Razotkriveno

Protuofenziva Ukrajinaca još traje. Zelenski je nije pokrenuo da eliminira političkog protivnika

Nema dokaza da je Zelenski unaprijed planirao neuspjeh ofenzive, niti da Zapad Valerija Zalužnog smatra novim šefom države Ukrajine.
EPA/MYKOLA TYS

U naslovu članka portala Rekreativno.info (arhivirano ovdje), koji je podijeljen na Facebook stranici Svjetske zanimljivosti, netočno se tvrdi da je propala ofenziva ukrajinske vojske na grad Herson te se iznosi ničim utemeljena tvrdnja kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski znao da će ofenziva propasti, a pokrenuo ju je samo kako bi se riješio potencijalnog političkog protivnika – načelnika glavnog stožera ukrajinske vojske Valerija Zalužnog.

“Otkriven pravi smisao ofenzive ukrajinske vojske: Zelenskij je znao da će se sve slomiti – eliminirao konkurenta za predsjednika”, stoji u naslovu članka na portalu Rekreativno.in.

Status na profilu Svjetske zanimljivosti objavljen je 30. kolovoza, a otada je prikupio 39 dijeljenja, više od 460 komentara i još 790 reakcija.

U tekstu se portal poziva na izjavu ukrajinskog političara Ilije Kive koji je nakon ruske invazije na Ukrajinu preselio u Rusiju i od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio politički azil.

Protuofenziva Ukrajinaca krenula početkom tjedna

“Neuspjela operacija napada na Herson stavlja točku na Zalužnog kao konkurenta Zelenskom kojeg je Zapad planirao za mjesto predsjednika Ukrajine”, stoji na početku teksta portala Rekreativno.info.

Iako neovisnih izvještaja s terena u regiji oko grada Hersona, luke na Crnom moru i obalama rijeke Dnjipro, gotovo pa i nema, prema izjavama ukrajinskih dužnosnika i obavještajnim podacima zapadnih država, kao i izvještajima novinara iz Ukrajine, još je prerano operaciju ukrajinske vojske nazvati neuspješnom ili propalom.

Yahoo News je napisao da je Ukrajina pokrenula kontraofenzivu u regiji Herson na jugu države te su dodali da je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog, Oleksij Arestovič, objavio da su ukrajinske snage probile borbene linije u nekoliko sektora te uništile nekoliko brodova koji su prevozili vojnike i namirnice preko rijeke Dnjipro nakon što je Ukrajina onesposobila ključne mostove. Ukrajinski vojni izvori tada su kazali CNN-u da su osvojili i četiri sela na putu prema svojoj glavnoj meti – gradu Hersonu.

Britansko Ministarstvo obrane je iz svojih izvora navodilo da ukrajinske snage iz nekoliko smjerova napadaju rusku vojsku te da su uspjeli pomaknuti liniju borbi u teritorij koji su ranije zauzeli Rusi. S druge strane, rusko Ministarstvo obrane objavilo je da su ukrajinske snage pokušale izvesti ofenzivu u Hersonskoj regiji, ali da je akcija završila s velikim gubicima na ukrajinskoj strani te da je “neprijateljski pokušaj ofenzive neslavno propao”.

“Operacija nije ni zastala ni propala”

U velikom tematskom tekstu naslovljenom “Napreduje li ukrajinska protuofenziva” Al Jazeera je pisala da su prije akcije ukrajinske snage tjednima napadale ruske linije opskrbe, zapovjedna mjesta, skladišta opreme i streljiva te zračne baze s visoko preciznom raketama i dronovima kako bi oslabili mogućnosti ruskih snaga za obranu.

Zelenskijev savjetnik Arestovič je u četvrtak poručio da ofenziva nije niti zastala, a niti propala. “Činjenica da još nismo zauzeli Herson ne znači da je operacija na jugu zastala ili propala”, poručio je u snimci na društvenoj mreži Telegram te dodao kako se ta akcija provodi po planu. “Uništili smo neprijateljsku logistiku, protuzračne sustave i skladišta goriva i streljiva”, poručio je i pozvao Ukrajince da budu strpljivi jer “neće biti brzih pobjeda”.

Iz svega navedenog, može se s visokom dozom sigurnosti zaključiti da ukrajinska protuofenziva nije propala, nego još uvijek traje, ali je i činjenica da grad Herson nije oslobođen u prvim danima pokušaja vraćanja teritorija koji su Rusi zauzeli na početku invazije u veljači ove godine.

“Ne možemo izvesti brzu operaciju širokih razmjera”

“Tim predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog unaprijed je planirao neuspjeh u ‘ofenzivi’ na Herson. Svrha ovoga je da se ocrni glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valeri Zalužni, koga Zapad zapravo smatra novim šefom zemlje. Ovo mišljenje je iznio bivši deputat Rade, Ilja Kiva u emisiji ‘Velika igra’ na Prvom kanalu”, stoji u tekstu na portalu Rekreativno.info.

Kao što smo ranije naveli, još nije jasno je li Ukrajina doživjela neuspjeh u kontra ofenzivi na Hersonsku regiju jer ta ofenziva još uvijek traje, a i savjetnik predsjednika Zelenskog je najavio da “brzih pobjeda” i oslobađanja velikog dijela okupiranog teritorija neće biti. Arestovič je u svom statusu na Telegramu tu ofenzivu opisao “sporom operacijom za mrvljenje neprijatelja”. “Naravno, mnogi bi htjeli ofenzivu širokih razmjera s vijestima o vojnim osvajanjima svakog sata. No, mi se tako ne borimo… Sredstva su ograničena”, poručio je.

Najava takve spore operacije od strane savjetnika ukrajinskog predsjednika Zelenskog, a koja je objavljena drugog dana ofenzive, pobija navod iz teksta da će neuspjeh operacije iskoristiti za “ocrnjivanje” zapovjednika Ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnija. Ako je cilj operacije bio njegova diskreditacija, tada je vjerojatnije da bi “tim oko predsjednika Zelenskog” najavio brzo osvajanje teritorija u protuofenzivi jer bi, u tom slučaju, mogli i brzo proglasiti Zalužnijev neuspjeh.

Tko je Valerij Zalužni?

Neutemeljen je i ničim dokazan navod iz teksta da zapadne države Zalužnog smatraju novim šefom Ukrajine. 49-godišnjeg generala Valerija Zalužnog je ukrajinski predsjednik Zelenski u srpnju 2021. godine imenovao načelnikom glavnog stožera Ukrajinskih oružanih snaga, a dan kasnije postao je i član Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu Ukrajine. Zbog uloge u obrani Ukrajine od ruske agresije časopis Time ga je ove godine stavio na popis 100 najutjecajnijih ljudi svijeta.

BBC je prilikom imenovanja za šefa ukrajinske vojske napisao kako je Zalužni jedan od ukrajinskih časnika mlađe generacije koji nisu prošli vojnu edukaciju u vojsci SSSR-a te da je prošao sve razine u ukrajinskim oružanim snagama – od zapovjednika voda pa sve do zapovjednika bojne, a od 2014. godine sudjelovao je u borbama protiv proruskih snaga koje su okupirale istok Ukrajine.

Politico je u travnju pisao da je upravo Zalužni, kojega nazivaju “željeznim generalom”, najzaslužniji za uspjeh ukrajinske vojske na početku ruske invazije, odnosno za činjenicu da Rusi na početku široke operacije zauzimanja Ukrajine nisu uspjeli okupirati prijestolnicu Kijev, ali ni niti jedan drugi veliki ukrajinski grad. No, naveli su i da Zalužni, za razliku od nekih drugih vojskovođa u prošlosti, izbjegava spektakl te da tu ulogu prepušta predsjedniku Zelenskom. Zalužni je posvećen cilju da ukrajinska vojska ispunjava standarde NATO-a te blisko surađuje sa zapadnim saveznicima.

AFP je početkom kolovoza u tekstu naslovljenom “Željezni general Zalužni: Nova ukrajinska ikona” pisao kako je popularnost generala, prema pisanjima nekih medija, izazvala ljubomoru kod suradnika predsjednika Zelenskog. No, u tom se tekstu dodaje i da “Zalužni nije nikada davao znakove da ima političke ambicije te da rijetko daje izjave u javnosti”. “Ja sam čovjek vojske, pravo vojno lice, takvim se smatram. Ne volim raditi ništa drugo izvan vojne službe”, kazao je u jednom od intervjua Zalužni u rujnu 2021. godine. I iz te izjave može se zaključiti da nema političkih ambicija.

AFP piše i da je Zelenski prvi puta u srpnju kritizirao odluku vojske koja je objavila restrikcije kretanja rezervista po različitim dijelovima države. No, sam Zelenski je vrlo brzo kazao da to nije bilo ništa bitno te da nema nesporazuma između njega i zapovjedništva vojske. 23. kolovoza Zelenski je demantirao i informaciju da planira smijeniti Zalužnog s mjesta načelnika Glavnog stožera oružanih snaga.

Zelenski ima mandat do 2024. godine, a popularnost u Ukrajini mu je ogromna

Na internetu se ne mogu pronaći informacije ili izjave zapadnih dužnosnika da Zalužnog smatraju novim šefom Ukrajine kao što nema niti informacija da bi se u Ukrajini mogli dogoditi izvanredni predsjednički izbori na kojima bi Volodimir Zelenski bio smijenjen, a i malo je vjerojatno da se to dogodi dok traje rat.

Zelenski je na predsjedničku dužnost izabran u ožujku 2019. godine, a predsjednički mandat mu traje pet godina, što znači do 2024. godine. Prema posljednjim anketama iz kolovoza, njegove predsjedničke poteze snažno podržava 59 posto Ukrajinaca, a još dodatnih 32 posto je kazalo da podržava njegov rad do određene razine. Samo dva posto je kazalo da snažno ne podržava njegov rad, a pet posto ne podržava do određene razine. S obzirom da je Ukrajina demokracija i svoga predsjednika bira na izborima, a podrška Zelenskom je ogromna, nije realno očekivati njegovu smjenu pa je tako nerealna ocjena i da zapadne države već Zalužnog smatraju šefom Ukrajine.

Rusko širenje dezinformacija o protuofenzivi i sukobu Zelenski-Zalužni

Početkom kolovoza Ukrajinska sigurnosna služba objavila je da je otkrila i likvidirala farmu botova preko koje su se internetom širile lažne vijesti o sukobu Zelenskog i Zalužnog.

I američki Institut za istraživanje rata 31. kolovoza upozorio je na da su Rusi odmah na početku protuofenzive u Hersonskoj regiji pokrenuli informacijsku kampanju u kojoj se širi narativ da je ofenziva propala gotovo odmah nakon što je počela. Navode da se u toj ruskoj kampanji govori da je Ukrajina zbog očekivanja Zapada preuranjeno pokrenula ofenzivu, ističe se sukob između civilnih i vojnih vlasti u Ukrajini, te se širi nepotvrđena teorija da je Zelenski pokrenuo ofenzivu zbog političkih razloga, dok je Zalužni tvrdio da vojska još za nju nije spremna.

Institut za istraživanje rata navodi da ofenzive takvih razmjera ne mogu završiti u roku jednog dana ili tjedna i ističu izjave ukrajinskih dužnosnika koji su i ranije govorili da nemaju dovoljno vojnika i opreme za izvođenje brze operacije uništavanja ruskih snaga u Hersonskoj regiji, ali niti igdje drugdje. S druge strane, vojne snage koje trebaju izvršiti napad na neki prostor, a nemaju veliku nadmoć u ljudstvu, za uspjeh u takvoj akciji moraju mijenjati smjerove i koristiti se drugim taktikama kako bi obrambene snage nadmudrili i prebacili njihov fokus sa smjera kojim će ići glavni udar. Zbog toga je nemoguće takvu akciju izvesti brzo već za nju treba vremena.

Tko je Ilija Kiva?

Cijelu teoriju o “pravim razlozima” pokretanja kontraofenzive iz članka portala Rekreativno.in, iznio je ukrajinski političar i bivši parlamentarac Ilija Kiva. 45-godišnjak je u politiku ušao kao predsjednik ogranka stranke Desni sektor u gradu Poltava, a potom je 2017. godine preuzeo Socijalističku partiju Ukrajine i bio njezin vođa do 2019. godine. Nakon neuspješne predsjedničke kampanje, u ukrajinski parlament uspio je ući 2019. godine kao kandidat stranke Opozicijska platforma – za život.

Ukrajinski parlament mu je oduzeo mandat 15. ožujka ove godine zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Tijekom rata pobjegao je iz Ukrajine u Rusiju i od ruskog predsjednika Vladimira Putin zatražio rusko državljanstvo i politički azil. Ukrajinska glavna tužiteljica ga je u ožujku optužila za izdaju, kršenje teritorijalnog integriteta države i ilegalno posjedovanje oružja. Nakon što je Rusija u veljači pokrenula invaziju na Ukrajinu, Kiva je za rat optužio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i tražio njegovu ostavku. Kiva je vrlo aktivan na svom Telegram profilu gdje redovito širi prorusku propagandu.

Zaključno, netočan je navod iz članka portala Rekreativno.info da nije uspjela ukrajinska protuofenziva u Hersonskoj regiji jer ona još uvijek traje. Nema dokaza za navod da je Zelenski unaprijed planirao neuspjeh ofenzive kako bi ocrnio glavnog načelnika Oružanih snaga Valerija Zalužnog.

Nema dokaza niti da Zapad Valerija Zalužnog smatra novim šefom države Ukrajine jer izabranom predsjedniku Zelenskom mandat traje najmanje do 2024. godine, a popularnost u javnosti mu je ogromna, dok nema naznaka da bi se u Ukrajini mogli dogoditi prijevremeni predsjednički izbori, kao niti vijesti o većoj nestabilnosti u ukrajinskoj vlasti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.