Razotkriveno

Ni nakon dva tjedna nema potvrde da je u Ukrajini uhićen ruski general Sičevoj

Na Facebooku se tvrdi da je u Ukrajini uhićen ruski general-pukovnik Andrej Sičevoj. Ne postoje dokazi da je to točno.

Na Facebook profilu hrvatskog korisnika 9. rujna objavljene su dvije fotografije i status u kojemu se neutemeljeno tvrdi da je u Ukrajini uhićen ruski general Andrej Sičevoj. Iako su prije više od 10 dana mnogi svjetski mediji prenosili tu informaciju, uz ogradu da je još uvijek neprovjerena, niti nakon gotovo dva tjedna nema potvrde niti ukrajinske, a ni ruske strane, da je zarobljeni časnik na fotografiji zaista ruski general.

“Pretučen i ponižen ruski general sramotno kleči pred ukrajinskom pješadijom. Ova povijesna fotografija bit će simbolična do kraja rata i kraja postojanja Rusije. Možda ova fotografija ima više psihološkog i moralnog značaja od činjenice potonuća moskovske krstarice”, stoji u statusu na Facebooku.

Status je od 9. rujna na Facebooku prikupio više od 2,9 tisuća dijeljenja, 989 komentara i više od 3 tisuće ostalih reakcija.

Kyiv Post u prvoj vijesti napisao da je informacija nepotvrđena

Ukrajinski portal Kyiv Post 9. rujna objavio je vijest da su ukrajinski vojnici tijekom napada na grad Balakliju u Harkivskoj regiji “vjerojatno” uhitili ruskog generala koji je, kako su napisali, “zapovijedao polovicom vojnika koje je u Ukrajinu poslao Kremlj”. U svojoj vijesti navode da je general-pukovnik Andrej Sičevoj zapovijedao grupom ruske vojske “Zapad” u Ukrajini te da se tvrdnja o njegovom zarobljavanju prvo 7. rujna pojavila na ukrajinskim profilima društvenih mreža, a potom i na neovisnim informativnim platformama.

Na viralnoj snimci zarobljavanja ruskih vojnika vidio se i muškarac za kojega su pisali da sliči Sičevoju. Kyiv Post je u svojoj vijesti naveo i “ogradu” da su neovisni ukrajinski mediji 8. rujna pisali kako je Sičevoj “vjerojatno” uhvaćen, no i da informacija nije potvrđena. “Ako je general Sičevoj u rukama ukrajinskih snaga, postao bi najviše rangirani ruski časnik ratni zarobljenik od Drugog svjetskog rata”, navodi Kyiv Post.

Nagađanje je li to Sičevoj krenulo je s društvenim mreža

Na profilima društvenih mreža iz Ukrajine, među prvima je snimku uhićenja 7. rujna objavio časnik ukrajinskih oružanih snaga Anatolij Štefan. No u opisu snimke napisao je da je uhićen potpukovnik, a ne general, a to je uglavnom zaključeno prema oznakama, odnosno zvijezdama, na uniformi zarobljenog vojnika.

No, potom austrijski vojni analitičar Tom Cooper, bez navođena izvora informacije, na Facebooku 8. rujna piše da je “jučer” u stvari uhićen zapovjednik ruske vojske za zapadni front, general-pukovnik Sičevoj. Razliku u činovima između uhvaćenog muškarca objasnio je činjenicom da je Sičevoj pokušao izbjeći da bude otkriven tako što se preobukao u uniformu potpukovnika.

I potom su društvenim mrežama počele kolati fotografije koje prikazuju uhvaćenog ruskog vojnika zajedno sa starijim fotografijama Sičevoja, a u istom trenutku su buknule rasprave prikazuju li one istog muškarca te su se tražile sličnosti i razlike na tim fotografijama.

Britanski tabloid Daily Mail u svojoj vijesti od 9. rujna uz ogradu piše da su Ukrajinci možda uhvatili ruskog generala te se pozivaju na članak iz Kyiv Posta u kojem je stajalo da je to “vjerojatno” Andrej Sičevoj, no da za to nema potvrde. Naveli su i status na Twitteru njemačkog novinara iz tabloida Bild, Juliana Röpckea, koji je napisao se “slobodno netko s njim ne mora složiti, ali da su to dvije različite osobe”. Oni koji se na slažu da je na fotografijama ista osoba uglavnom su isticali da osobe na slikama imaju različite oblike nosa, različitu bradu, da su im različito raspoređeni madeži na obrazima, kao i da zarobljeni vojnik ima više kose na glavi. Činjenica je da se temeljem objavljene fotografije ne može nedvojbeno zaključiti da je na slici upravo general-pukovnik Andrej Sičevoj.

I drugi britanski tabloid, The Sun, je 9. rujna objavio vijest o navodnom uhićenju Sičevoja, ali su i oni naveli da to nije potvrdio niti jedan ukrajinski ili ruski dužnosnik. Slične izvještaje o hvatanju ruskog generala, s upitnicima u naslovu i “ogradama” u tekstovima da informacija nije potvrđena, objavili su i mnogi drugi zapadni, ali i hrvatski (1, 2), mediji.

Ni nakon dva tjedna nema potvrde da je zaista uhićen Sičevoj

No, ni nakon dva tjedna od uhićenja ruskog časnika i pojave snimke na društvenim mrežama, još uvijek niti jedan ukrajinski ili ruski dužnosnik nije potvrdio da se zaista radi o visokorangiranom ruskom generalu i zapovjedniku zapadne fronte Andreju Sičevoju. Stoga zaključujemo da je neutemeljena, odnosno da nema dokaza i da je u sferi nagađanja, tvrdnja iz statusa da je u Ukrajini uhićen ruski general Andrej Sičevoj.

ISPRAVAK (30.09.2022.) – Izvorno je u ovom članku Tom Cooper bio potpisan kao australski, umjesto austrijski vojni analitičar.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.