Ocjena točnosti

Nije točno da se zbog Faktografa Marinu Miletiću smanjuje vidljivost na Facebooku

Marin Miletić, najglasniji teoretičar zavjera u Saboru, pokušava politički profitirati od činjenično neutemeljenog napada na Faktograf.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić objavio je post na Facebooku u kojem neutemeljeno sugerira da Faktograf nad njim provodi cenzuru.

Ispod statusa objavio je petominutni govor koji je u Saboru vatreno održao ispred četiri-pet prisutnih zastupnika, u kojem se također okomio na Faktograf, da bi nastup završio pozivom vladajućima da raspišu referendum za koji je Most skupio dovoljan broj potpisa.

Tom je prilikom, između ostalog, ustvrdio:

„Dakle, kršćani, odbacite Bibliju, odbacite zdrav razum, odbacite savjest, muslimani odbacite Kuran, kojim god bogovima se klanjate – sve odbacite jer je jedino Faktograf taj koji će reći što je istina, a što nije.  Dajte, molim vas, nek se skuliraju i otkače od naših građana i naše domovine. Vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu po Ustavu RH i mi saborski zastupnici Mosta, ali i mnogih drugih kolega, nećemo dopustiti šapu bilo koje organizacije da nam se miješa u odluke koje se tiču temeljnih ljudskih prava građana RH. Neće vam proći pa tagirajte koga hoćete i radite što hoćete“.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Sudeći po ponovnom spominjanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u statusu, Miletića je naljutilo što smo ga spomenuli u članku u kojem smo razotkrili netočnu tvrdnju da se priprema sporazum prema kojem će WHO dobiti „diktatorske ovlasti“ ili, kako je to ustvrdio Miletić, da o tome već postoji sporazum, a „sadržaj ovog sporazuma je TAJAN“.

WHO i pokušaj upravljanja Hrvatskom

Potaknuti problemima koji su izašli na vidjelo tijekom pandemije koronavirusa, poput globalno nejednake dostupnosti cjepiva, Svjetska zdravstvena organizacija i Europska komisija postigli su dogovor o radu na međunarodnom sporazumu o budućoj borbi protiv pandemija, a koja bi se trebala temeljiti na “duhu kolektivne solidarnosti s uporištem u načelima pravednosti, uključivosti i transparentnosti”.

Kako se navodi na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije, riječ je o sporazumu koji bi se bazirao na članku 19. temeljnog akta organizacije, a koji omogućava da se uz glasove dvije trećine organizacije donose konvencije ili sporazumi o pitanjima koje spadaju u djelokrug WHO-a, a koje će postati obvezujuće za sve države koje ga prihvate u skladu sa svojom nacionalnom propisanom procedurom. U prošlosti je na taj način već donesen jedan akt – Okvirna konvencija Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru nad duhanom 2005. godine, tako da se ne može reći da je ovo nikad viđeni presedan.

Ne može se, također, govoriti da je sadržaj sporazuma „tajan“ jer on još i ne postoji. Radna skupina tek se jednom sastala u ožujku kako bi se dogovorila o načinu rada, a sljedeći je sastanak zakazan za kolovoz kako bi se raspravljalo o progresu na radnom materijalu. Konačni rezultat ne očekuje se prije skupštine Svjetske zdravstvene organizacije 2024. godine.

Političari izuzeti od smanjenja dosega

Ovo nije prvi put da se Faktograf bavio Miletićevim neutemeljenim i netočnim tvrdnjama.

Ranije smo pisali o načinu i kanalima preko kojih Miletić nastoji proširiti svoju popularnost koristeći antivakserski sentiment, a problematizirali smo i način prikupljanja potpisa za propali referendum o uvođenju eura koji su planirali Suverenisti te citirali riječi kojima je zastupnik Miletić popratio nespretne izjave Alemke Markotić o testiranju cjepiva na djeci.

Nije, međutim, točno da je Faktograf ikada cenzurirao njegove izjave, da je imao takve namjere ili sredstva da to čini. Naime, Miletić pod optužbom za „cenzuru“ pokušava sugerirati da se njegovim objavama na Facebooku ograničava doseg. Ni to nije točno.

Kao što je poznato, Faktograf sudjeluje u Facebookovom programu „Third Party Fact-Checking“ koji je usmjeren na suzbijanje dezinformacija na ovoj društvenoj mreži, ali izjave političara iz tog su programa izuzete, jer Meta, kompanija u čijem vlasništvu su društvene mreže Facebook i Instagram, smatra da o točnosti poruka političara trebaju odlučivati birači na izborima. Na Facebooku se stoga ne ograničava doseg objava političara, osim ako je riječ o iznimno opasnim pozivima na nasilje u realnom svijetu.

Dakle, temeljem rada Faktografa nikada nije smanjivan doseg izjava Marina Miletića ili bilo kojeg drugog aktivnog političara. Nije, također, točno ni da se Faktograf u svom radu bavi nekim višim istinama kojima se, inače, bave svete knjige. Faktograf, ponovimo još jednom, provjerava je li ono što je izrečeno u javnom prostoru bazirano na činjenicama te o tome izvještava javnost.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.