Razotkriveno

Britanski teoretičar zavjera netočno tvrdi da čovjek nema ništa s klimatskim promjenama

Na Facebooku i portalu Epoha prenose se tvrdnje britanskog astrofizičara Piersa Corbyna, brata nekadašnjeg vođe laburista i poznatog teoretičara zavjera.
Foto:Pixabay

Među hrvatskim korisnicima društvenih mreža počele su se širiti izjave Piersa Corbyna, astrofizičara i suosnivača kompanije Weather Action, ali i poznatog teoretičara zavjera.

Corbyn širi tvrdnje kakve su uobičajene među proricateljima klimatskih promjena, među kojima je glavna ona o tome da čovjek nema utjecaja na globalno zagrijavanje.

Prvo ih je, u obliku video zapisa intervjua s Corbynom, podijelila Facebook stranica Simun News Room, adresa s koje se učestalo šire različite dezinformacije o aktualnim temama. Potom je taj isti video objavljen u članku na portalu Epoha, također čestom izvoru neutemeljenih i netočnih tvrdnji.

 

Dezinformator i kršitelj zakona

Corbyn je poznat i kao stariji brat bivšeg vođe britanskih laburista Jeremyja Corbyna te iza sebe ima dugu povijest medijskih nastupa u kojima negira klimatske promjene, a u novije vrijeme promovira i teorije zavjere o pandemiji i cjepivu protiv Covida-19.

Portal DeSmog koji se bavi katalogiziranjem klimatskih dezinformacija o njemu navodi sljedeće:

“Corbyn karakterizira klimatsku znanost kao oruđe “globalista” i vidi Georgea Sorosa kao kralja u globalnom pokretu “globalističkih elita” koje koriste klimatsku znanost kao paravan za deindustrijalizaciju Zapada. Pojavljivao se na događajima zajedno s teoretičarima zavjere, uključujući poricatelja holokausta Nicholasa Kollerstroma.”

Sudjelovao je i na antivakserskim prosvjedima, a više puta je financijski kažnjavan zbog kršenja zakona, i to jer je lažno optužio medicinske djelatnike za ubojstvo zato što sudjeluju u cijepljenju te zbog organiziranja prosvjeda na kojima su se kršile protuepidemijske mjere. Nekoliko je puta uhićen, jednom zbog toga što je poticao javnost da zapale urede zastupnika – zadnji put prije nekoliko dana (1, 2, 3, 4, 5).

Solarna aktivnost i klimatske promjene

Corbyn, ukratko, navodi da se klima oduvijek mijenjala te da postoji određeni obrazac cirkulacije.

“CO2 ne remeti te obrasce. Ono što to uzrokuje – to je kombinacija solarne aktivnosti i stanja mjesečevih faza. Čovjek nema ništa s tim”, kaže.

Međutim, citirana tvrdnja nije točna. Kako navodi NASA, Sunce može utjecati na klimu na Zemlji, ali nije ono odgovorno za trend zagrijavanja koji se događa zadnjih desetljeća.

Točno je da su male promjene u Zemljinoj orbiti oko Sunca odgovorne za dolaske i odlaske ledenih doba, ali zagrijavanje koje se trenutno događa je prebrzo da bi se moglo povezati s promjenama u Zemljinoj orbiti i preveliko da bi ga uzrokovala solarna aktivnost. Potvrđuju to i saznanja proistekla od promatranja količine sunčeve energije koja pogađa gornji dio atmosfere. Mjerenja koja se provode od 1978. godine govore da nema trenda rasta u količini sunčeve energije koja dolazi do Zemlje.

Netočno je i da Mjesec ima utjecaj na globalno zagrijavanje. Međutim, može se reći da će Zemljin satelit imati ulogu u klimatskim promjenama.

Znanstvenici upozoravaju kako bi kolebanje mjeseca, odnosno promjena mjesečeve orbite, u budućnosti mogla imati utjecaja na priobalna područja.

Klimatske promjene, tj. posljedično zagrijavanje vode i pojačano topljenje ledenjaka i ledenih ploča već uzrokuju porast globalne razine mora, a kombinirane s Mjesečevim gravitacijskim privlačenjem, može se očekivati nastavak pogoršanja tog trenda. Priopćili su to znanstvenici iz NASA-e u studiji objavljenoj u časopisu Nature u srpnju 2021. godine.

Kolebanje mjeseca je pojava koja je poznata još od 18. stoljeća. Stručnjaci su Mjesečevu 18,6-godišnju orbitu podijelili na dvije polovice, odnosno na cikluse plime i oseke. Tijekom prve polovice, plime i oseke na Zemlji su potisnute, s plimom nižom od prosjeka i osekom višom od prosjeka. U drugoj polovici plime se povećavaju, a oseke smanjuju. Problem je u tome što će u 2030-ima, kada se očekuje da će razine mora značajnije porasti, Zemlja biti u pojačanom dijelu ciklusa plime.

Prema studiji, najizraženiji učinci te kombinacije koja će rezultirati povećanim plimnim poplavama predviđaju se za sredinu 2030-ih te do 2040-ih, kada će se Mjesečev ciklus ponovo promijeniti.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.