Dezinformacije o koronavirusu

Čile ne zabranjuje kretanje onima koji ne žele primiti četvrtu dozu cjepiva

U Čileu je za covid propusnicu potrebna četvrta doza, ali postoje brojni izuzeci u kojima propusnica nije potrebna, a može se i nadomjestiti testom.
Foto:Canva

Hoće li Čileanci koji ne prime četvrtu dozu cjepiva protiv Covida-19 imati zabranu kretanja?

Zaključak je to naslova teksta objavljenog na portalu Epoha, za koji smo više puta utvrdili da širi dezinformacije (1,2,3,4).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

“David Icke još je 2020. godine rekao kako je plan globalnih elita da uvedu gensku terapiju putem cjepiva i da ona bude obvezna dvaput godišnje. Jer, prema njegovim riječima, gensku terapiju treba uzimati redovito, kako bi se genom izmijenio u smjeru u kojem oni to žele”, stoji u opisu objave na Facebook stranici portala.

Onima koji odbiju, tvrdi se u nastavku teksta, uvode se brutalne restrikcije, kućni zatvor, kazne, nemogućnost imanja radnog mjesta i ostala sredstva prisile.

“Čini se da je Čile u ovom pitanju jedna od najnaprednijih zemalja”, zaključak je teksta.

Četvrta doza

Točno je da je Čile od 1. lipnja 2022. uveo pravilo da osobe koje nisu primile četvrtu dozu cjepiva neće moći produžiti svoje pase de movilidad propusnice. Međutim, to nikako ne znači da će se onima koji odbiju cijepljenje u potpunosti zabraniti kretanje.

Sudeći po informacijama koje se mogu pronaći na službenim stranicama čileanske vlade, osobe koje nemaju covid propusnicu i dalje imaju pristup mnogim mjestima.

Covid propusnice u Čileu obavezne su na mjestima gdje se ljudi obično zadržavaju duže od jednog sata, kao što su restorani, kafići, sportski centri, kazališta, kina, kockarnice itd.

Supermarketi, tržnice i trgovački centri, navodi se na službenim stranicama čileanske vlade, ne spadaju pod mjesta u kojima su one potrebne. Osim toga, propusnice nisu potrebne u obrazovnim ustanovama i na radnim mjestima.

Oni koji nemaju tu covid potvrdu, a žele pristupiti mjestima na kojima je obavezna, mogu predočiti negativan PCR ili antigenski test koji nije stariji od 24 sata.

David Icke

U tekstu objavljenom na Epohi spominje se David Icke, poznati teoretičar zavjera koji tvrdi da je plan globalnih elita uvesti gensku terapiju putem cjepiva.

Icke je unazad dvije godine iznio niz netočnih informacija na temu Covida-19 i cjepiva, među ostalima, i da postoji veza između 5G mreže i pandemije i da PCR testovi ne detektiraju virus SARS-CoV-2. Te i ostale dezinformacije, kojima smo se i sami bavili, već su raskrinkali fact-checking portali (1,2,3,4,5,6).

Zbog širenja dezinformacija i teorija zavjere, Twitter je u studenom 2020. godine zabranio Ickeov profil, pola godine nakon što su to iz istog razloga napravili Youtube i Facebook (BBC).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.