Razotkriveno

Je li rusko ministarstvo objavilo ukrajinski plan za vojnu vježbu ili ofenzivu na Donbas?

Rusija tvrdi kako ima dokaz da je Ukrajina planirala ofenzivu na Donbas u ožujku 2022. godine. Međutim, dokument na koji se pozivaju, a čiji sadržaj Rusija i Ukrajina različito tumače, nije sasvim jasan.
ilustracija: Faktograf.hr

Ruske vlasti objavile su 9. ožujka dokument za koji su ustvrdili da dokazuje “bez imalo sumnje: režim u Kijevu je tajno pripremao ofenzivnu operaciju protiv Donbasa, zakazanu za ožujak 2022.” Radi se o zapovijedi upućenoj krajem siječnja načelnicima Sjeverne Kijevske, Južne Odeske i Zapadne teritorijalne uprave Nacionalne garde Ukrajine i zapovjednicima triju vojnih postrojbi.

Nitko, pa ni prozvana Nacionalna garda Ukrajine, nije osporavao autentičnost dokumenata. Međutim, sadržaj dokumenta različito se interpretira. Iz tog razloga, Faktograf je odlučio prevesti dokument i objaviti integralnu verziju prijevoda. Iz prijevoda proizlazi da ga ukrajinska strana nije pobijala validnim argumentima, ali i da je ruska strana preuveličala njegov značaj. 

Prijevod zapovijedi Naciona… by Ana Benacic

Za početak treba podsjetiti na ono što se često zaboravlja vezano za rat u Ukrajini. To je činjenica kako on traje od 2014. godine, a ne od veljače 2022., što objašnjava zašto se vojnike trenira baš za akcije u dijelu Ukrajine koji ta država smatra okupiranim područjima. Ukrajinska vojska već osmu godinu sudjeluje u ratu protiv boraca u okupiranim iliti pobunjenim dijelovima pokrajina Donjeck i Lugansk, koje su dio Donjeckog (ugljenosnog) bazena iliti Donbasa.

Do veljače 2022. u tom je ratu poginulo oko 14 tisuća ljudi. Prema podacima Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR) iz 2020. godine, na istoku Ukrajine ubijeno je 4.100 pripadnika ukrajinskih snaga, 5.650 pripadnika “naoružanih skupina” te oko 3.350 civila. 

Ovaj dokument nastaje u tom ratnom kontekstu, kao i u kontekstu gomilanja ruske vojske na istočnim granicama Ukrajine.

Rusko tumačenje

Tajni dokument, naredbu zapovjednika Nacionalne garde Ukrajine, general-pukovnika Mikole Balana, pronašli su ruski vojnici za vrijeme, kako to ruska strana naziva, “specijalne vojne operacije”. Fotografije naredbe zapovjednika Balana od 22. siječnja 2022. objavljene su, među ostalim, na službenim Twitter i Telegram profilima ruskog ministarstava vanjskih poslova, uz sljedeće objašnjenje: 

“Naredba, dostavljena zapovjedništvu Nacionalne garde Ukrajine, objašnjava plan priprema za jednu od udarnih skupina za napadne operacije u zoni tzv. ‘Operacije združenih snaga’ u Donbasu. Sjećamo se izjava vodstva kijevskog režima da ne postoje planovi za oružanu zauzimanje Luganske i Donjecke narodne republike. Izvornici tajnih vojnih dokumenata Nacionalne garde Ukrajine jasno dokazuju lažnost ovih izjava”, navodi MVP Rusije.

Ruski general major Igor Konašenkov prepričao je sadržaj dokumenta, što je osim ruske informativne agencije Tass prenio i Sputnik, navodeći da je u dokumentu “detaljno opisan plan pripreme udarnih grupa za ofanzivna dejstva u zoni tzv. operacije združenih snaga u Donbasu”. Sputnik je već tada bio blokiran na području Europske unije, no prijevod ove vijesti na srpski bio je dostupan preko YouTubea s naslovom “Ruska vojska došla u posed šokantnih tajnih dokumenata?! Kijev planirao veliku ofanzivu u martu!”

Ukrajinska interpretacija

Ukrajinska strana je reagirala prilično brzo. Najprije se pojavilo čitanje, prema kojemu se “Donbas uopće ne spominje” u dokumentu. Zatim je ukrajinski fact-checking portal StopFake objavio da “dokument nema nikakve veze s Donbasom”. Pozvali su se na izvor iz Nacionalne garde Ukrajine. 

“Ovo je standardna naredba za održavanje redovitih zajedničkih treninga Oružanih snaga Ukrajine i NGU-a u Staričiju (regija Lavov). Takve se naredbe izdaju redovito svake godine. Ovaj dokument govori o organiziranju kampa za obuku”, ustvrdila je Nacionalna garda za StopFake.

Nadalje, napisali su da se “u tekstu spomenutog dokumenta ne spominje planirana ofenziva”, a tvrde i da on uopće nije tajan.

“Kako je NGU objasnio StopFakeu, dokument, prije svega, nije tajna. ‘U tajnom poslovanju postoji drugačija procedura registracije, mora postojati pečat, a na poleđini tajne dokumentacije nitko se ne potpisuje… Ovo je naredba za izvođenje borbene koordinacije u regiji Lavov”, rekao je za StopFake predstavnik NGU.

Na dokumentu se navodi da je tajan

Međutim, ovakve interpretacije sa strane Nacionalne garde Ukrajine ne odgovaraju sadržaju dokumenta. Naime, na prvoj stranici se u dva navrata navodi da se radi o tajni. 

Nadalje, u sklopu naredbe ravnatelju režimsko-tajnog odjela Glavne uprave Nacionalne garde Ukrajine nalaže se “da organizira zaštitu državne tajne za vrijeme provođenja priprema i izvršavanja mjera u mjestima izvođenja borbenih (specijalnih) zadataka sukladno zahtjevima Postupka osiguranja zaštite državne tajne u tijelima vojne uprave”.

Konzultirali smo se s Igorom Tabakom, analitičarem portala za obranu i sigurnost Obris.org. Pitali smo je li nužno da dokument bude posebno pečatiran ili označen, ako već na prvoj stranici, a i kasnije u tekstu, piše da je tajan.

“Pa – ima oznake da je tajan… Upravo ste ih naveli. Može se označavati i svaka stranica, ali to se obično radi na duljim dokumentima”, odgovara nam Tabak i dodajući da je najčešće tajan praktično svaki vojni dokument koji se tiče sastava i raspoređivanja vojnih snaga, u miru, a posebno u ratu.

Donbas se itekako spominje

Donbas se spominje, i to već na drugoj stranici dokumenta, u sklopu cilja zapovijedi. Sama se zapovijed, naime, odnosi na o organizaciju pripreme bojne taktičke skupine 4. brigade operativne namjene za izvršenje borbenih (specijalnih) zadataka u operaciji Združenih snaga u sastavu brigade Oružanih Snaga Ukrajine “s ciljem izvršenja zadataka definiranih naredbom Glavnog zapovjednika Oružanih Snaga Ukrajine od 19.01.2022. Br. 39/304/78/1 i s ciljem jačanja kapaciteta skupina združenih snaga na teritoriju Donjecke i Luganske oblasti“.

Ovdje treba napomenuti da ruska strana niti nakon tjedana obnovljenog rata u Ukrajini unutar područja Donbasa ne drži cjelinu teritorija Donjecke i Luganske oblasti. Ipak, u svim svojim izjavama oni se referiraju na njihovu cjelinu. Slično, i ukrajinska strana spomenom tih oblasti faktično naznačuje djelatnosti u prostoru pod svojom vlašću, premda formalno govori o cjelini tih prostora, uključujući i ono što tek treba nanovo zadobiti od separatista. Pri tome, spomen Donjeckog (ugljenosnog) bazena iliti Donbasa je ponešto širi i tek se ponekad u govoru izjednačava s ovdje spominjanim ratom podijeljenim teritorijem predratne Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine.

Da je operacija planirana za ožujak, nigdje ne piše eksplicitno. No, najkasniji spomenuti datum je sam kraj veljače, u kontekstu zapovjedi zamjeniku zapovjednika Nacionalne garde Ukrajine: “Od 07.02. do 28.02.2022. osigurati provođenje borbene koordinacije u sastavu 80. zasebne desantno-jurišne brigade DJV OS Ukrajine i nadalje izvođenje borbenih zadataka u operaciji Združenih snaga”.

Mediji iz Ukrajine posebno su isticali i činjenicu da se planirana vježba, odnosno uspostavljanje kampa za obuku, dešava na suprotnoj strani te zemlje, odnosno u Lvivskoj oblasti. Konkretno, u Međunarodnom centru mirotvornosti i sigurnosti (MCMS) u Staričiju.

Međutim, to nije cijela informacija. Iz prije navedenih detalja, ali i drugih dijelova dokumenta jasno je da će nakon obuke vojnici završiti na fronti na drugom kraju zemlje. Jedan od primjera je i dio zapovjedi o prijevozu vojne tehnike:

Zamjeniku zapovjednika Nacionalne garde Ukrajine (odjel službe) do 05.02.2022. sukladno zahtjevima (izračunima) zapovjednika 4. brigade operativne namjene da organizira prijevoz vojne tehnike BTS 4. BON željeznicom od točke stalnog razmještaja u rajon MCMS (STARIČI) te iz MCMS (STARIČI) u rajon izvođenja borbenih (specijalnih) zadataka (sukladno zahtjevu zapovjednika 4. BON).

Medicinari, agitacija i moral

U obraćanju medijima povodom pronalaska dokumenata, general Igor Konašenkov (TASS) istakao je i da treba obratiti pažnju na činjenicu da zapovijed zabranjuje “slanje na frontu” onim pripadnicima garde koji ne pokazuju visku spremnost, depresivni su, suicidalni ili su u kakvom stegovnom postupku, od kriminala do korištenja narkotika. Nadalje, istakao je i navode o osiguravanju kulturno-prosvjetiteljske podrške te vizualnu agitaciju.

Međutim, Tabak to ne smatra nikakvim posebnim dokazom distinkcije između ofenzive i vježbe, pogotovo kada govorimo o tzv. moralu vojnika.

“To je krajnje tendenciozno”, navodi on. “Ne znam što vi mislite o profesionalnim vojskama, ali narkomani, kriminalci i psihički bolesnici nisu pod normalno u sastavu ni jedne normalne vojske, niti ih se šalje na vježbe”, navodi Tabak. Dakle, ova vrsta trijaže nije neobična ni za vojnu vježbu, niti za planiranje ofenzive. Nadalje, sve veće vojne postrojbe – i u Hrvatskoj, i u svim drugim državama – imaju dio za “agitaciju” (PSYOPS) te “civilno-vojne odnose” (CIMIC).

Naredba ostaje nepoznanica

Stvarna svrha obuke gardista uoči slanja na crtu razgraničenja s “narodnim republikama” Donjecka i Luganska krije se iza nepoznanice kojoj je poznato ime, ali ne i sadržaj. To je već spomenuta naredba Glavnog zapovjednika Oružanih Snaga Ukrajine od 19.01.2022. Br. 39/304/78/1 iz naslova zapovjedi. 

“Ne znamo svrhu, lokalitet djelovanja, ni trajanje. To piše u naredbi. Znamo da se oni pripremaju mjesec dana, što nije čudno s obzirom na razinu početnog ljudskog i ostalog potencijala”, navodi Tabak.

Isto tako, nepoznato je i koji je konačni broj angažiranih gardista, jer se sam oblik i brojnost formacija ne objavljuju u ratnom stanju. Po Tabaku, pretpostavka je probrano 20 do 30 posto ljudi iz općeg sastava brigade Nacionalne garde, onih najspremnijih da se priključe vojsci na fronti.

Taktička skupina na razini bojne, prema ranijim ruskim definicijama, “privremena je operativno fleksibilna formacija ustrojena na bazi bojne i pripadajućih jedinica topničke, protuzračne obrane, inženjerije i logističke potpore za borbena djelovanja u sastavu motornih pušaka i tenkovskih brigada. Zrakoplovne skupine, snage za specijalne operacije i druge postrojbe također se mogu priključiti taktičkoj skupini bojne radi izvršavanja dodijeljenih misija” (TASS).

Rusija ih trenutno u Ukrajini ima dvjestotinjak. No, sličnost u ovom nazivlju između takvih ruski postrojbi i ovdje spominjane ukrajinske namjenski ustrojene skupine može biti izuzetno varljiva, upozorava Tabak.

Ljudstvo i tehnika garde

Za početak, naglašava da Nacionalna garda Ukrajine nije vojska, nego postrojba iz sastava zasebne žandarmerijske organizacije. Iako je u pitanju profesionalna organizacija, njena je neposredna borbena vrijednost vjerojatno primjetno niža od one profesionalnih vojnih postrojbi. I u smislu organizacije, tehnike i ljudstva su puno slabiji od vojske, pa zato i uglavnom obavljaju pomoćne sigurnosne poslove – kao čuvanje objekata, pomaganje policiji.

Dakle, pod normalno su više u pozadini, ne na fronti, a za pridruživanje postrojbama s prve crte potrebna im je poprilična prilagodba.

Iz ovog dokumenta on iščitava i da je takva bojna vrlo slabo opremljena i da joj je nužno pridružiti mehanizaciju koja po svemu sudeći već postoji na frontu. Garda inače nosi lako naoružanje, ne posjeduje tenkove.

Dodaju im se dva snajperska para, više desetaka ljudi vatrene podrške, jedno sanitetsko vozilo, kojim jedva može zbrinuti par ranjenika i ukupno pet kamiona, što je po Tabaku smiješno malo i zapravo dobro ilustrira sva ograničenja takve postrojbe.

“Ovo je nedovoljno za pretegliti transportere, a kamoli tenkove. Dakle, iz ovoga se vidi da je grupa transportno vrlo šuplja i problematično pokretljiva”, smatra Tabak. Treba uzeti u obzir da ih se stavlja u sastav padobranaca i da nitko od njih nema obuku za padobrance, nastavlja.

Rotacija

Kontekst u kojemu se ova trijaža gardista i formiranje grupe događa, po njemu može imati dva moguća objašnjenja, u kojima za ofenzivu nema mjesta. Jedan je gomilanje ruskih snaga uz ukrajinsku granicu, vidljivo još od ljeta, a kompletirano bar mjesec dana prije ove zapovijedi. Drugi je rotacija kadrova.

Operacija združene snage postoji od 2018. godine, a sučeljavanje sa separatistima od 2014. do 2018. zvalo se ‘Anti-teroristička operacija’ (ATO), podsjeća Tabak, podcrtavajući da rat u Ukrajini doista nije počeo 24. veljače 2022.

“Razina sukobljavanja svih ovih godina – čak i kada se računa primirje i nitko ne čuje ništa iz Ukrajine – bila je jača nego neke aktivne faze Domovinskog rata. I to u smislu razmjene topničkih vatri i premještanja oklopnih postrojbi. To je dosta aktivno bojište. Donekle je bilo mirnije u odnosu na 2014. i 2015. te ovo sada, ali to su ozbiljni ratovi”, podsjeća Tabak.

U takvoj situaciji nužna je rotacija vojnika na fronti.

“Kada je front iznimno aktivan, većina ljudi pritisak može izdržati dva mjeseca, a u mirno doba šest mjeseci”, navodi analitičar.

Čemu onda muljanje?

Zanimalo nas je zašto ukrajinska strana onda nije iznijela te, već lažne argumente da se ne radi o tajnoj dokumentaciji ili planu za odlazak u Donbas.

“Da bi to demantirali, morali bi objaviti šire zapovjedi koje su također klasificirane i višega ranga. Budući da su to osnove ukrajinske obrane kako prije intenziviranja ovoga rata, tako i danas u njegovoj aktualnoj žestokoj fazi, to nije realno za očekivati ni u najboljim okolnostima”, navodi Tabak, zaključujući da je svakako taj rat prerastao u međuvremenu u vrlo ozbiljnu operaciju i obranu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.