Razotkriveno

Kako je do hrvatskih rubnih portala stigla dezinformacija o nepostojećem “međunarodnom sudu pravde”

Do hrvatskih rubnih portala stigle su lažne tvrdnje kanadskog teoretičara zavjere o nepostojećoj presudi zbog cijepljenja protiv Covida-19.
Foto: Unsplash

Portal Epoha.hr, jedan od onih koji su niknuli za vrijeme pandemije Covida-19 te sada učestalo šire dezinformacije na tu temu (1, 2, 3), ponovno objavljuje netočne tvrdnje.

Članak naslova “Međunarodni sud osudio je najviše dužnosnike Pfizera, GlaxoSmithKlinea, Kine i Vatikana za zločine protiv čovječnosti” (arhiviran ovdje) objavljen je 16. siječnja te je na Facebooku, prema podacima servisa CrowdTangle, podijeljen 1907 puta, a ukupno je generirao 6838 interakcija.

U tekstu se netočno tvrdi kako su među osuđenima Albert Bourla i Emma Walmsley, izvršni direktori farmaceutskih kompanija Pfizera i GlaxoSmithKline Pharmaceuticals, Xi Jinping, predsjednik Kine, papa Franjo i kanadski premijer Justin Trudeau.

Njima je, piše Epoha.hr, oduzeta njihova imovina – “razbijaju se njihove korporacije”, te se “zakonito zabranjuje” daljnja proizvodnja, prodaja ili korištenje “njihovih” cjepiva protiv Covida-19 kao “proizvoda medicinskog genocida i masovnog ubojstva”.

“Naši nalozi ovlašćuju ne samo naše šerife i zamjenike policije, već i ljude posvuda da provode presudu Suda uhićenjem osuđenih zločinaca, oduzimanjem njihove imovine i zaustavljanjem prodaje i upotrebe ‘cjepiva’ protiv COVID-a proizašlih iz genocida”, kaže navodni Sud.

Dan prije, 15. siječnja, vijest o presudi i uhićenjima objavio je i portal Istinom protiv laži (arhivirano ovdje), koji također redovno širi dezinformacije (1, 2, 3).

Lažna vijest

Provjerili smo o kakvom je sudu riječ.

Navodnu je presudu, kako piše portal Epoha, donio je Međunarodni sud pravde (ICLCJ). To, međutim, nije pravi sud. Među protivnicima cijepljenja postalo je popularno formirati vlastite “sudove” – o sličnim smo primjerima već pisali.

“Izdano u subotu, 15. siječnja 2022., u 00:01 (GMT) od strane Međunarodnog suda općeg prava, odjela za kaznena suđenja od strane Međunarodnog suda općeg prava, odjela za kaznena suđenja Pod pokroviteljstvom Međunarodnog suda za zločine crkve i države (ITCCS) (osnovanog prema Zakonu naroda 15. lipnja 2010.)”, piše portal Epoha.

Članak je pritom opremljen fotografijom sudaca UN-ovog Međunarodnog suda pravde. Čitatelje se tako dovodi u zabludu kako je riječ o sudu koji donosi presude koje će se provoditi u stvarnosti, što nije istina.

Na službenoj stranici stvarnog Međunarodnog suda pravde (koji se ne koristi akronimom ICLCJ, već ICJ), nigdje se ne može naći informacija o takvoj ili sličnoj presudi. Uostalom, da je vijest istinita, vjerojatno bi svjedočili izvještavanju svih svjetskih medija o presudi i budućim uhićenjima, što naprosto nije slučaj.

Nadalje, u tekstu se navodi kako su javni protivnici “ovog genocida” kao što je Kevin Annett, stalno bili na meti “uništenja od strane osuđenih optuženika, koji su odgovorni za ubojstvo petnaest aktivista i nekoliko nedavnih pokušaja atentata na Annettov život”.

Laži Kevina Annetta

Zanimljivo je kako je papa Franjo, ako je suditi prema dezinformacijama s društvenih mreža, uhićen po treći put u godinu dana.

Naime, u studenom prošle godine internetom se počela širiti lažna vijest kako je izdan uhidbeni nalog za papu Franju. Tu je presudu, baš kao i ovom slučaju, donio nepostojeći Međunarodni sud pravde te Međunarodni sud za zločine Crkve i države. Kako je tada pisao Reuters,  riječ je “sudovima” koji nemaju nikakvu zakonsku težinu, niti postoji mogućnost da se njihove “presude” ikako provedu.

Papa Franjo (ni)je uhićen ni prije godinu dana, kada se internetom širila vijest da je vrhovni crkveni poglavar “kriv” zbog trgovine djecom, o čemu je Faktograf pisao u ovom tekstu. Presudu je i tada donio nepostojeći Međunarodni sud za zločine crkve.

Kako navodi Reuters, riječ je o izmišljenim, nepostojećim sudovima koje je izmislio spomenuti Kevin Annett, bivši pastor koji je 1997. godine udaljen iz službe zbog, kako navodi regionalno vijeće Ujedinjene crkve Kanade (u priopćenju na ovom linku), širenja teorija zavjere.

Annett se povezuje i s teorijom da je kraljica Elizabeta 1964. godine odvela deset djece iz škole Kamloops Residential School u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi na piknik koja kasnije više nikad nisu viđena. Reuters je i za tu tvrdnju ustanovio da se radi o dezinformaciji.

O navodno otetoj djeci pisao je i PolitiFact, koji navodi da je Annett godinama propagirao različite teorije zavjere na svom blogu, uključujući onu koja je sugerirala da Kanada kriminalizira mjere koje bi spriječile širenje Covida-19.

U hrvatskom medijskom prostoru tu je dezinformaciju prenio portal Hop.hr (arhivirano ovdje), poznati širitelj dezinformacija. Annettove tvrdnje ranije su objavljene i na portalu Istinom protiv laži. U tekstu iz 2018. godine prenosi se Annettov poziv na “globalnu kampanju za izravno zaustavljanje krijumčarenja djece i drugih genocidnih djelovanja od strane Vatikana, drugih crkava i vlada”.

O dezinformacijama koje je Annett širio je pisao i AFP, spomenuvši kako se radi o čovjeku koji ne izmišlja samo lažne vijesti i lažne institucije, već i lažne države. Primjer je “Republika Kanata”.

Termin “Republika Kanata” ne označava nikakvu legitimnu državu, teritoriju ili vladu, već se radi o inicijativi kroz koju Annett širi svoje teorije zavjere. Na službenoj stranici te neslužbene “republike” stoji sljedeće:

“Republika Kanata je novo društvo koje raste u ljusci starog. Građani su ujedinjeni unutar nove nadležnosti u lokalnim republikanskim skupštinama koje zamjenjuju postojeće strukture kanadske vlade. Skupštine su zakonodavna tijela u kojima svi ljudi mogu predstavljati, raspravljati i donositi zakone u svojim zajednicama. Te zakone zatim provode sudovi i šerifi koje bira narod i koji odgovaraju pred njim. Ovaj proces vraćanja vlasti ljudima trajat će godinama, ali počinje danas kada dvanaest ili više muškaraca i žena potpiše Povelju o osnivanju lokalne republikanske skupštine”

U međuvremenu, dok se to ne dogodi, Annett koristi stranicu “Republike Kanate” kako bi prodavao svoje knjige i majice te skupljao donacije.

Izmišljena uhićenja

Tijekom ove pandemije svjedočili smo raznim lažnim uhićenjima.

Tako smo prije malo manje od tri mjeseca pisali da FBI nije uhitio direktora Pfizera, netočnom smo označili i tvrdnju da je uhićen osnivač Microsofta Bill Gates, inače česta meta teoretičara zavjere te protagonist brojnih pandemijskih dezinformacija, a lažna je bila vijest i da je krajem listopada 2020. godine uhićen francuski ministar zdravstva.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.