Razotkriveno

Shinzo Abe nije živ, niti je ubijen jer se protivio “Covid tiraniji”

Shinzo Abe, bivši premijer Japana, ubijen je u atentatu. Društvenim mrežama šire se dezinformacije vezane uz njegovu smrt.
EPA/CHIEN CHIH-HUNG/TAIWAN PRESIDENT HANDOUT

Zbog čega je ubijen bivši japanski premijer Shinzo Abe?

“Kome je stao na žulj?” stoji u opisu objave na Facebook stranici portala Provjeri.hr, koji učestalo širi dezinformacije i teorije zavjere (1, 2, 3, 4, 5).

Objava vodi na tekst u kojem se navodi kako je “Abe bio žestoki borac za slobodu zdravlja koji se protivio cjepivima protiv Covida-19, karantenama i drugim oblicima medicinske tiranije, a podržavao je pravo ljudi da koriste ivermektin i druge zabranjene lijekove”.

Abe je u tekstu opisan kako “titan antikomunizma” koji se tijekom posljednjih mjeseci svoje premijerske službe snažno opirao provedbi “Covid autoritarizma”.

“Abe se opirao graničnim kontrolama i odgodi Olimpijskih igara u Tokiju i, prije odlaska s dužnosti, želio je da se službena kategorizacija zarazne bolesti Covida spusti na razinu gripe, zbog čega je sve više bio na udaru kritika kako u zemlji tako i u inozemstvu. Otkad je Abe otišao s dužnosti, japanski odgovor na covid postaje sve jači”, stoji u tekstu u kojem se navodi da razlozi atentata nisu razjašnjeni.

S druge strane, dio korisnika Facebooka dijeli objavu korisnice koja učestalo širi QAnon teorije zavjere, i u kojoj se pak navodi da Abe zapravo uopće nije ubijen.

Motivi

Bivši japanski premijer Shinzo Abe upucan je u petak dok je držao predizborni govor na ulici u blizini stanice Yamato-Saidaiji u gradu Nari, nakon čega je preminuo u bolnici Medicinskog sveučilišta Nara u gradu Kashihara.

Policija je identificirala nezaposlenog 41-godišnjaka Yamagamija Tetsuyu, stanovnika tog područja, kao osumnjičenika. Tetsuyu je uhićen na mjestu događaja a kasnije je, kako je policija izvijestila na press konferenciji, priznao da je pucao u Abea. Motiv ubojstva bilo je vjerovanje da je Abe povezan s određenom skupinom prema kojoj on gaji mržnju.

Japanska javna televizija NHK u ponedjeljak je izvijestila da kako su istražitelji su rekli da je osumnjičeni ciljao na Abea zbog uvjerenja da je njegov djed, koji je također bivši premijer, proširio tu skupinu (CNN).

“Mislio sam da je bivši premijer Nobusuke Kishi pridonio širenju skupine i razmišljao sam o ubojstvu njegovog unuka, bivšeg premijera Abea”, rekao je Yamagami istražiteljima, a prenosi NHK.

Policija nije imenovala skupinu o kojoj je osumnjičenik govorio, navodi CNN.

NHK i novinska agencija Kyodo također su, pozivajući se na policiju, izvijestili da je Yamagami rekao da je njegova majka bila umiješana u tu skupinu.

Tomihiro Tanaka, predsjednik japanskog ureda Obiteljske federacije za svjetski mir i ujedinjenje, poznatije kao Crkva ujedinjenja, potvrdio je kako je Tetsuyina majka bila članica organizacije te kako je posjećivala crkvene događaje jednom mjesečno.

Za razliku od majke, osumnjičenik nikada nije bio član crkve. Tanaka je dodao da će organizacija surađivati ​​s istražiteljima ako se to od njih zatraži.

QAnon

“Ovo je samo još jedan lažni događaj! Program zaštite svjedoka. Veliko buđenje”, zaključuje korisnica koja ima nekoliko profila na Facebooku, a o čijim je prijašnjim objavama Faktograf već pisao (1, 2).

Viralnoj objavi priložena je fotografija rukovanja Shinza Abea i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, za kojeg QAnon zajednica koja okuplja dezinformatore, širitelje teorija zavjera i pripadnike radikalne desnice, vjeruje da je doveden na vlast kako bi stao na kraj skupini pedofila koja obožava Sotonu.

Podsjetimo, pripadnici QAnona redovito objavljuju dezinformacije na društvenim mrežama, ali njihovo djelovanje ne prestaje u “online” svijetu.

Sljedbenici tog pokreta sudjelovali su u napadu na američki Kapitol u siječnju 2021. godine, nakon čega je Odjel na nacionalnu sigurnost SAD-a etiketirao QAnon kao ekstremističku skupinu. Više pripadnika pokreta uhićeno je zbog prijetnji i nasilja (BBC).

Ubojstvo Shinza Abea svakako nije lažni događaj, njemu su svjedočili oni koji su se našli na mjestu događaja, a zabilježile su ga i brojne kamere.

Dezinformacije

Ubojstvo Shinza Abea potaknulo je i mnoge druge dezinformacije na društvenim mrežama o “pravim” motivima tog čina. O njima su već pisali brojni portali.

Associated Press (AP) kao netočnu označio je tvrdnju da je Abe ubijen jer je objavio tweet u kojem je napisao da ima informacije koje mogu dovesti do uhićenja Hillary Clinton. OneIndia piše kako je internetom cirkulirala fotografija američkog komičara, pisca i glumca Sama Hydea za kojeg se tvrdilo da je član Yakuza Samzuki Hydaiko, pravi ubojica bivšeg premijera.

Reuters također navodi kako ne postoje ni dokazi da je Abe ubijen zbog otpora “Covid tiraniji”. Osim toga, Reuters podsjeća i da su ranije društvenim mrežama cirkulirale tvrdnje da je Japan dozvolio uporabu ivermektina, što nije bilo točno.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.