Razotkriveno

Dragan Primorac nije uhićen. Prevaranti izmišljenim intervjuom reklamiraju sumnjive kapsule

Dragan Primorac potvrdio je za Faktograf da nije uhićen i da se na internetu pojavio lažni intervju s njim u kojem se reklamiraju kapsule sumnjive kvalitete.
Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Na internetu se pojavio bizaran status u kojem se tvrdi da je bivši ministar obrazovanja i hrvatski liječnik Dragan Primorac uhićen, a potom link na statusu vodi na lažan intervju s Primorcem preko kojeg se pokušavaju korisnicima prodati kapsule Welltone. Dragan Primorac potvrdio je za Faktograf da se radi o lažnoj objavi i da je već slične “intervjue” prijavljivao nadležnim institucijama.

“Dragan Primorac je uhićen u jednom od intervjua otkrio je lijek za hipertenziju koji su farmaceuti skrivali”, stoji u statusu objavljenom na profilu Miau Miau.

Status s lažnom informacijom o uhićenju objavljen je 25. studenog i otada je prikupio 47 dijeljenja, 6 komentara i 273 ostale reakcije.

Uz status je postavljena i fotografija na kojoj je lice Dragana Primorca “nalijepljeno” na drugu osobu, dok u vrhu piše “Uživo Doha” čime se, valjda, pokušava sugerirati da je Primorac uhićen u Kataru gdje je trenutno u tijeku Svjetsko nogometno prvenstvo. Primorac nam je potvrdio da ništa od toga nije točno.

Uz status stoji i natpis “Pročitajte prije nego što se izbriše”, a kada se klikne na “Saznajte više” link vodi na još jedan u nizu izmišljenih članaka o kojima je Faktograf u posljednje vrijeme pisao u nekoliko navrata (1, 2, 3, 4). Dragan Primorac je za Faktograf potvrdio da nema nikakve veze s promocijom kapsula iz izmišljenog članka.

Primorac je 4. kolovoza i na svojoj službenoj Facebook stranici upozorio korisnike da ne nasjedaju na oglase o prodaji čudotvornih lijekova.

“Prijevara, nedozvoljena uporaba osobnih podataka (tzv. krađa identiteta), u svrhu sticanja protupravne imovinske koristi predstavlja kazneno djelo. Posebno je tužno i apsolutno neprihvatljivo kad pojedinci zlorabe društvene mreže koristeći lažni identitet (u zadnje vrijeme me upozoravaju da koriste i moje fotografije) kako bi prodavali lažne lijekove, koji jamče izlječenje teških bolesti i time stekli protupravnu imovinsku koristi. Na žalost uzimanje takvih sredstava može dovesti do pogoršanja zdravstvenog stanja oboljelog, a u ekstremnim slučajevima i do smrti. Jedino što možete napraviti s tim oglasima je prijaviti ih nadležnim institucijama”, napisao je Primorac na svojem Facebook profilu u kolovozu.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Isti članak kao u slučaju lažnog intervjua Josipa Paladina

Tekst najnovijeg lažnog intervjua s Draganom Primorcem jednak je tekstu o kojem je Faktograf pisao u rujnu kada je žrtva iste internetske prevare bio liječnik Josip Paladino. U oba slučaja naslov članka je “Oticanje, bol i grčevi u nogama: 3 vjerna pratitelja “prljavih” žila. Kako sve to liječiti kod kuće?”, članak se predstavlja kao da je objavljen na nepostojećem portalu “Svjetske medicinske vijesti”, a u oba slučaja je kao autor članka potpisan Petar Živković. Različit je jedino datum objave – dok je u slučaju Paladina to bio 23. rujna, u slučaju Dragana Primorca stavljen je 23. studenog.

U cijelom članku izmijenjene su jedino fotografije i naziv proizvoda koji se pokušava prodati. Kod Paladina to su bile kapsule Tonerin, dok se u slučaju Dragana Primorca radi o kapsulama Welltone.

Kapsula Welltone nema niti u registru lijekova, a niti u registru dodataka prehrani

Kapsule Welltone ne mogu se pronaći niti u hrvatskom registru lijekova, kao niti u registru dodataka prehrani što znači da u Hrvatskoj nije nikako registriran i navodi na zaključak da se radi o sumnjivom proizvodu kojega hrvatske institucije nisu provjerile.

Krajem listopada su Faktografu iz Hrvatske liječničke komore potvrdili da su u posljednje dvije godine dobili nekoliko prijava zbog pojave lažnih intervjua i izjava liječnika te da su u nekoliko navrata upozorili građane “na učestalu pojavu lažnih i netočnih oglasa o tzv. ljekovitim proizvodima i dodacima prehrani”.

“U takvim oglasima i tekstovima se često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih ili lažnih liječnika”, napisali su u odgovoru Faktografu iz Hrvatske liječničke komore.

HLK traži žurnu reakciju državnih institucija

HLK je potvrdila da je komora, kao i njezini članovi čiji su identiteti ukradeni te zlorabljeni, prijavila te postupke nadležnim institucijama zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela i protuzakonitih radnji, no očekuju i reakcije drugih državnih institucija kako bi se ovakva opasna i štetna praksa prekinula.

“Liječnička komora poziva ponovno nadležne institucije uključujući Državno odvjetništvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva te u konačnici i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, pod čijom su ingerencijom tiskani i elektronički mediji, da žurno postupaju u skladu sa svojim ovlastima”, stoji u odgovoru HLK-a te se dodaje da će se “zbog zaštite zdravlja građana obratiti i Vijeću za elektroničke medije, od kojeg očekuje donošenje preporuke elektroničkim medijima vezano uz ove opasne primjere lažnog oglašavanja”.

HLK: Postoji opasnost da ti proizvodi mogu ozbiljno narušiti zdravlje

Kao što je Faktograf ranije pisao, još opasnije od toga da se u prodaji lijekova i medicinskih proizvoda koriste izmišljeni intervjui sa zdravstvenim stručnjacima je činjenica da se kroz te članke provlači i cijeli niz neznanstvenih i opasnih teza o liječenju bolesti, na što upozoravaju i iz liječničke komore.

“Komora je upozoravala građane da se tu ne radi samo o neistinitom oglašavanju te eklatantnoj krađi identiteta uglednih stručnjaka, nego i opasnosti da proizvodi koji se tako oglašavaju sadržavaju toksične tvari koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt. Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno, budući da takvi proizvodi nisu i ne mogu biti registrirani kao lijekovi, niti im se mogu pripisivati svojstva koja imaju isključivo lijekovi. Proizvodnja, oglašavanje i distribucija lijekova i medicinskih proizvoda visoko je regulirana djelatnost, koja podliježe brojnim zakonskim propisima i inspekcijama”, stoji u odgovoru HLK.

HALMED: Ne kupujte lijekove iz ilegalnog lanca opskrbe

HALMED je u odgovoru Faktografu početkom studenog naveo da su “na crnom tržištu Hrvatske (ilegalni uvoz, neovlaštena prodajna mjesta, oglasnici, elektronička pošta i sl.) zabilježeni lijekovi neodgovarajuće kakvoće i krivotvorine. Kupnja lijekova na crnom tržištu može biti jako opasna za pacijente jer je u većini slučajeva podrijetlo tih lijekova nepoznato, njihova kakvoća je upitna te je vrlo često riječ o krivotvorenim lijekovima koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje pacijenata” te upozorio građane da lijekove, iz sigurnosnih razloga, kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi”.

Iznijeli su i podatak da se prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), procjenjuje se da je oko 50% lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno. “Stoga HALMED apelira na hrvatske građane da ne kupuju i ne koriste lijekove iz ilegalnog lanca opskrbe jer takvi proizvodi nisu provjereni niti sigurni za primjenu. Građani uvijek moraju biti svjesni da time izlažu svoje zdravlje velikom riziku”, poručili su iz Agencije.

Podaci SZO-a pokazuju da se u razvijenim zemljama najviše krivotvore lijekovi za poboljšanje stila života (lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije, lijekovi za liječenje pretilosti, intelektualni stimulansi, kortikosteroidi, antihistaminici i sl.), dok u zemljama u razvoju ima najviše krivotvorina među lijekovima za liječenje po život opasnih bolesti (antibiotici, onkološki lijekovi, analgetici, kardiovaskularni lijekovi, antivirotici, antimalarici i sl.).

Zaključno, na Facebook profilu Miau Miau pojavila se lažna informacija da je uhićen hrvatski liječnik i bivši ministar Dragan Primorac. Link u statusu vodi na članak s izmišljenim intervjuom s Draganom Primorcem u kojem se lažno navodi da on reklamira kapsule kojih nema u hrvatskim registrima lijekova ili dodataka prehrani.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.