Razotkriveno

Ne, ovo nije fotografija ukrajinskog predsjednika Zelenskog

Facebookom se dijeli fotografija koja je digitalno prepravljena tako da je lice Volodimira Zelenskog dodano na fotografiju snimljenu na Paradi ponosa u New Yorku 2006.
Screenshot: Facebook

Na hrvatskom Facebook profilu objavljena je fotomontaža na kojoj se netočno tvrdi da prikazuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kako gol grli muškarca na ulici u New Yorku 1999. godine.

Fotografija je objavljena 19. rujna i otada je prikupila 166 dijeljenja, 29 komentara i još 97 ostalih reakcija.

“Godina 1999. New York. Ne, ne vara vas vid, ovaj s afro frizurom je Volodimir Zelenski. Toliko!”, piše iznad fotografije.

Na stranim profilima tvrde da je fotografija snimljena na Gay Prideu

Ista fotografija posljednjih dana dijeli se i na stranim profilima društvenih mreža pa se tako na Twitter profilu WakeUpEurope, uz čije ime stoji i ruska zastava, “objašnjava” kako su to Zelenski i njegov savjetnik Oleksij Arestovič na Paradi ponosa u New Yorku 1999. godine. Dana 15. rujna ista slika objavljena je na Twitteru i s tekstom na talijanskom jeziku: “Prepoznajete li ovog tipa desno? Mjesecima nas traži oružje i novac.”

No, činjenica je da se radi o fotomontaži u kojoj se želi ocrniti ukrajinskog predsjednika Zelenskog igrajući na kartu homofobije.

(Screenshot: Flickr)

Na originalnoj fotografiji iz 2006. nije Zelenski

Originalna fotografija, na koju je samo nalijepljeno lice Zelenskog na drugu osobu, može se naći na platformi za dijeljenje fotografija i videa Flickr. U opisu fotografije stoji da ju je snimio Thomas Hobbs 25. lipnja 2006. godine na Gay Prideu u New Yorku.

Zaključno, fotografija objavljena na Facebooku je fotomontaža i ne prikazuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u New Yorku 1999., kao što se netočno tvrdi u statusu. Originalna fotografija, na kojoj nije Zelenski nego druga osoba, snimljena je na Gay Prideu u New Yorku 2006. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.