Razotkriveno

HDZ-ovac Tomasović opet širi lažne tvrdnje o električnim automobilima

Hrvoje Tomasović na Facebooku je objavio video za koji tvrdi da prikazuje samozapaljenje električnih vozila. To nije točno.
Ilustracija:Faktograf

Kirurg i HDZ-ovac Hrvoje Tomasović ponovo širi neutemeljene tvrdnje o električnim automobilima. Nedavno je Tomasović na Facebooku dijelio netočne tvrdnje o navodnim zapaljenjima električnih automobila, a 19. rujna opet je imao sličnu, također netočnu objavu.

Na svom je Facebook profilu podijelio video koji prikazuje automobile na teretnom vlaku koje je zahvatio požar.

“Šalje mi frend iz Dojčland! Gori vlak s elektroautima. U zadnje vrijeme također veliki problem je s osiguravajućim kućama koje ne žele osiguravati teret gdje ima elektroauta”, piše Tomasović u opisu video isječka.

Podsjetimo, Tomasović je nedavno izazvao reakcije u javnosti kada je povodom smrti novinara Vladimira Matijanića napisao da je Matijanić umro jer “nije bio dobar ni s ovim njegovim jugo doktorima pa nije imao koga zvati”, zbog čega je reagirala i Hrvatska udruga bolničkih  liječnika (HUBOL). Tomasović je otprije poznat javnosti po slučaju u kojem ga se optuživalo da je tražio mito od pacijenata.

Što prikazuje snimka?

Kako izvještavaju nizozemski mediji, 14. rujna željeznički promet između gradova Brede i Roosendaala zaustavljen je zbog požara koji je izbio na vlaku koji je prevozio desetke automobila, od kojih je nekoliko njih potpuno izgorjelo (1, 2, 3, 4).

Nijedan od tih medija kao uzrok požara ne navodi kvar na električnom automobilu, što su tvrdnje koje su pojavile među korisnicima Facebooka iz više europskih država.

Kako navode fact-checkeri s nizozemskog portala Knack, automobili u vlaku nisu bili potpuno električni, već su u pitanju Fordovi hibridni automobili, točnije model Puma. Teretni vlak s potpuno novim automobilima bio je na putu iz Njemačke prema automobilskom terminalu Cobelfret u nizozemskom Vlissingenu.

Prema pisanju nizozemskog AD-a, vagoni su se zapalili nakon što je vlak teretnog prijevoznika DB Cargo pokidao nadzemne žice, nakon čega su one pale na hibridne automobile i uzrokovale požar.

Dan kasnije, glasnogovornik nizozemske željezničke tvrtke ProRails Barry Feteris rekao je da je nadzemna žica na vlaku bila neispravna zbog čega je izbio požar, što je pak uzrokovalo zapaljenje automobila koje je vlak prevozio (Knack).

Požar na električnom automobilu

Feteris je također rekao da je najveću štetu požar prouzročio na mjestima gdje su se nalazili akumulatori automobila (Knock).

“Činjenica da se radilo o hibridnim automobilima mogla je igrati ulogu u intenzitetu požara”, rekao je.

O mogućnosti samozapaljenja električnih i hibridnih automobila Faktograf je već pisao kada je kirurg Tomasović ranije na svom Facebook profilu podijelio kompilaciju video isječaka za koje je tvrdio da prikazuju električne automobile i autobuse koji gore, i u kojoj se navodi da su takvi automobili izuzetno opasni.

Kao netočnom tada smo označili tvrdnju da će, u slučaju puknuća baterije, požar automatski zahvatiti automobil i vozača te da je takav požar nemoguće ugasiti. Međutim, kao što smo već naveli,  točno je da je zapaljenu litijsku bateriju u električnom automobilu teže ugasiti nego automobil na benzin ili dizel.

Američka tvrtka AutoInsuranceEZ radila je istraživanje koje je pokazalo da je od svih slučajeva samozapaljenja automobila u 2021. najmanje bilo onih koji se odnose na električna vozila, a najviše onih koji se odnose na hibridne modele.

Iako je mogućnost da će se hibridni automobil samozapaliti veća od mogućnosti samozapaljenja električnog te automobila na benzinski ili dizelski pogon, u slučaju požara na vlaku u Nizozemskoj to jednostavno nije slučaj.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.