Razotkriveno

Ova snimka ne dokazuje da je Kubrick lažirao hod po Mjesecu

Na Faceboku se širi video koji se netočno opisuje kao dokaz da je hod na Mjesecu lažiran i da je u sve bio upleten poznati režiser Stanley Kubrick.
Foto: NASA

Na Facebook profilu Novo nenormalno objavljena je snimka za koju se u statusu tvrdi da je dokaz da je legendarni američki redatelj Stanley Kubrick režirao snimku slijetanja čovjeka na Mjesec. U statusu se netočno tvrdi da je redatelj prije smrti to i priznao, dok je sama snimka sastavljena od kadrova snimanja filma “Prvi čovjek” iz 2018. godine i stvarnih snimki s Mjeseca.

“Remek djelo režisera Stanley Kubrick. Nedugo poslije vlastitog priznanja da je snimanje slijetanja na mjesec kruna njegove karijere, Stanley je misteriozno preminuo. Dan danas u udžbenicima i povijesnim knjigama gradjani širom svijeta od samog djetinjstva usvajaju Kubrickovo remek djelo kao stvarnu činjenicu”, stoji u statusu uz snimku objavljenu 14. listopada.

Otada je objava na Facebook profilu Novo nenormalno prikupila 16 tisuća prikaza, 15 komentara i 111 ostalih reakcija.

Faktograf je u srpnju objasnio kako su fotografije s Mjeseca stigle na Zemlju, a tada smo pisali i da iako nema baš nikakvih dokaza da je slijetanje američke svemirske misije Apollo 11 na Mjesec bilo lažirano, ovo pitanje već desetljećima okupira teoretičare zavjere.

Teorija da čovjek nikad nije zapravo sletio na Mjesec prvi je put javno iznesena u knjizi bivšeg časnika američke mornarice Billa Kaysinga iz 1976. godine, a njenom su širenju kasnije znatno doprinijeli članovi “Međunarodnog društva za istraživanje ravne Zemlje”, dakle ljudi koji neutemeljeno vjeruju da je Zemlja ravna ploča (Wikipedia).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Izvor navodnog priznanja je intervju “nepoznatom filmašu”

Utvrđivanjem točnosti navoda da je slavni redatelj Stanley Kubrick u intervjuu pred smrt 1999. godine priznao da je pomogao NASA-i lažirati snimku hodanja po Mjesecu bavio se u portal Snopes 2015. godine. Tada su se slične tvrdnje pojavile na internetskim stranicama i profilima društvenih mreža na engleskom govornom području.

Navodna snimka priznanja svoje korijene vuče iz filma T. Patricka Murrayja naslovljenog “Shooting Kubrick”. U opisu toga filma iz 2015. godine stoji da je “prije smrti Stanley Kubrick dao rijetki intervju nepoznatom filmašu” u kojem je “priznao sudioništvo u najvećoj zavjeri u američkoj povijesti”. Jednu od verzija tog filma još uvijek se može pogledati na YouTubeu.

Screenshot: YouTube

Glasnogovornik Kubrickove udovice: “Intervju je laž”

Murray je na službenoj internetskoj stranici “Shooting Kubrick” tvrdio da je dobio pristup intervju koji je redatelj navodno dao u svibnju 1999. godine, ali da je postojao uvjet da se ne smije objaviti 15 godina od njegove smrti. No, prvu sumnju u autentičnost tog intervjua baca činjenica da je redatelj umro 7. ožujka 1999. godine, dakle dva mjeseca prije navodnog “priznanja”. Prema pisanju Varietyja, Kubrick je umro u ožujku 1999. od srčanog udara u svom domu u Hertfordshire sjeverno od Londona u dobi od 70 godina.

Treba napomenuti kako tvrdnja da je intervju nastao nakon što je redatelj već dva mjeseca bio mrtav može biti nenamjerna pogreška. No, Snopes je u svom članku naveo još nekoliko vrlo upitnih aspekata povezivanja tog intervjua sa slavnim redateljem. Muškarac za kojeg se tvrdi da je Kubrick, ne izgleda i ne zvuči kao slavni redatelj, kada se ta snimka usporedi s njegovom stvarnom snimkom iz 1997. godine.

Također, glasnogovornik Kubrickove udovice kazao je da je “taj intervju laž”, da “Kubricka nikada nije intervjuirao T. Partick Murray” i da je “cijela priča izmišljena, prevarantska i neistinita”. Osim tog navodnog intervjua, ne postoji niti jedan dokaz ili izjava autentičnog svjedoka da je Kubrick zaista režirao i lažirao slijetanje na Mjesec pa iz toga možemo zaključiti da je status na Facebooku netočan.

Snimka s filmskog seta 2018.

Činjeničnu točnost same snimke iz statusa provjeravao je portal Lead Stories u srpnju ove godine. Utvrdili su da je izvor isječaka filmske ekipe koja snima “astronaute na Mjesecu” sa stvarnog snimanja filma “Prvi čovjek” iz 2018. godine.

U listopadu 2018. godine, YouTube kanal IMAX objavio je prilog o snimanju toga filma u kojem su sadržane i snimke koje se pojavljuju uz navode da je Stanley Kubrick lažirao hod astronauta po Mjesecu. Film “Prvi čovjek” bavi se likom i djelom američkog astronauta Neila Armstronga te svemirskom misijom koja je dovela do toga da postane prvi čovjek koji je hodao po Mjesecu 20. srpnja 1969. godine. U prilogu na YouTubeu redatelj filma Damien Chazelle i direktor fotografije Linus Sandgren govore o konceptima i tehnikama stvaranja IMAX filma, a mnoge scene uključuju i glumce u svemirskim odjelima i članove filmskog seta.

Drugi dio snimke objavljene uz status prikazuje astronauta koji posrće i pada na površinu Mjeseca. Kao što se još uvijek može vidjeti na YouTubu, to je snimka astronauta Johna Younga na Mjesecu iz misije Apollo 16 1972. godine.

Iz svega navedenog, jasno je da snimka objavljena na Facebook profilu Novo nenormalno ne dokazuje da je Stanley Kubrick lažirao snimku hodanja Neila Armstronga na Mjesecu 1969. godine. Isječci iz snimke prikazuje snimanje filma “Prvi čovjek” 2018. i pad Johna Younga na Mjesecu 1972. Netočan je i navod iz statusa da je Stanley Kubrick pred smrt priznao da je lažirao snimku hodanja astronauta na Mjesecu. Radi se o intervjuu za koji nitko nije potvrdio da ga je dao Stanley Kubrick.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.