ovih stanja kada razmatraju koristi cijepljenja (JAMA). Kada govorimo o učestalosti i vremenu pojavljivanja nuspojave, napomenimo i da je američki sustav za prijavu nuspojava cijepljenja (VAERS) u prvih devet mjeseci zabilježio manje od dvije tisuće slučajeva na skoro 200 milijuna ljudi:

Među 192.405.448 osoba koje su primile ukupno 354.100.845 cjepiva na temelju mRNA protiv COVID-19 tijekom razdoblja istraživanja, VAERS-u je bilo 1991 prijava miokarditisa, a 1626 od ovih prijava zadovoljava definiciju slučaja miokarditisa. Od onih s miokarditisom, srednja dob bila je 21 godina (IQR, 16-31 godina), a medijan vremena do pojave simptoma bio je 2 dana (IQR, 1-3 dana)… Bilo je 826 slučajeva miokarditisa među onima mlađim od 30 godina koji su imali dostupne detaljne kliničke informacije.

Kao što smo već pisali, miokarditis je upala srčanog mišića, a perikarditis je upala srčane ovojnice. Ova upalna stanja srca mogu biti uzrokovana i virusnom infekcijom, ali i bakterijama te parazitima, kao i drugim bolestima koja pogađaju srce te alkoholom i drogama. Znakovi i simptomi su bol u prsima, nepravilan rad srca i zatajenje srca. Miokarditis najviše pogađa mlade muškarce, a perikarditis muškarce srednje životne dobi.

Miokarditis kod oboljelih od Covida, prije početka cijepljenja

Isto tako, nije na odmet spomenuti da je u periodu od ožujka 2020. do siječnja 2021. godine, dakle prije masovnog cijepljenja, primijećeno da su pacijenti s Covidom-19 imali 16 puta veće šanse za razvoj miokarditisa od pacijenata koji nisu bolovali od te infekcije.

Nadalje, “rušenje” sportaša na terenu već neko vrijeme služi plašenju nedokazanim razmjerima nuspojava cijepljenja. Iako, primjerice, krovna međunarodna nogometna organizacija FIFA demantira porast slučajeva srčanih zastoja kod nogometaša, ova dezinformacija je jedna od najraširenijih.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.