Razotkriveno

Nije točno da je Zelenski priznao da se drogira kokainom

Širi se video zapis u kojem je izjava predsjednika Ukrajine montirana tako da izgleda kao da priznaje da konzumira kokain. Međutim, upravo u tom intervjuu je Zelenski zapravo demantirao takve glasine.
Screenshot: Ukrajinska pravda

Rubni portal Croativ.net, poznat po učestalom objavljivanju dezinformacija, netočno tvrdi da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski priznao da konzumira kokain.

“KRAJ ZELENSKOG? Je li ovo znak da ga se zapad odrekao kada su pustili ovaj video u eter…”, naslov je članka (arhiviranog ovdje) u kojem se tvrdi:

“‘Vladari’ koji su postavili Zelenskog očigledno dižu ruke od njega polako. Sve više inkriminirajućih vijesti i videa koji izlaze u medije su okrenuti protiv Predsjednika Ukraine. Sve više analitičara sumnja u njega, kao čovjeka i kao borca. Ništa čudno u ovome svijetu. Postaviti nekoga naivnog, pa ga ispljunuti kao nebitan dio sadašnjosti, ali kako stvari stoje i povijesti. Video koji je objavljen on objašnjava kako šmrće kokain i kako se najbolje osjeća na njemu”.

Članku je priložen video zapis s Facebook profila “Novi početak”. U pitanju je snimka intervjua koji je Zelenski dao Ukrajinskoj pravdi prije nego što je postao predsjednik Ukrajine, tj. nakon što je najavio svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima. Snimka čitavog razgovora dostupna je na YouTubeu.

U titlovima snimke netočno se tvrdi da je Zelenski u tom intervjuu priznao da konzumira kokain. Dezinformacija da je Zelenski priznao kako koristi kokain već neko vrijeme kruži društvenim mrežama te su je različiti fact-checkeri već razotkrili kao netočnu (AFP, Raskrinkavanje.ba, PolitiFact, AP, France24). Ukrajinska pravda o identičnom načinu manipulacije ovom snimkom je pisala još 2019. godine.

Intervju iz 2019. je vodio novinar Roman Kravec, koji je Zelenskom rekao kako je čuo glasine da konzumira kokain i pitao ga je li to točno. Zelenski je odgovorio da nije i dodao da je “ovisnik o kavi” i da “ne koristi nikakve droge”.

Kasnije u intervjuu Zelenski tvrdi da se bavi sportom i kaže da je “to energija za čitav dan”. Upravo dio intervjua u kojem Zelenski govori o svom bavljenju sportom je tendenciozno odrezan i netočno titlovan kako bi ispalo da predsjednik Ukrajine priznaje kako koristi kokain.

Podsjećamo, tvrdnju da je Zelenski ovisnik o kokainu učestalo ponavljaju kremaljski propagandisti. I sam Vladimir Putin je netom nakon napada na Ukrajinu tvrdio da tom državom upravlja “banda narkomana i neonacista”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.