Razotkriveno

David Icke neutemeljeno tvrdi da su majmunske boginje posljedica cijepljenja protiv Covida-19

Na društvenim mrežama i rubnim portalima prenose se neutemeljene tvrdnje teoretičara zavjera Davida Ickea o cijepljenju protiv Covida-19 i majmunskim boginjama.
Ilustracija:Faktograf

David Icke, svjetski poznati teoretičar zavjera, ponovno širi neutemeljene tvrdnje. Ovog puta one se odnose na širenje majmunskih boginja, što Icke smatra posljedicom cijepljenja protiv Covida-19.

Njegove je tvrdnje prenio portal Provjeri.hr (arhivirano ovdje), inače adresa s koje se učestalo šire dezinformacije i teorije zavjere (1, 2, 3, 4, 5). Identične tvrdnje Davida Ickea prenose se i putem Facebooka te video servisa BitChute.

“Majmunske boginje kruže samo u zemljama u kojima je stanovništvo dobilo lažno cjepivo kompanije Pfizer a SZO nije primila nijedan izvještaj o majmunskim boginjama iz bilo koje zemlje na svijetu u kojoj nije primjenjivana”, navodi se u opisu videa koji je objavljenog na Provjeri.hr.

U videu, koji je podijeljen i na Facebook stranici portala, Icke čita naslove i tekstove s rubnih portala koji se odnose na širenje majmunskih boginja te navodnu povezanost te bolesti s cjepivom protiv Covida-19.

 

Tvrdnje koje Icke iznosi u videu su netočne.

Prije svega, neutemeljeno je tvrditi da su se majmunske boginje, bolest izazvana virusom iz roda Orthopoxvirus koja se u svibnju proširila u više država svijeta, pojavile samo u zemljama u kojima se stanovništvo cijepilo cjepivom proizvođača Pfizer/BioNTech.

U tom slučaju izvjesno je da bi se majmunske boginje pojavile u svim državama u kojima se koristilo to cjepivo.

Da to nije tako, moguće je provjeriti usporedbom mape zemalja u kojima se koristi Pfizerovo cjepivo protiv Covida-19 s kartom zemalja u kojima se proširio virus koji uzrokuje majmunske boginje. Primjerice, na mapi koja je objavljena na stranici tvrtke Pfizer vidi se kako se u Venezueli ne distribuira njihovo cjepivo, no unatoč tome je u toj državi zabilježeno nekoliko slučajeva zaraze.

Netočno je, dakle, da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije dobila niti jedan izvještaj iz zemlje u kojoj se stanovništvo ne cijepi navedenim cjepivom.

O neutemeljenosti Ickeovih tvrdnji da Pfizerovo cjepivo protiv Covida-19 uzrokuje širenje majmunskih boginja već je pisao i portal Raskrikavanje.rs, član regionalne SEE Check mreže u čijem je članstvu i Faktograf.

Staro-nove dezinformacije

Korisnici društvenih mreža i ranije su povezivali cjepivo proizvođača Pfizer/BioNTech s pojavom majmunskih boginja. Dezinformatori su tu bolest etiketirali kao nuspojavu cijepljenja protiv Covida-19.

Da je to netočno, potvrdilo je više stručnjaka za nekoliko inozemnih fact-checking portala. U konkretnom slučaju proizvođača Pfizer/BioNTech, njihovo cjepivo ne sadrži nikakav živi virus te ne oslobađa virus koji se prenosi s čovjeka na čovjeka (1, 2, 3).

I sami smo pisali o brojnim dezinformacijama koje su cirkulirale internetom – da ta bolest nije osip uzrokovan cjepivom, da nije riječ o AIDS-u ili šindrama te da nema dokaza kako su majmunske boginje dio plana da nas se uništi.

Upale srca i cjepivo

Icke u videu također iznosi tvrdnju da studija objavljena u časopisu Nature otkriva ozbiljna upala srca 44 puta više vjerojatna nakon vakcinacije, ne navodeći pritom o kojoj je konkretnoj studiji riječ. U časopisu Nature moguće je pronaći brojne studije koje su analizirale rizike srčanih bolesti nakon cijepljenja (npr. ovdje, ovdje ili ovdje), ali ni u jednoj takvoj studiji nismo pronašli podatak koji iznosi David Icke.

Poznato je, naime, da cijepljenje povećava rizik od miokarditisa i perikarditisa, upale srčanog mišića odnosno ovojnice. Međutim, taj je rizik od nuspojave i dalje manji od rizika od ozbiljnih posljedica koje može ostaviti bolest Covid-19.

Studija objavljena u rujnu 2021. godine u The New England Journal of Medicine (NEJM) koja procjenjuje sigurnost Pfizerovog cjepiva otkrila je da je, iako je postojao rizik od miokarditisa među cijepljenim osobama (oko tri slučaja zabilježena na 100.000 ljudi), taj rizik daleko manji od rizika među onima koji su bili zaraženi Covidom-19 (zabilježeno 11 slučajeva miokarditisa na 100.000 ljudi). Do sličnih spoznaja došli su i drugi znanstvenici koji su uspoređivali rizik od srčanih bolesti nakon cijepljenja i nakon preboljenja Covida-19.

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) kao ozbiljnu nuspojavu nakon cijepljenja, uočenu uglavnom nakon primjene mRNA cjepiva proizvođača Moderna i Pfizer/BioNTech. Oboljeli od miokarditisa i perikarditisa, navodi CDC, uglavnom dobro reagiraju na liječnički tretman te se brzo oporave.

Brojne su studije pak uspoređivale rizik od miokarditisa dobivenog nakon primanja cjepiva te nakon oboljenja od Covida-19 (1, 2).

Konkretno, istraživanje koje su vodili sa Sveučilišta Oxford i čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Medicine otkrilo je povećani rizik od miokarditisa s prvim dozama cjepiva AstraZeneca-Oxford i Pfizer-BioNTech te obje doze Moderninog cjepiva.

Međutim, rezultati su također ukazali i na to da je rizik od tih bolesti mnogo veći nakon infekcije Covidom-19, nego nakon cijepljenja protiv Covida-19.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.