Razotkriveno

Slapovi Niagare nisu presušili 1969. godine

Popularna fotografija Nijagarinih slapova bez vode iz 1969. godine ne prikazuje efekte suše, već ljudskog djelovanja.
Ilustracija: Canva/Faktograf

“Kako sad to?”, komentar je čitatelja Faktografa na članak koji tematizira ljudski utjecaj na klimatske promjene. U privitku komentara nalazi se i fotografija iz 1969. godine kada su “presušili” slapovi Niagare. Snimku zaslona komentara možete pogledati niže.

Screenshot: Facebook

Ovo pitanje čitatelja tumačimo kao sugestiju da ekstremne vremenske pojave nisu nikakav novitet, već su bile uobičajene i ranije, što bi priložena fotografija valjda trebala ilustrirati.

Međutim, iako je fotografija povijesno točna i o njoj su pisali brojni američki mediji (Mashable, CBC, Smithsonian Mag, The Atlantic), ona ne prikazuje “presušivanje” slapova Niagare, već je slap na fotografiji bez vode ostao zbog ljudskog djelovanja.

Slapovi Niagare zapravo su ime za tri zasebna slapa – Horseshoe Falls, American Falls i Bridal Veil Falls – na rijeci Niagara između SAD-a i Kanade. Slap Potkova (Horseshoe Falls) nalazi se većinom na kanadskoj strani, a druga dva se nalaze na američkoj strani.

Kako piše The Atlantic, 1969. godine je vojna inženjerija (eng. Army Corps of Engineers) “ugasila”, tj. zaustavili tok vode u slapovima. Slapovi American Falls i Bridal Veil padaju na jednu stranu, dok Horseshoe Falls pada na drugu stranu.

Zaustavljen je tok tek jednog slapa – American Falls. Svejedno, zaustavljanje toka bio je veliki posao; inženjeri su tijekom tri dana u lipnju izgradili zagat (eng. cofferdam) visine 183 metra (Niagara Frontier) koristeći 28.000 tona zemlje i kamenja.

Željeli su istražiti geologiju slapova, budući da je u slapovima došlo do nakupljanja stijena i krhotina, te spriječiti daljnju eroziju.

Proces je bio veoma popularan pa je velik broj turista došlo pogledati taj prizor. U prvom tjednu nakon “zaustavljanja slapa”, 100.000 ljudi je došlo da to vidi.

Kako piše Mashable, nakupljeno kamenje ipak je ostavljeno gdje je i bilo. Iako su inženjeri smatrali da ga je bilo moguće pomaknuti, ipak su odlučili da bi to bilo previše posla za estetski cilj. Kada je rijeka preusmjerena, policija je otkrila trupla muškarca i žene te truplo jelena.

Zagat je odstranjen u studenom iste godine, a uprava Parkova Niagare je objavila da je te godine slapove posjetilo dva ili tri puta više turista (CBC). Više informacija o tome kako je projekt tekao i više fotografija možete pronaći na stranici Niagara Frontier.

Dakle, fotografija iz 1969. godine ne govori baš ništa o klimatskim promjenama, tj. ne pokazuje efekte suše, već ljudskog djelovanja.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.