Razotkriveno

Snimka uništavanja ruskih tenkova nije autentična, napravio ju je filmaš iz Kijeva

Facebookom se širi snimka za koju se tvrdi da prikazuje uništavanje ruskih tenkova. Međutim, radi se o CGI videu koji je napravio filmaš iz Kijeva.
Foto: Facebook

Na hrvatskom Facebook profilu pojavila se snimka za koju se u pratećoj objavi tvrdi da prikazuje napad ukrajinskih vojnih snaga na rusku kolonu kod mjesta Čornobaivka. No, u pitanju je zapravo rad umjetnika iz Kijeva.

Objava je od 30. lipnja prikupila 146 dijeljenja, 51 komentar i 240 reakcija, a snimka ima više od 10 tisuća prikazivanja.

“Čhornabaivka – napad ukrajinskih snaga na rusku vojnu kolonu – spektakularno”, piše u objavi uz snimku na kojoj se prvo vidi kolona tenkova koju potom napada automobil opremljen borbenom opremom. Ishod borbe su tenkovi u plamenu, a sve je popraćeno dramatičnim komentarom “snimatelja” punim psovki.

Borbe na jugu Ukrajine vode se i ovih dana

Čornabaivka je mjesto smješteno između gradova Mikolaiva i Hersona na jugu Ukrajine. Grad Herson i regiju čije je administrativno središte Rusi su okupirali u prvom tjednu invazije na Ukrajinu. Na tom području se, prema informacijama Instituta za rat i medijskim izvještajima i ovih tjedana vode borbe između ruskih i ukrajinskih snaga.

No, iako se na tom području zaista vode borbe, snimka koja se pojavila na Facebooku nije autentična, već je proizvod audio-vizualnog umjetnika iz Kijeva.

Snimka je CGI

Newsweek Fact Check je u članku 1. srpnja napisao da je snimka vrlo kvalitetan primjer CGI-ja (computer generated imagery), odnosno računalno generiranih slika i montaže. Snimku je napravio umjetnik za vizualne efekte iz Kijeva Pavel Osadchiy. Na svom se Facebook profilu opisao kao “freelance filmaš i CGI Generalist”.

Nedugo nakon što se ta snimka počela masovno dijeliti na društvenim mrežama, Osadchiy je 30. lipnja na Facebooku objavio nekoliko screenshotova uz objašnjenje: “Nažalost, moj nedovršeni video s ‘Banderamobilom’ završio je na internetu prije vremena. Početna ideja je bila da se njime skuplja novac za naše oružane snage. No, sudeći prema komentarima, vrijedi ga završiti”.

Tri dana kasnije objavio je i novi status  na Facebooku u kojem je zamolio pratitelje da na svim snimkama označavaju njegov profil s “Banderamobilom”, što će sve koji ga vide voditi na njegove profile, a potom će on uz konačnu verziju objaviti i preporuku da se pomogne ukrajinskim vojnicima i vojnikinjama na prvoj crti bojišnice.

Dakle, netočno je da video, kako se navodi u statusu uz snimku objavljenu na Facebooku, prikazuje akciju ukrajinskih snaga i uništavanje tenkova kod mjesta Čornobaivka, već se radi o filmu umjetnika iz Kijeva.

Auto dobio ime po ekstremnom ukrajinskom nacionalistu

“Banderamobil” očito je nazvan po ukrajinskom ekstremnom nacionalistu Stepanu Banderi koji je, kako je Faktograf već pisao u članku o pozdravu “Slava Ukrajini”, pokušao tijekom Drugog svjetskog rata uspostaviti nezavisnu ukrajinsku državu, a pripadnici njegove Organizacije ukrajinskih nacionalista 1941. godine krenuli su u progon Poljaka, Židova i Rusa i smatraju se odgovornima za masakr između 35 i 60 tisuća Poljaka na teritoriju današnje zapadne Ukrajine. Tijekom Drugog svjetskog rata “banderisti” su surađivali s nacističkom Njemačkom.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.