Razotkriveno

Majmunske boginje i cjepivo kompanije Pfizer nisu povezani

Nije točno da virus ranije nije napuštao Afriku, niti da se karta zemalja gdje se boginje šire preklapa sa zemljama u kojima se cijepilo Pfizerom.
Izvor:Pixabay

“Implementiranje Velikog Reseta: Zašto majmunske boginje kruže samo u zemljama u kojima je distribuirano Pfizerovo Covid-19 cjepivo?”

Naslov je to teksta koji se počeo širiti Facebookom (1, 2), a koji je objavljen na Logično.com, portalu koji učestalo objavljuje dezinformacije i znanstveno neutemeljene navode.

Tvrdnja da se virus majmunskih boginja pojavio samo u zemljama u kojima se distribuira cjepivo proizvođača Pfizer/BioNTech nije nova i o njoj smo već pisali u ovom tekstu.

Autori na portalu Logično tu su netočnu tvrdnju nadopunili i novom:

“Razne vrste majmunskih boginja kruže u dijelovima Afrike najmanje zadnjih 50 godina. Nikada nisu napustili kontinent, ali sada, iznenada, trebamo vjerovati da je bolest magično pobjegla iz Afrike i sada cirkulira cijelim Zapadom, točno na pozadini još jedne globalne plandemije sa sličnim sumnjivim podrijetlom?”

Osim toga, u tekstu se navodi kako Rusija, većina Afrike i cijela Azija ne bilježe niti jedan slučaj majmunskih boginja.

Ranije epidemije

Kako na svojim stranicama navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), ljudski slučaj zaraze majmunskim boginjama zabilježen je 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo. Otada, majmunske su boginje zabilježene u 11 afričkih zemalja: Benin, Kamerun, Srednjoafrička Republika, Demokratska Republika Kongo, Gabon, Obala Bjelokosti, Liberija, Nigerija, Republika Kongo, Sierra Leone i Južni Sudan.

Netočno je tvrditi kako majmunske boginje nikad nisu napustile afrički kontinent.

“Prva epidemija majmunskih boginja izvan Afrike dogodila se 2003. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i bila je povezana s kontaktom sa zaraženim prerijskim psima, koji su bili smješteni s gambijskim štakorima i puhovima koji su uvezeni iz Gane. Epidemija je dovela do više od 70 slučajeva majmunskih boginja u SAD-u. Majmunske boginje također su prijavljene kod putnika koji su iz Nigerije došli u Izrael u rujnu 2018., u Ujedinjeno Kraljevstvo u rujnu 2018., prosincu 2019., svibnju 2021. i svibnju 2022., u Singapur u svibnju 2019. i u Sjedinjene Američke Države u srpnju i studenom 2021. godine”, stoji na stranicama WHO-a.

Osim toga, netočno je tvrditi da Rusija, većina Afrike i cijela Azija ne bilježi niti jedan slučaj zaraze majmunskim boginjama.

Indija je nedavno potvrdila prvi slučaj smrti od majmunskih boginja. Isto tako, sredinom srpnja mediji su izvijestili i o prvom slučaju zaraze u Rusiji (Reuters,N1).

Pfizer i boginje

Kao što smo već pisali, neutemeljeno je tvrditi da su se majmunske boginje, bolest izazvana virusom iz roda Orthopoxvirus koja se u svibnju proširila u više država svijeta, pojavile samo u zemljama u kojima se stanovništvo cijepilo cjepivom proizvođača Pfizer/BioNTech.

U tom slučaju izvjesno je, naime, da bi se majmunske boginje pojavile u svim državama u kojima se koristilo to cjepivo.

Da to nije tako, moguće je provjeriti usporedbom mape zemalja u kojima se koristi Pfizerovo cjepivo protiv Covida-19 s kartom zemalja u kojima se proširio virus koji uzrokuje majmunske boginje.

Primjerice, na mapi koja je objavljena na stranici tvrtke Pfizer vidi se kako se u Venezueli ne distribuira njihovo cjepivo, no unatoč tome je u toj državi zabilježeno nekoliko slučajeva zaraze.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.