Pod povećalom

Tajne laptopa Huntera Bidena

Računalo predsjednikova sina, kojeg su uoči izbornog sraza Joea Bidena i Donalda Trumpa sve sigurnosne službe, američki mediji i društvene mreže proglasile ruskom dezinformacijom, zaista postoji.
screenshot abc

Hunter Biden, sin sadašnjeg američkog predsjednika Joea Bidena, već je niz godina uključen u poslovne odnose s tvrtkama iz Kine i Ukrajine zbog čega je pod istragom kako bi se utvrdilo je li se radilo o ilegalnim i koruptivnim radnjama koje su možda ugrožavale i nacionalnu sigurnost.

Računalo Huntera Bidena, poznato i kao “laptop iz pakla,” kojeg su prije godinu i pol, uoči izbornog sraza predsjedničkih kandidata Joea Bidena i Donalda Trumpa, sve sigurnosne službe, najveći američki mediji i moćne društvene mreže proglasili ruskom dezinformacijom, zaista postoji i ovih tjedana su CNN, New York Times i Washington Post objavili da su podaci s tog laptopa zapravo istiniti.

Svakoga dana objavljuju se nove informacije koje otvaraju mogućnost proširenja istrage i na druge članove obitelji Joea Bidena, među ostalim i na njegovog brata Jamesa Bidena, a preispituje se i kakvu ulogu u čitavoj zavrzlami imaju takozvani “mainstream” mediji, te Facebook i Twitter.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Dok predsjednik Joe Biden poriče da je njegov sin učinio bilo što loše te ponavlja kako sa sinom nikad ne razgovara o njegovim poslovima, politički mu protivnici iz republikanskog tabora najavljuju nove istrage i tvrde da su otac i sin zacijelo bili u dosluhu.

Sjedinjene Države su tako upale u novu tešku raspravu koja će, povrh međunarodne krize zbog ruske agresije na Ukrajinu, rastuće inflacije, ustrajne korone i predizborne kampanje uoči midterm izbora u studenome, izazvati nove dramatične podjele.

Republikanci naime smatraju da su veliki mediji zavjerenički pomagali Bidenu tako što su namjerno sakrili pravu istinu o famoznom laptopu njegovog sina, dok simpatizeri demokrata ističu kako ne postoji niti jedan dokaz koji bi pravno direktno teretio predsjednika Bidena. Idućih mjeseci stoga slijede žučne prepirke o provjeravanju, objavljivanju i skrivanju činjenica, povjerenju u medije, te o načinima na koji bi se iz politike eventualno potjeralo one koji se sami ili s članovima obitelji upuštaju u mutne međunarodne radnje. U međuvremenu američki su se fact-checkeri razletjeli na sve strane ne bi li objasnili štogod o famoznom laptopu za kojeg čak ni FBI ne želi potvrditi gdje se sada nalazi.

Računalo sina zaboravnoga

U travnju 2019. u mali servis računala u državi Delaware ušla je muška osoba, nikad nije točno utvrđeno je li to bio Hunter Biden osobno, koja je na popravak zbog oštećenja vodom donijela tri MacBook laptopa. Vlasnik servisa John Isaac na tvrdom disku jednog od laptopa pronašao je snimku seksualnog akta u kojemu sudjeluju neidentificirana žena i Hunter Biden, te još neke intrigantne dokumente. Osoba koja je uređaje donijela na servis nije odgovarala na telefonske pozive, a nakon tri mjeseca, pošto nitko nije dolazio platiti servis i preuzeti laptope, vlasnik servisa je kontaktirao FBI.

U studenom 2019. FBI agenti kod Johna Isaaca izrađuju forenzičku kopiju tvrdog diska, ali ne preuzimaju i originalni uređaj. Samo dva tjedna kasnije FBI se vraća i konfiscira originalni uređaj, no u međuvremenu je John izradio kopiju tvrdog diska koju je zadržao za sebe. Na početku 2020. Isaac je, tvrdi, kontaktirao neke članove američkog Kongresa te je nakon što nikakvog odgovora nije bilo, stupio u kontakt s Rudyjem Giulianijem koji je bio blizak s tada još uvijek predsjednikom Donaldom Trumpom.

U rujnu 2020., dva mjeseca prije predsjedničkih izbora, bivši Trumpov strateg Steve Bannon kontaktira The New York Post, tabloid blizak desnom političkom spektru, koji potom počinje objavljivati navodna saznanja o podacima s Hunterovog laptopa. Joe Biden demantira istinitost tih članaka, američke sigurnosne službe procjenjuju da se vjerojatno radi o namještaljci u ruskoj režiji s ciljem širenja štetnih dezinformacija, utjecajni mediji poput The New York Timesa i The Washington Posta kažu da nisu u stanju utvrditi tko govori istinu, a tko laže te da FBI odbija odgovoriti na pitanja o laptopu. Društvene pak mreže Twitter i Facebook značajno ograničavaju doseg bilo koje informacije o Hunterovom laptopu uz obrazloženje da podaci nisu provjereni od strane neovisnih fact-checking organizacija. Sve se događa u napetim tjednima uoči američkih predsjedničkih izbora tijekom kojih Donald Trump optužuje Joea Bidena da su on i njegov sin Hunter uključeni u mutne radnje s Ukrajincima i Kinezima, što Biden rezolutno poriče u predizbornim sučeljavanjima.

Tajne tvrdog diska

Nakon pobjede Joea Bidena na izborima, Hunterov laptop pomalo pada u zaborav da bi odjednom šokantno izronio u ožujku ove godine kada The New York Times objavljuje kako su neki emailovi o čudnoj suradnji s Ukrajincima zapravo autentični.

The Washington Post potom piše da su njihovi računalni stručnjaci kriptografskim metodama utvrdili istinitost tisuća emailova s laptopa, no ne i svih skoro 130 tisuća emailova s tvrdog diska na kojemu je preko 200 gigabajta dokumenata. Radi se, naime, o kopijama originalnog diska koje nemaju prvobitne kriptografske oznake te je stoga teško utvrditi što je original, što kopija, a što možda namještaljka. FBI, koji bi trebao biti u posjedu originalnog MacBook računala, za sada ne odgovara o tome gdje je računalo i jesu li utvrđeni bilo kakvi podaci o dokumentima, a republikanski aktivisti najavljuju objavu 450 gigabajta materijala na internetu za koji tvrde da je ranije bio izbrisan i sve do sada nepoznat i nedostupan.

Republikanski političari su pak krenuli s prikazivanjima bankovnih potvrda i ugovora kojih su se u međuvremenu domogli, a u kojima se spominju Hunter Biden, brojne tvrtke i izdašni iznosi. U američkom su Senatu tako prezentirani dokumenti o kineskoj energetskoj tvrtki za koju izvori iz republikanske stranke tvrde da je pod kontrolom kineske komunističke partije i koja se, prema ugovoru iz 2017. godine, obvezala za konzultantske usluge plaćati 100 tisuća dolara mjesečno Hunteru Bidenu i 65 tisuća dolara mjesečno stricu, Jamesu Bidenu.

Dobar posao u Ukrajini

U Ukrajini je pak Hunter Biden od 2014. do 2019. bio član uprave energetske tvrtke Burisma gdje je primao oko 50 tisuća dolara mjesečne naknade. Burisma je bila u vlasništvu proruskim interesima bliskog oligarha Mikole Zločevskog koji je nakon pada vlade Viktora Janukoviča utekao iz Ukrajine. Protiv Zločevskog, za kojeg nije poznato gdje se sada nalazi, pokretane su istrage zbog korupcije, a nedopušten pritisak vršio je Donald Trump koji je 2019. iz Bijele kuće nazvao ukrajinskog kolegu, friško izabranog predsjednika Volodimira Zelenskog, i tražio da se ispita što Bidenovi rade u Ukrajini, ne bi li tako bacio ljagu na Joea Bidena. Trump je na taj način pokušao iskoristiti predsjedničku poziciju nezakonito tražeći uslugu u inozemstvu za poboljšanje vlastitih šansi na izborima, što je iskoristila Demokratska stranka i pokrenula proces Trumpovog opoziva u Kongresu.

Kompleksni odnosi između američkih i ukrajinskih vlasti dodatno dobivaju na težini ovih mjeseci kada se istražuje što se sve događalo prije nego što je započela ruska agresija na Ukrajinu.

Nakon što je rusko ministarstvo obrane optužilo Sjedinjene Države da u Ukrajini održavaju laboratorije za razvoj bioloških oružja, spominjalo se ime tvrtke Metabiota iz San Francisca i njezina povezanost s Hunterom Bidenom. Fact checker Washington Posta u opširnoj je analizi objasnio da je Hunter nakratko bio jedan od trojice suvlasnika tvrtke koja je uložila u Metabiotu, no da je 2014. maknut iz tih poslovnih odnosa zbog – droge. Hunter je, naime, početkom 2014. izbačen iz rezervnog sastava američke ratne mornarice jer je bio pozitivan na testu na kokain te su drugi ulagači smatrali da takav nepouzdan partner može naštetiti ugledu tvrtke. Metabiota je, pak, u Ukrajini bila aktivna do 2020. gdje je, utvrdio je The Washington Post, prema dostupnim dokumentima imala ured za istraživanje usmjerenog ka razumijevanju prijetnje od tularemije i antraksa, te za organiziranje javne kampanje kako bi se smanjila opasnost od afričke svinjske kuge.

Bogata ruska udovica

Jedna od brojnih tvrtki kojoj je u suvlasništvu bio Hunter Biden spominjala se i u kontekstu milijunskih uplata koje su prije nekoliko godina stizale iz Moskve od Elene Baturine, milijarderke i bivše supruge preminulog moskovskog gradonačelnika Jurija Lužkova, no nema dokaza da se Biden okoristio u tim poslovima. Radilo se o ulaganjima u američke nekretnine na kojima je Baturina do sada ostvarila milijunske zarade. Baturina, do koje je na pogrebu njezina supruga sjedio sam Vladimir Putin, skrasila se u Londonu, a u Rusiji je proglašena bjeguncem jer se nije pojavila na zakazanom sudskom ročištu.

Do objave ovog teksta nisu se pojavili dokazi o bilo kakvoj umiješanosti predsjednika Joea Bidena u poslove njegovog sina Huntera, te je predsjednik Sjedinjenih Država zasad pravno potpuno čist.

Biden i dalje stoji kod izjava koje je dao u prvom i drugom predizbornom sučeljavanju kada je snažno branio sina u vezi poslova u Ukrajini i Kini, te ponovio da on sa svime time nema nikakve veze. U proteklih pak nekoliko tjedana otkad se zahuktala istraga oko njegovog sina, Bidenu predsjednička popularnost nije opala i on zasad ne trpi značajniju političku štetu. No tijekom predizbornih nadmetanja uoči midterm izbora u studenome, kada se bira većina članova američkog Kongresa, republikanski kandidati nastavit će žestoko napadati predsjednikovu obitelj ne obazirući se na brojne bolne i zaista teške rane iz prošlosti Bidenovih.

Teške godine Bidenovih

Četrdeset i šesti američki predsjednik Joe Biden, punim imenom Joseph Robinette Biden Junior izabran je za američkog Senatora kada je imao samo 29 godina i kada je već imao troje djece sa suprugom Neiliom. Tek nekoliko tjedana nakon uspjeha na tim prvim izborima 1972. godine, supruga i jednogodišnja kćer mu pogibaju u prometnoj nesreći u kojoj su ozlijeđeni i sinovi, trogodišnji Beau i dvogodišnji Hunter. Joe je kao mladi samohrani otac, uz pomoć sestre Valerie i braće Jamesa i Franka, brinuo o dva sina i desetljećima uzastopce pobjeđivao na reizborima za Senat. U drugom braku sa suprugom Jill dobiva kći Ashley, kao utjecajan senator ima važnu riječ u kreiranju američke vanjske politike, 1988. godine ističe predsjedničku kandidaturu koju povlači nakon otkrića da je plagirao jedan govor, a 2009. godine postaje potpredsjednik u administraciji Baracka Obame. Sin mu Beau umire od karcinoma na mozgu 2015. godine, a drugi sin Hunter, koji je završio studij prava na prestižnom sveučilištu Yale, pati od dugogodišnje ovisnosti o alkoholu i teškim drogama.

Problematični Hunter Biden, dok je uključen u brojne gore već spomenute lukrativne poslovne projekte, usporedno nakratko ljubuje s udovicom preminulog brata, rastaje se od prve supruge s kojom ima tri kćeri, upada u dugove, ulazi u novi brak u kojemu ubrzo dobiva sina, ne plaća porez, potpada pod istragu o pranju novca te djelovanjima u inozemstvu koja se mogu protumačiti kao štetna za američku nacionalnu sigurnost. U sve obimnijoj istrazi oko Hunter Bidena za očekivati je objavljivanje još brojnih detalja, među ostalim i preko 150 bankarskih međunarodnih transakcija koje uključuju prilične iznose.

Ljepljive prste bolje spriječiti nego liječiti

Svatko od nas nosi neku mrlju i neku tajnu za koju ne bismo željeli da se dozna jer, kao što je književnik Robert Penn Warren u knjizi „Svi kraljevi ljudi,“ jednom od najboljih romana o korumpiranim političarima, zapisao  – „čovjek je začet u grijehu i rođen u pokvarenosti,  on bivstvuje od smrada pelene do zadaha smrtne postelje.“ Obitelj sadašnjeg predsjednika Joea Bidena naravno nije jedina koju bi se moglo prozivati za mogući mutež jer posljednjih su godina financijske koristi samo u poslovima s Kinom izvlačili mnogi –  od supruge istaknutog republikanskog političara Mitcha McConnella do brata Georgea W. Busha, dok su financijske injekcije za političke kampanje stizale Jebu Bushu i bivšem predsjedniku Billu Clintonu.

Također se trenutačno vode istrage protiv brojnih američkih političara – od Donalda Trumpa, kojem su među ostalim iz inozemstva kapale nelegalne podrške za kampanju, pa do Hillary Clinton u vezi financijskih traljavosti i širenja ne baš u potpunosti provjerenih informacija tijekom kampanje 2016. godine.

No, slučaj Huntera Bidena je specifičan zato što je pokazao kako je vrlo teško brzo i razborito utvrditi činjenice u zamršenim okolnostima. Za fact-checking potrebni su vrijeme i nalazi stručnjaka, a čak ni tada rezultat provjere činjenica ne mora biti u potpunosti točan. Naime, evaluacija podataka na računalima uvijek je upitna jer je, čak i dobrim kriptografskim metodama, teško utvrditi je li neki dokument namještaljka ili original. Financijske pak transakcije često se izvršavaju preko brojnih tvrtki koje na prvi pogled nisu povezane, te je tako teško ući u trag koruptivnom pranju novca, osobito u međunarodnom platnom prometu. Stoga će one koji žele omastiti brk dok su pri vlasti teško biti zaustaviti osim ako se ne uspostave ozbiljnije zakonske zapreke i obaveze.

Bivši FBI agent Frank Figliuzzi predlaže da svi kandidati za američki Kongres te za najviše funkcije u državi, uključujući predsjednika i potpredsjednika, budu obavezni prijaviti čime se oni i članovi njihovih obitelji bave u inozemstvu. Političare bi trebalo prisiliti na više transparentnosti kako bi birači imali dovoljno informacija, kaže Figliuzzi koji je svjestan da idealno rješenje ne postoji. U svakom izbornom ciklusu netko će se, naime, sa skrivenim namjerama, zastupajući interese neke druge države, približiti političkim kandidatima ili njima bližnjima te ih tako pokušati kompromitirati. Za predsjedničke kandidate bi trebala stoga vrijediti stroža pravila i obvezivati ih na, predlaže jezuitsko sveučilište Fordham, objavu ne samo poreznih prijava i vlasništva nekretnina, nego i povijest svih putovanja po inozemstvu i verificiranje svega što po svijetu rade članovi obitelji.

„Korupcija je postala način na koji sustav funkcionira,“ oštro kaže Sarah Chayes, autorica knjige „O korupciji u Americi“ koja traži brze reforme i poziva građane da se organiziraju sami i iniciraju promjene. Chayes korupciju smatra najvećom ugrozom za sigurnost u svijetu jer je globalizacija olakšala skrivanje bogatstava, što potvrđuju i povremena otkrića poput panamskih ili Pandora dokumenata.

Ohladite s Twitterom

Ako sada u Sjedinjenim Državama uključite neke televizijske kanale ili pogledate skup Donalda Trumpa mogli biste pomisliti da ste se vratili nekoliko godina unatrag jer se ponavljaju iste teške riječi i optužbe, te recikliraju stare teorije zavjera. Kao da je 2016-ta, Trumpovi sljedbenici na skupovima uzvikuju „lock her up“ čim čuju ime Hillary, dajući do znanja da je još uvijek žele strpati u zatvor, te glasno negoduju čim čuju riječ mediji. Trump ponavlja da je na izborima 2020. pokraden, poziva simpatizere na uključivanje u biračke odbore kako bi bolje kontrolirali biračke kutije na idućim izborima te najavljuje pobjedu 2024. godine.

U sljedeće izborne cikluse Sjedinjene Države tako ulaze u ne baš najboljoj formi, uz svakojake domaće afere, uz još uvijek neriješenu najveću epidemiju u stotinu godina, najveću inflaciju u 40 godina i uz najopasniji europski sukob u preko 70 godina.

Mediji i društvene mreže, ako će odmjereno provjeravati činjenice i izbjegavati brzoplete prosudbe, među ostalim i o dokumentima s Hunterovog laptopa, mogli bi uvelike pomoći da ne dođe do novog vala dezinformacija ili nasilja. The New York Times, kao još uvijek najuglednija američka tiskovina u svijetu, već daje naznake da će oprez biti važniji nego brzina te uredničkom odlukom najavljuje manju prisutnost na Twitteru. Izvršni urednik lista Dean Baquet poručio je tako svojim novinarima ovih dana  – „tvitajte manje,  tvitajte promišljenije, i posvetite više vremena izvještavanju.“

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.