Razotkriveno

Fotografija ne prikazuje kako dizelski generator puni električno vozilo

Facebookom se širi fotografija uz koju se netočno tvrdi da prikazuje punjenje električnog auta dizelskim generatorom.
Foto: ÖAMTC

Na Facebook profilu “Forum globalista” objavljena je fotografija i tekst u kojem se netočno tvrdi da generator na dizel puni električno vozilo, kao i da je dostavno vozilo pogonjeno plinom.

“Zelena agenda: kombi na plin vuče generator na dizel kako bi napunio bateriju na električnim kolima”, piše uz fotografiju na stranici “Forum Antiglobalista”, a u statusu stoji da je to “još jedan apsurd u nizu novonormalnog rijalitija”.

Status je objavljen 5. rujna i prikupio je 55 dijeljenja, 13 komentara i još 298 ostalih reakcija.

Generator nije na dizel

Reuters je prije nešto manje od dvije godine, u prosincu 2020, provjeravao činjeničnu točnost tvrdnji navedenih uz istu fotografiju objavljenu na stranim Facebook profilima te su zaključili da je netočan dio teksta u kojem se tvrdi da je generator pogonjen dizelom.

Fotografiju žutog dostavnog vozila na koji je spojena prikolica s generatorom iz kojeg se puni električno vozilo objavio je Austrijski autoklub (ÖAMTC) u svibnju 2019. godine. U originalnom tekstu uz fotografiju pisalo je: “Kada baterija više ne može, mi vam vozimo novo punjenje! Naša ‘mobilna banka energije’ za e-automobile uspješno je završila prvi test u praksi. Nakon 20 minuta, električni Mercedes imao je dovoljno struje kako bi našeg člana bez problema dovezao do sljedeće postaje za punjenje”.

Christian Klejna, tehnički stručnjak iz ÖAMTC-a, objasnio je tada Reutersu da Mercedes ne puni dizelski generator, već je to mobilni punjač za električna vozila koji ima “nekoliko litijevih ćelija i može isporučiti struju za otprilike 12 kilometara vožnje električnog vozila”.

Dostavno vozilo nije na plin

Nije točan niti navod iz statusa da žuto dostavno vozilo Austrijskog autokluba pogoni plin. Klejna je kazao da je to jedno on njihovih standardnih vozila s dizelskim motorom.

Zaključno, u tekstu na fotografiji objavljenoj na Facebook profilu Forum globalista netočno se tvrdi da se električni Mercedes puni iz generatora pogonjenog dizelom jer je to mobilni punjač s litijevim ćelijama, kao što je netočno i da je dostavno vozilo na plin jer ono ima dizelski motor.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.