Razotkriveno

Ne, ovo nije snimka “tajnog ruskog aviona”

Snimka koja prikazuje avion koji izlijeće ispod površine mora dijeli se mrežama. Lažno se tvrdi da je u pitanju "tajni ruski avion".
Screenshot: Instagram

Na Facebooku i Instagramu dijeli se manipulirani video zapis za koji se netočno tvrdi da prikazuje “tajni ruski avion” (arhivirano ovdje).

Na snimci se vidi avion kako izlijeće ispod površine mora, probija se kroz površinu uz gusti oblak vode i dima te leti u nebo. Međutim, radi se digitalno prepravljenoj snimci.

Izvorna snimka dostupna je na YouTubeu, starija je od desetljeća i pokazuje lansiranje rakete tipa Trident iz američke podmornice.

Naknadnom manipulacijom, raketa je na snimci zamijenjena avionom, koji izgleda kao da izlazi iz mora. Iako se u snimci koja se širi društvenim mrežama tvrdi da je u pitanju “tajni ruski avion”, na snimku je zapravo namontiran američki vojni avion F15.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.