Razotkriveno

Ne, djevojka Zorica nije nestala ovih dana u Virovitici

U Facebook grupi Virovitičko-podravski glasnik korisnik Hans Christian Iversen podijelio je link na članak s naslovom “Virovitica: Nestala devojka! Zorice nema od juče ujutro, njena sestra moli za pomoć”.

U objavi se netočno navodi da je ovih dana u Virovitici nestala djevojka te se korisnike pokušava “namamiti” na sumnjivu internetsku stranicu.

“Molim te pomozi mi!!! Samo gledanjem i dijeljenjem ovog videa možemo joj pomoći”, piše u statusu uz objavu.

Od objave status je prikupio 141 dijeljenje i još pet ostalih reakcija, dok je jedini komentar napisao autor statusa očito želeći privući što više ljudi na klikanje članka.

“Zašto joj je to napravio!?!? jesi li vidio video?”, stoji u jedinom komentaru na objavu.

Nakon tog komentara, autor statusa je isključio komentare na objavu, očito želeći izbjeći propitivanje točnosti informacije o nestanku djevojke.

Antivirusni program upozorava na Phishing stranicu

No, kada se pokuša kliknuti na članak u objavi, antivirusni program korisnika upozorava da bi se moglo raditi o tzv. Phishing stranici, odnosno internetskoj stranici preko koje se pokušavaju prikupiti povjerljivi podaci kao što su korisnička imena, lozinke ili podaci s kreditnih kartica, a sve u svrhu ostvarivanja financijske koristi, odnosno krađe.

“PU virovitičko-podravska nema prijavljen nestanak navedene osobe”

Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj poslali smo upit je li proteklih dana nestala djevojka Zorica iz objave na Facebooku, Odgovorili su nam da “PU virovitičko-podravska nema prijavljen nestanak osobe koju navodite”.

I podaci s internetske stranice Nestali.hr, odnosno iz hrvatske Nacionalne evidencije nestalih osoba, potvrđuju da u ovom trenutku nema aktivne potrage za djevojkom iz Virovitice. U evidenciji se mogu pronaći dvije nestale osobe po imenu Zorica. No, jedna je nestala davne 1991. godine u Glini, a druga 2019. godine u Slavonskom Brodu, dok u posljednjih sedam dana niti jedna osoba nije nestala na području Policijske uprave virovitičko-podravske, a da je potraga još uvijek aktivna.

Fotografija iz objave može se pronaći na internetu, dijelila se unatrag nekoliko godina

Niti fotografija djevojke u objavi nije autentična. Ista fotografija može se pronaći na platformi za dijeljenje fotografija Pinterest kao i na drugim internetskim adresama (1,2), a njezino pojavljivanje može se pratiti i nekoliko godina unatrag.

Zaključno, kako nam je potvrdila Policijska uprava virovitičko-podravska, čije podatke potkrjepljuju i oni iz Nacionalne evidencije nestalih osoba, posljednjih dana u Virovitici nije nestala djevojka Zorica. Fotografija djevojke na objavi nije autentična nego se ista takva, ali starija, može pronaći na više mjesta na internetu. Sudeći prema obavijesti antivirusnog programa, lažna objava o nestanku djevojke u Virovitici najvjerojatnije služi kako bi korisnici kliknuli na članak preko kojeg im se mogu pokušati pokrasti podaci.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.