Razotkriveno

Nema dokaza iz kliničkih istraživanja da crni kim liječi rak

Ulje crnog kima u različitim se objavama na Facebooku predstavlja kao lijek za rak. Za tako nešto nema adekvatnih dokaza.
Ilustracija:Faktograf

“Liječi i RAK tako što direktno napada njegove stanice i uništava ih”

Opis je to Facebook objave u kojoj se reklamira ulje egipatskog crnog kima u kapsulama, a koju su na svojim stranicama objavile stranice Biotika Vodić do zdravlja, Biljna apoteka Aronija Biljna ljekarna Ljekobilje natura.

“Ulje Ćurekota(crni kim) najbolji lek na svetu ali za sve bolesti. Rak, leukemija razni lupusi alergije, čir želuca razna bakterijska oboljenja alergije, sinusi, reumatična oboljenja itd ali sve to ide na odredjene vremenski period i adekvatno korištenje ulja”, sažetak je  druge objave koja pak stiže s privatnog profila na Facebooku koji ima preko 3000 pratitelja.

Ovakav tip objava, u kojima se tvrdi da određena namirnica liječi rak, često dolazi sa stranica koje promoviraju alternativnu medicinu te nerijetko skupe veliki broj reakcija na društvenim mrežama.

Budući da se u posljednjih mjesec dana informacija o magičnim svojstvima crnog kima pojavila u više navrata na Facebooku, u nastavku ćemo navesti neke od studija koje su istraživale ekstrakte te biljke te njihovu korisnost u liječenju raznih bolesti.

Crni kim

Biljka crnog kima raste u jugozapadnoj Aziji te dijelovima Mediterana i Afrike gdje ima dugu povijest uporabe u različitim kulinarskim i medicinskim tradicijama.

Sjemenke biljke i njihovo ulje često su hvaljene kao lijek za sve, a ljekovito se svojstvo najviše pripisuje njegovom sastojku timokimonu.

Brojne su studije pokazale da sjemenke odnosno ulje imaju antimikrobna, antiparazitska i antifungalna svojstva (Britannica).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Isto tako, određena istraživanja pokazuju kako spojevi u biljci imaju i antikancerogena svojstva te je taj potencijal utvrđen brojnim in vitro i in vivo studijama, ispitivanjima koja se provode izvan živog organizma i uključuju izolirana tkiva, organe ili stanice, kao i pretkliničkim ispitivanjima na životinjskim modelima.

Studija iz 2004. godine pokazala je da ulje ima sposobnost inhibirati karcinogenezu debelog crijeva štakora, a nešto ranije dokazano je antitumorsko djelovanje protiv raka pluća kod miševa. Kasnija istraživanja su pokazala da ekstrakt crnog kima inducira apoptozu te inhibira proliferaciju u stanicama adenokarcinoma gušterače (iako nije utvrđena preventivna uloga), da može biti učinkovit u liječenju raka prostate te raka grlića maternice. Međutim, kako se navodi u jednom od radova iz 2016. godine, iako su pretklinički, eksperimentalni dokazi koji upućuju na snažne učinke različitih ekstrakata biljke protiv raka uvjerljivi, još uvijek nedostaju preventivne i kliničke studije koje izravno dokazuju tu vezu. One bi se trebale usredotočiti na izravnu vezu između učinka ekstrakta biljke i prevencije odnosno liječenja raka u pretkliničkim i kliničkim uvjetima.

Sličan smo odgovor dobili od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), gdje su nam rekli da, iako je tema antikancerogene aktivnosti crnog kima prvi put pokrenuta 1980-ih, klinička ispitivanja na ljudima za sada nisu provedena.

“Vrlo je bitno istaknuti da, iako se primjena pripravaka crnog kima neslužbeno preporučuje vezano uz iznad nabrojana stanja, broj i kvaliteta kliničkih ispitivanja na ljudima, a koja su jedini pouzdani način utvrđivanja djelotvornosti i sigurnosti, nisu dovoljna ili uopće ne postoje vezano za primjenu u bilo kojoj od navedenih indikacija. S obzirom na vrlo veliki raspon tipova karcinoma, kada bi i postojala određena klinička ispitivanja, bilo bi vrlo teško, odnosno nemoguće pripisati mu općeniti antikancerogeni učinak za sve tipove karcinoma, kao što je i slučaj s bilo kojim drugim lijekom koji se koristi u tu svrhu”, kažu u HALMED-u.

Iz agencije također poručuju da pregledom baza podataka odobrenih lijekova u EU, uključujući i Republiku Hrvatsku, nisu pronađeni odobreni biljni lijekovi koji sadrže pripravak crnog kima kao djelatnu tvar. Također, novije biljne monografije (WHO, ESCOP, EMA-HMPC) ne uključuju opis primjene pripravaka crnog kima, što ukazuje na nedostatak znanstvenih podataka temeljem kojih bi se iste izradile.

Dobrobiti

HALMED u odgovoru Faktografu navodi kako se u tradicionalnoj „narodnoj“ primjeni (koja ne uključuje znanstvene dokaze), ulje crnog kima smatra korisnom pomoći kod blažih gastrointestinalnih tegoba, autoimunih bolesti, oslabljenog imuniteta, za olakšavanje simptoma astme, alergijskog rinitisa i atopijskog dermatitisa, a sve više se koristi u kozmetici, u njezi kože.

Međutim, što se tiče znanstvenih dokaza, ispitivanja i dalje razjašnjavaju učinak i mehanizme djelovanja pojedinih sastavnica ulja crnog kima.

Određene studije pokazuju da bi crni kim i sastojak timokinon mogli biti korisni u prevenciji i usporavanju Alzheimerove bolesti, te da su učinkoviti u tretiranju bakterija koje su otporne na antibiotike. Jedno je manje istraživanje iz 2010. godine pokazalo da ulje crnog kima može olakšati simptome alergija. Nadalje, neka istraživanja sugeriraju da bi zbog svojih protuupalnih i antimikrobnih učinaka ulje crnog ima moglo biti korisno u liječenju nekoliko dermatoloških problema, poput akni, psorijaze, suhe kože (1, 2). Konzumacija sjemenki može pomoći u snižavanju indeksa tjelesne mase te kod smanjenja tjelesne težine i inzulinske rezistencije.

Portali Healthline i Medical News Today navode kako ekstrakti biljke mogu biti korisni za zdravlje mozga i kognitivne sposobnosti, kako su potencijalno učinkoviti u smanjenju krvnog tlaka i razine kolesterola te da mogu poboljšati kvalitetu sjemena u muškaraca s dijagnosticiranom neplodnošću.

Iako ekstrakti crnog kima mogu biti korisni u liječenju brojnih bolesti, potencijali te biljke ipak se u navedenim objavama prenaglašavaju, a sve u svrhu bolje prodaje njenih pripravaka.

“Zaključno, vidljivo je da se posljednjih nekoliko desetljeća pripravci crnog kima, prvenstveno njegovo ulje, sve češće stavljaju na tržište kao dodaci prehrani i kozmetički proizvodi za njegu i oporavak kože. Iako broj kliničkih ispitivanja ni približno nije dovoljan za njihovu primjenu u liječenju bolesti, njihovo peroralno uzimanje i topikalna primjena danas se bez pouzdanih znanstvenih dokaza preporučuju u svrhu liječenja. Kako bi se opravdala njihova primjena u slučaju bilo koje bolesti, potrebno je potkrijepiti indikacije provedbom kvalitetnih kliničkih ispitivanja koja dokazuju djelotvornost i sigurnost primjene”, rekli su iz HALMED-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.