Razotkriveno

Nema dokaza da poljska vojska ratuje u Ukrajini

Na društvenim mrežama se proširila neutemeljena informacija da je Poljska poslala svoje vojnike u rat u Ukrajini.
EPA/STR

Od čitatelja smo dobili upit da provjerimo informaciju s portala Webtribune.rs, koji je objavio da je Poljska poslala svoje vojnike u Ukrajinu. Prema istom izvoru, poljski su se vojnici našli u okruženju Rusa kod Lisičanska i Severodonjecka.

“Obećanja SAD dovela su do toga da je Poljska poslala nekoliko bataljuna vojnika u Ukrajinu, koji su sada zatvoreni u kotlovima Lisičanska i Severodonjecka”, piše u tekstu na portalu Webtribune.rs naslovljenom “Šokantan zaokret: Poljaci otkazali pohod na Ukrajinu – SAD su razumjele upozorenje Moskve” (arhivirano ovdje).

Prema podacima servisa CrowdTangle, ovaj je članak na Facebooku od objave podijeljen 195, komentiran 463, a lajkan 5458 puta.

No, ne postoje dokazi da je Poljska poslala svoje vojnike da ratuju protiv Rusije. O tome nema službenih informacija, kao što nema niti izvještaja novinara s terena ili bilo kakvih drugih podataka koji bi sugerirali da vojska Poljske ili bilo koje druge države članice NATO-a ratuje u Ukrajini.

Poljska nije poslala vojsku u Ukrajinu

Poljski predsjednik Andrzej Duda još je u ožujku kazao da njegova država ne planira poslati vojnike u pomoć Ukrajini, odnosno u rat s Rusijom. “Poljski vojnici neće ići u borbu u Ukrajinu”, kazao je tada Duda nakon sastanka poljskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Poručio je i Poljacima da ne vjeruju dezinformacijama da se “Poljska želi uključiti u rat te da će poljski vojnici biti poslani u rat”. “Naravno, ako će biti potrebno braniti našu državu, mi ćemo je braniti. Ali nema pokazatelja da ćemo biti napadnuti”, kazao je tada Duda.

Poljski fact-checking portal Konkret24 i istraživački Oko.press pisali su o netočnim navodima da se poljski vojnici bore u Ukrajini.

Ruski blog je bio izvor za informaciju o smrti poljskih vojnika

Konkret24 je sredinom lipnja kao netočnu informaciju označio objavu na društvenim mrežama u kojoj se tvrdilo da je “u jednoj minuti 600 poljskih vojnika 23. svibnja ubila ruska raketa blizu ukrajinskog grada Pavlograda”.

Tu neprovjerenu informaciju objavio je portal Neon24.info 7. lipnja, na temelju “izvještaja” s bloga koji širi rusku propagandu. Niti jedan drugi medij ili novinar na terenu nije potvrdio prisutnost poljskih vojnika u Ukrajini, kao niti da su ubijeni u napadu ruskom granatom.

Informacije o pogibiji poljskih vojnika u Ukrajini za Konkret24 demantirao je i Glavni stožer poljske vojske. “To je još jedna lažna vijest koja je dio sistematskih ruskih dezinformacijskih aktivnosti. Senzacionalistički izvještaji s ruskih mreža su propagandne aktivnosti i dio kampanje koja ima za cilj ostvarivanje utjecaja u međunarodnom informacijskom prostoru”, napisali su iz Glavnog stožera poljske vojske.

Lažirani dokumenti poljskog pukovnika

Portal Oko.press početkom lipnja pisao je da Rusija od početka svibnja objavljuje lažne materijale kojima pokušava “dokazati” prisutnost poljskih vojnika u Ukrajini.

Pa su tako raskrinkali informaciju koja se 6. lipnja pojavila na ruskim profilima na društvenoj mreži Telegram, kao i na dva ruska portala, da je ukrajinska vojska u gradu Sevastopolju ostavila dokumente poljskog pukovnika Dariusza Majchrzaka.

No, ti “dokumenti” su zapravo bili prerađeni ugovori o kupovini automobila, a niti datum rođenja Dariusza Majchrzaka se nije poklapao. Uz to, varšavska Vojna akademija, gdje je pukovnik Majchrzak zamjenik rektora, otkrila je da je na dan kada je objavljena vijest da je u Ukrajini, Majchrzak bio na predavanju u Varšavi. Kao dokaz su priložili i njegovu fotografiju s tog predavanja.

Portal Oko.press naveo je i još nekoliko primjera objava s društvenih mreža koji su se pokazale kao dezinformacije o poljskim vojnicima u Ukrajini te podsjetio da Poljska i druge članice NATO-a od početka rata Ukrajini šalju vojnu opremu, ali su odbili pozive ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se uvede “zona zabrane letenja” iznad Ukrajine, a nisu ni slale vojnike u rat.

Naredba za invaziju na Ukrajinu je krivotvorina

“Također, poljski generalštab je razvijao plan za opću invaziju”, navodi se u vijesti Webtribuna.

Još jedna od dezinformacija koja se širila s ruske strane je da Poljska namjerava iskoristiti rat u Ukrajini kako bi vratila svoje “povijesne teritorije” u toj državi. Reutersov fact-checking odjel  je početkom svibnja razotkrio dezinformaciju u kojoj se tvrdilo da je BBC objavio snimku s tvrdnjom da se Poljska priprema poslati vojnike u Ukrajinu. Pokazalo se da snimku nije objavio BBC i da se radilo o video materijalu koji je podvrgnut naknadnoj digitalnoj manipulaciji.

U toj snimci je pokazan i navodni dokaz da se poljske snage pripremaju na “invaziju na Ukrajinu”. Na Twitter profilu Glavnog stožera poljske vojske objavljeni dokument nazvan je lažnim. “Ovo je lažna naredba Glavnog stožera. Cijeli dokument je lažan. Primjećujemo sve više i više takvih krivotvorenih vojnih dokumenata u poljskim masovnim medijima. Molim vas, ne dijelite ovu lažnu vijest”, stajalo je u objavi na Twitteru.

Glasnogovornik poljskog ministra zaduženog za nadgledanje, kontrolu i koordinaciju obavještajnih službi Stanisław Żaryn na svom je Twitter profilu 5. svibnja napisao da se “lažna zapovijed poljskih generala, stvorena u propagandne svrhe, koristi u dezinformacijskoj akciji protiv Poljske”.

Šef ruskih špijuna proširio priču o poljskom napadu na Ukrajinu

Krajem travnja, priču o navodnom planu NATO saveznika SAD-a i Poljske o poljskom uspostavljanju kontrole nad dijelovima zapadne Ukrajine proširio je šef ruske vanjske obavještajne službe (SVR) Sergei Nariškin, pisao je tada Reuters.

“Sudeći prema obavještajnim podacima SVR-a, Washington i Varšava rade na planovima za uspostavljanje čvrste vojne i političke kontrole nad svojim povijesnim posjedima u Ukrajini”, tvrdio je tada Nariškin u priopćenju SVR-a. Poljska je odmah demantirala postojanje takvih planova te dodala da su to dezinformacije koje se šire iz Moskve.

“Laži o poljskim navodnim planovima za napad na zapadnu Ukrajinu se ponavljaju posljednjih godina”, kazao je tada Stanisław Żaryn te dodao kako je cilj ruske propagande širenje nepovjerenja između Ukrajine i Poljske. Dijelovi današnje zapadne Ukrajine, uključujući i grad Lavov, u nekim povijesnim razdobljima, a posljednji puta između dva svjetska rata, nalazili su se u sklopu Poljske.

SVR, ali niti drugi ruski dužnosnici koji su spominjali takav scenarij, nisu iznijeli nikakve dokaze da Poljska zaista planira invaziju i osvajanje dijelova zapadne Ukrajine.

Poljska naoružava Ukrajinu

S druge strane, Poljska je jedna od najglasnijih političkih zagovarateljica Ukrajine, a poslala je i mnogo oružja za ukrajinsku borbu protiv Rusije.

Predstojnik Ureda poljskog premijera Michal Dworczyk rekao je ovog tjedna da je poljska vojna pomoć Ukrajini od početka ruske invazije premašila 1,8 milijardi eura, a dodao je i da je Poljska najveći europski donator oružja Ukrajini.

“U svijetu, mi smo druga država, iza SAD-a, po pomoći Ukrajini”, kazao je Dworczyk. Prema riječima poljskog premijera Mateusza Morawieckog Europska komisija će Poljskoj nadoknaditi veliki dio troškova za donirano oružje. Poljska je ovog mjeseca objavila i da je zaključila ogroman ugovor o prodaji oružja Ukrajini vrijedan 650 tisuća eura.

Iz svega navedenog, jasno je da nema dokaza da je Poljska sa SAD-om planirala zauzimanje dijelova zapadne Ukrajine, a malo je vjerojatno da bi naoružavala državu čiji dio želi vojno osvojiti. Uz to, nema dokaza niti da je Poljska u Ukrajinu već poslala svoju vojsku, kao što se tvrdi u članku Webtribuna. O tome nisu izvijestili veći mediji ili novinari s terena, a službena Varšava je to u nekoliko navrata demantirala.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.