Razotkriveno

Snimka ne prikazuje predaju ukrajinskog tenka ruskim elitnim postrojbama

Facebookom se dijeli snimka zarobljavanja posade tenka, uz tvrdnju da se radi o Ukrajincima koji su se predali Rusima. Međutim, vjerojatnije je da je u pitanju ruski tenk.
Screenshot: Facebook

Na Facebook profilu privatnog korisnika objavljen je video s objašnjenjem da se na njemu može vidjeti “predaja ukrajinskog tenka ruskim elitnim jedinicama” kod ukrajinskog grada Hersona. No, prema uniformama vojnika, oznaci “Z” na vojnom vozilu kao i izvoru snimke, po svemu sudeći radi se o ukrajinskom zarobljavanju ruskih vojnika i vojne opreme.

“Predaja ukrajinskog tenka ruskim elitnim jedinicama. Herson”, stoji u objašnjenju snimke objavljene na Facebooku.

Snimka je na Facebooku objavljena 6. listopada i otada je prikupila 63 dijeljenja, 120 komentara i više od 878 ostalih reakcija, a pogledalo ju je više od 90 tisuća korisnika.

Zapadni mediji tvrde da su se Rusi predali Ukrajincima

Snimku je 6. listopada objavio i britanski tabloid Daily Mail uz opis da je “vjerojatno snimljen u Hersonskoj regiji”, a čini “se da prikazuje predaju ruskih vojnika”. “Dok vojnici leže na tlu, zaustavlja se tenk s bijelom zastavom. Ukrajinski vojnici im oduzimaju oružje i pretražuju ih”, stoji u opisu snimke na Daily Mailu.

Dužu vijest o snimci, s više informacija, objavio je američki tabloid New York Post. I u njihovoj vijesti navodi se da snimka prikazuje predaju ruskih, a ne ukrajinskih vojnika, kako se to navodi u statusu na Facebooku.

Ukrajinci prvi objavili snimku

New York Post navodi da je snimku zarobljavanja prvi na svom Telegram profilu podijelio ukrajinski čelnik regionalne vojne uprave Nikolajev Vitalij Kim te da se na njoj nalazi zarobljavanje vojnika iz pješačkog borbenog vozila BMP-a. No, dok se na Kimovom profilu ta snimka više ne može pronaći, ona je i dalje vidljiva na pro-ukrajinskom Telegram profilu Nikolaevskij Vanëk, a objavljena je 5. listopada. Dan kasnije je na istom profilu objavljena je i kratka snimka navodnog ispitivanje trojice ruskih vojnika zarobljenih u tom vojnom vozilu.

Snimka je 5. listopada objavljena i na Telegram profilu Želim živjeti, preko koje Ukrajinci pozivaju ruske vojnike na predaju. I oni u svom statusu navode da je o predaji vojnika i vojnog vozila izvijestio Vitalij Kim, a na kraju statusa objavili su broj telefona na koji se ruski vojnici mogu javiti kako bi se predali.

Uniforme, slovo “Z” na vojnom vozilu…

Da se ne radi o predaji ukrainskih vojnika i vozila, kao što se navodi u statusu, već ruskih, mogu sugerirati i neki detalji sa snimke, kao što su uniforme vojnika. Naravno, te “znakove” treba uzeti s rezervom s obzirom da uz rat na bojišnici, bukti i propagandni rat pa ne bi bilo neuobičajeno da su “znakovi” postavljeni tako da navedu na krivi trag. Dok se nikakve konkretne oznake vojske ne mogu razaznati na uniformama, na zarobljenom vozilu vidljivo je slovo “Z” koje je postalo jedan od simbola ruskih snaga u agresiji na Ukrajinu.

Zaključno, iz svega navedenog, a posebno zbog izvora iz kojih je video objavljen, uniformi vojnika i znaku “Z” na vojnom vozilu, s velikom vjerojatnošću može se zaključiti da se radi o predaji ruskih vojnika Ukrajincima, a ne Ukrajinaca Rusima, kao što se neutemeljeno tvrdi u statusu na Facebooku.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.