Razotkriveno

Nije točno da je Kina najavila da će se uključiti u rat u Ukrajini

"Kina je odlučila da neće dopustiti da se Rusija sama bori protiv Zapada", tvrdi više rubnih portala u regiji. Međutim, takva odluka kineskih vlasti ne postoji.
EPA/MARK R. CRISTINO

Više rubnih portala u regiji objavilo je članke kojima sugeriraju da se Kina odlučila uključiti u rat u Ukrajini.

Članak takvog sadržaja najprije se pojavio na portalu Webtribune.rs, pod sljedećim naslovom:

“UDARNO – Baijiahao: Kina je odlučila – Neće dozvoliti da se Rusija sama bori protiv Zapada”.

Nedugo zatim identični članak sličnog sadržaja objavilo je još nekoliko portala (1, 2, 3, 4), s još sugestivnijim naslovom:

“NEVEROVATNO SAOPĆENJE! KINA ODLUČILA, NEĆE DOZVOLITI DA SE RUSIJA SAMA BORI SA ZAPADOM!”.

Međutim, ne postoje dokazi da je Kina donijela bilo kakvu odluku o aktivnijem uključivanju u rat u Ukrajini.

Svi portali koji iznose ovu tvrdnju pozivaju se na isti izvor, blog servis Baijiahao, koji neki među njima predstavljaju kao “najčitaniji kineski portal”.

Međutim, Baijiahao uopće nije medij, već blog servis velike kineske tehnološke kompanije Baidu. Drugim riječima, radi se o platformi na kojoj bilo tko može objaviti bilo kakav sadržaj. Kineska država na ovom blog servisu nije objavila nikakvo priopćenje temeljem kojeg bi se moglo zaključiti da će se Kina aktivnije uključiti u rat u Ukrajini.

Kineska politika prema Rusiji

Točno je da Narodna Republika Kina od početka rata u Ukrajini pruža načelnu podršku Rusiji, odbijajući sudjelovati u međunarodnim sankcijama protiv režima Vladimira Putina i nastavljajući trgovati s Rusijom (iako istovremeno poziva na mirno razriješenje sukoba). Međutim, ni u kojem trenutku Kina nije na bilo koji način sugerirala da se namjerava aktivno uključiti u rat.

Takva politika kineske države vjerno odražava stavove građana Kine. Pokazuju to analize sadržaja poruka vezanih za rusko-ukrajinski rat na kineskim društvenim mrežama (The Atlantic) i nedavno provedeno istraživanje javnog mnijenja američke organizacije “The Carter Center”.

Čak 75 posto sudionika ispitivanja kazalo je da smatraju kako je podrška Rusiji u kineskom nacionalnom interesu. Njih 61 posto smatra da Kina treba pružati Rusiji moralnu podršku (ali samo 16 posto da bi Kina trebala naoružavati Rusiju). Međutim, 58 posto ispitanika isto tako smatra da bi Kina trebala iskoristiti svoj međunarodni položaj da kroz pregovore osigura završetak sukoba.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.