Nije rijetkost da Facebook objave u kojima se sugerira da neka namirnica magično liječi i najteže bolesti dosegnu do velikog broja ljudi, a takav je slučaj i kod članka koji je podijelila stranica Priroda liječi, a čiji naslov glasi:
List smokve: Leči dijabetes, rak, čir na želucu i pomaže pri mršavljenju!
U svega pet dana, objava je podijeljena preko 450 puta.
Iako postoje studije koje pokazuju da smokva ima sastojke koji imaju potencijal da se bore s kancerogenim stanicama, lišće te biljke ipak ne liječi rak, kako se sugerira u naslovu.
Potencijal
Znanstvenici Fakulteta za farmaciju i farmaceutske znanosti Sveučilišta Florida A&M u travnju 2019. objavili su rezultate istraživanja koje se odnosi na korisnosti ekstrakta lista Ficus carica L. (smokve) u smanjenju rizika od raka dojke.
Otkrili su da ekstrakt lišća smanjuje utjecaj koji dietilstilbestrol, sintetički hormon s kancerogenim potencijalom, ima na lomove DNK lanaca u stanicama dojke tijekom početne faze razvoja raka.
Nadalje, iranska studija profesora s Fakulteta medicinskih znanosti u Sariju objavljena 2011. godine također je pokazala kako je lateks smokve smanjio rast stanica raka želuca. Znanstvenici ta antikancerogena svojstva povezuju s antioksidativnim svojstvima polifenola u smokvi.
Međutim, unatoč pozitivnim nalazima koji se odnose na potencijal smokvinih antikancerogenih svojstava, znanstvenici ističu kako je potrebno još istraživanja, u konačnici i kliničkih ispitivanja, kako bi se utvrdila smokvina korisnost u liječenju karcinoma.
Dijabetes
“Dobra vest je i ta da konzumacijom čaja možete čak i prevenirati dijabetes jer ćete povećati osetljivost na inzulin”, navodi se dalje u tekstu.
Iako ne postoji studija koja je dokazala da konzumacija čaja od lista smokve prevenira dijabetes, određena istraživanja ukazuju na korisnost te biljke i u tom segmentu.
Jedna je studija iz 1998. godine pokazala da je kod određenog broja sudionika došlo do smanjenja razine glukoze kada su nakon obroka uzimali ekstrakte lista smokve. Studija u kojoj su korišteni štakori s dijabetesom tipa 2, pokazala je da ekstrakt lišća smokve može poboljšati razinu inzulina i sniziti razinu glukoze u krvi. U drugoj studiji, u kojoj su korišteni miševi, istraživači su otkrili da ekstrakt lišća smokve može zaustaviti ili usporiti proizvodnju glukoze u jetri.
Međutim, kako navodi portal Medical News Today, istraživanja usredotočena na efekt smokve na ovo zdravstveno stanje kod ljudi vrlo su ograničena. Naime, sama činjenica da su u laboratorijskim pretragama na životinjama uočeni određeni efekti, ne znači da će isti učinak biti zabilježen i prilikom kliničkih ispitivanja na ljudskim pacijentima.
Dobrobiti smokve
Obična smokva autohtona je na području koje se proteže od azijske Turske do sjeverne Indije te raste u većini mediteranskih zemalja gdje se često naziva “hranom za siromašne”. Plod smokve sadrži značajne količine kalcija, kalija, fosfora i željeza (Britannica).
Smokve se dugo koriste kao kućni lijek za probavne probleme poput zatvora. Biljka sadrži vlakna koja mogu omekšati stolicu te služe kao prebiotik, odnosno izvor hrane za “zdrave bakterije” koje nastanjuju crijeva (1, 2, 3).
Smokve također mogu poboljšati krvni tlak i razinu masnoće u krvi, što dovodi do boljeg zdravlja krvožilnog sustava i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Nekoliko je istraživanja na životinjama pokazalo da ekstrakt biljke smanjuje krvni tlak (1, 2).
Međutim, kako navodi Healthline, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila veza između konzumacije smokvi i zdravlja srca kod ljudi. Naime, jedna je studija pokazala da ispitanici s visokim LDL (lošim kolesterolom), koji su svakodnevno dodavali oko 14 suhih smokava u svoju prehranu, ipak nisu imali promjene u razini masti u krvi.
Zaključno, iako je smokva korisna biljka čija konzumacija ima pozitivan učinak na brojna zdravstvena stanja, njena korisnost u liječenju karcinoma još se mora potvrditi dodatnim istraživanjima, a konzumacija njenog lišća svakako sama po sebi neće izliječiti rak.