Razotkriveno

Brazil je blokirao bankovne račune onih pod istragom za pozivanje na vojni puč

Brazilske institucije potvrdile su da nije bilo prevare na predsjedničkim izborima. No, neki pojedinci i dalje traže vojni udar.
Foto: Hina/EPA/JOEDSON ALVES

Čitateljica Faktografa upitala nas je da provjerimo točnost statusa objavljenog na Facebook profilu “Novo normalno” u kojem se navodi da brazilski Vrhovni sud blokira društvene mreže i bankovne račune građana.

“Brazilski prijatelj kaže: Naš je 17 dan, a brazilski vrhovni sud nastavlja vrijeđati i blokirati društvene mreže i bankovne račune građana”, objavljen je status uz snimku skupa potpore bivšem brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru koji je krajem listopada izgubio predsjedničke izbore.

Status je na profilu Novo Normalno od 18. studenog prikupio 47 dijeljenja, 6 komentara i još 185 reakcija.

Brazilski sud blokirao račune onih koji pozivaju na vojni puč

Točno je da je brazilski Vrhovni sud prošlog tjedna odlučio blokirati bankovne račune desničarskih aktivista koji negiraju legitimnost pobjede Luiza Inacija Lule da Silve na nedavno održanim predsjedničkim izborima i pozivaju na vojni udar o čemu su pisali mnogi brazilski i svjetski mediji (ovdje, ovdje, ovdje i ovdje).

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Na udaru odluke našlo se 43 pojedinaca i kompanija povezanih s demonstracijama koje su buknule na brazilskim ulicama nakon održanog drugog kruga predsjedničkih izbora na kojima je od Lule izgubio desničarski kandidat i bivši predsjednik Jair Bolsonaro. “Neophodno, primjereno i nužno bilo je blokirati bankovne račune onih pod istragom, uzimajući u obzir da sredstva mogu koristiti za financiranje protuzakonitih i nedemokratskih akata, kako bi zaustavili istragu ili predstavljali prijetnju provođenju zakona”, kazao je sudac brazilskog Federalnog Vrhovnog suda (STF) i predsjednik Vrhovnog izbornog suda (TSE) Alexandre de Moraes te dodao kako je zabilježeno “opetovano kršenje prava na okupljanje”.

Brazilske vlasti su objasnile da su se pod istragom, a potom i blokadom bankovnih računa, našle osobe za koje tvrde da su sudjelovale u “antidemokratskom djelovanju” – od ilegalnih blokada prometa i antidemokratskih prosvjeda pa sve do poziva prosvjednika na vojnu intervenciju. De Moraes je objasnio da su antidemokratska događanja počela nakon što su nezadovoljni vozači kamiona “krenuli blokirati promet ne nekoliko autocesta u državi”.

Na listi su se uglavnom našli vlasnici, kako pišu brazilski mediji, poljoprivrednih kompanija. U njihovom vlasništvu su mnogi od kamiona koji su blokirali brazilske prometnice. Drugi dio prosvjeda odvijao se pred vojnim objektima gdje su, također, bila parkirana vozila prosvjednika, a od oružanih snaga se tražio vojni puč.

Odbačena žalba Bolsonarove koalicije

Podsjetimo, nakon što su brazilske institucije potvrdile pobjedu Lule u drugom krugu predsjedničkih izbora, mnogi pristaše bivšeg predsjednika Bolsonara sudjelovali su u masovnim prosvjedima u kojima su tvrdili da su izbori lažirani te su od vojske tražili intervenciju. Koalicija okupljena oko bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara ovog tjedna podnijela je žalbu na potvrdu legitimnosti izbora zbog navodnih grešaka u elektroničkim uređajima za glasovanje.

No, predsjednik Vrhovnog izbornog suda (TSE) Alexandre de Moraes jučer je objavio da je žalba odbačena jer nisu pronađeni niti dokazi, a ni indicije koje bi ukazivale na prevaru zbog koje bi trebalo ponovno potvrditi autentičnost određenih glasova. Prema izvorima brazilskih medija, Bolsonarova koalicija tražila je poništavanje 279 tisuća glasova. No, brazilsko Ministarstvo obrane u svom detaljnom izvještaju početkom mjeseca izbornim institucijama napisalo je da nije bilo nikakvih nepravilnosti u izbornom procesu.

U drugom krugu predsjedničkih izbora, održanom 30. listopada, prema službenim rezultatima brazilskog Vrhovnog izbornog suda Luiz Inacio Lula da Silva osvojio je 50,9, a Bolsonaro 49,1 posto glasova.

Blokirani internetski profili onih koji su tvrdili da su izbori lažirani

Točan je navod iz statusa i da su brazilske vlasti kao dio borbe protiv dezinformacija i navodnih napada na demokratske institucije suspendirale internetske profile nekih od najpoznatijih Bolsonarovih suradnika zbog širenja lažnih vijesti o prevari na izborima.

Zaključno, u statusu se točno navodi da su brazilske vlasti nakon izbora blokirale bankovne račune i suspendirale profile na društvenim mrežama. No, ono što se ne navodi je da su blokirani bankovni računi osoba i kompanija koje su pod istragom zbog blokiranja prometnica i zahtjeva za provođenjem vojnog puča, kao i da su suspendirani računi na društvenim mrežama onih koji su širili netočne tvrdnje da su izbori u Brazilu pokradeni.

Live blog
Dezinformacije o koronavirusu
Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.