Razotkriveno

Ne, Poljaci “nisu priznali što će izazvati rat Rusije i NATO-a”

U NATO-u i međunarodnoj zajednici vodi se rasprava o tome može li Poljska dati Ukrajini proturaketne sustave Patriot koje im je ponudila Njemačka.
Screenshot: YouTube (NATO)

Na portalu i Facebook profilu Glas Balkana.info 30. studenog objavljena je vijest “Poljaci priznali što će izazvati rat Rusije i NATO-a” (arhivirano ovdje) prenesen s portala Webtribune (arhivirano ovdje).

“Stvarni početak rata između NATO-a i Rusije mogao bi da bude prebacivanje odbrambenih raketnih sistema Patriot Ukrajini. Ovo je izjavio bivši zamenik generalnog sekretara NATO za operacije Adam Kobjeracki 28. novembra u intervjuu poljskom časopisu Super Ekpress”, piše na početku tekstova na portalima Glas Balkana i Webtribune.

Već na ovom samom početku teksta demantiraju, odnosno ublažavaju, tvrdnje objavljene u naslovu. Iz uvoda se može iščitati da se ne radi o službenom stavu države Poljske, što bi se moglo zaključiti iz naslova. Također se i navod da su Poljaci priznali “što će izazvati rat Rusije i NATO-a” ublažava u tvrdnju da bi “stvarni početak rata moglo biti” prebacivanje raketnih sustava Patriot Ukrajini. Kada se pogleda naslov, nejasno je i kako bi uopće Poljaci mogli priznati što će (u budućnosti) izazvati rat Rusije i NATO-a, posebno zato što u tekstu nema izjave u kojoj bi neki poljski dužnosnik najavio potez koji bi mogao izazvati rat.

Što je rekao Kobieracki?

Tema teksta je intervju poljskog karijernog diplomata i bivšeg zamjenika glavnog tajnika NATO-a Adama Kobierackog za poljski tabloid Super Express. Kobieracki je iskusni diplomat koji je u poljskom Ministarstvu vanjskih poslova počeo raditi 1982. godine, bio je zaposlen u mnogim međunarodnim institucijama, od 2003. do 2007. godine radio je kao zamjenik glavnog tajnika NATO-a, a od 2011. do 2015. godine bio je direktor OSCE-ovog centra za prevenciju konflikta. Potom se vratio u poljsku diplomaciju, a Ministarstvo vanjskih poslova napustio je ove godine.

U intervju je govorio o ponudi Njemačke da svoje raketne sustave Patriot predaju Poljskoj nakon što je u tu državu doletio projektil iz Ukrajine i ubio dvoje ljudi. Nakon te ponude Njemačke, dio poljske politike je kazao da taj sustav treba proslijediti Ukrajini kako bi ojačala svoju proturaketnu obranu. “Proizvođači sustava Patriot su Amerikanci, a vlasnik je trenutno Njemačka. No, trenutno tim sustavima upravlja NATO-a jer je Berlin izjavio da će ti Patrioti biti dio savezničke obrane”, počeo je svoj odgovor Kobieracki, naglasivši da se ta tema u poljskoj politici koristi kao politički PR.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Potom je objasnio da u trgovini takvim oružjem, vlasnik oružja ga ne može predati bez odobrenja proizvođača, no uz ogradu da ne zna kakav sporazum oko Patriota imaju Njemačka i SAD. “Na kraju krajeva, razno oružje, uključujući ono iz država Zapada, predaje se Ukrajini. NATO države transferiraju oružje Ukrajini. No, dio raketne obrane NATO-a ne može se transportirati Ukrajini jer bi to Savez stavilo u ratnu situaciju, de facto rat s Rusijom”, kazao je Kobieracki.

Taj dio intervjua poslužio je portalima Glas Balkana i Webtribunea da u naslovu zaključe da su “Poljaci priznali što će izazvati rat Rusije i NATO-a”. No, kontekst izjave je da ju nije dao službeni poljski dužnosnik te da je karijerni diplomat samo kazao svoje mišljenje o tome kako bi se moglo protumačiti davanje Patriota Ukrajini.

Njemačka Poljskoj ponudila Patriote nakon incidenta na granici

O činjenici da je njemačka ponuda Patriota postala bitno unutarnje političko pitanje u Poljskoj, na kojem nacionalistička vlast pokušava prikupiti političke bodove uoči parlamentarnih izbora sljedeće godine, ovog tjedna pisao je Politico. Podsjetili su da je 15. studenog raketa pala u poljskom pograničnom selu Przewodów i ubila dvoje ljudi. Raketa je bila dio ukrajinske protuzračne obrane, a cilj su joj bile ruske rakete ispaljene na zapad Ukrajine.

Zbog tog incidenta Njemačka je Poljskoj prošlog tjedna ponudila tri artiljerijske jedinice sustava Patriot, američkog zemlja-zrak sustava koji stoji oko milijardu dolara po jedinici, kao i pomoć u nadgledanju poljskog zračnog prostora njemačkim borbenim avionima Eurofighter. Prva reakcija Poljske bila je entuzijastična. “Sa zadovoljstvom prihvaćam prijedlog njemačkog Ministarstva obrane u vezi isporuke dodatnih raketnih bacača Patriot u našu državu”, napisao je na Twitteru poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak te dodao da će predložiti postavljanje tog sustava “na granicu s Ukrajinom”.

Poljska promijenila stav

No, potom je dva dana nakon ponude predsjednik poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jarosław Kaczyński u izjavi državnoj Poljskoj informativnoj agenciji rekao da bi za sigurnost Poljske bilo bolje da “Nijemci ponude opremu Ukrajini”. Nekoliko sati kasnije svoj ranije javno iskazani stav promijenio je i poljski ministar obrane Błaszczak i poručio službenom Berlinu da se baterije Patriota transferiraju u Ukrajinu i postave na njezinu zapadnu granicu.

Na takav prijedlog reagirala je njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht i objasnila da su “Patrioti dio NATO-ove integrirane zračne i raketne obrane, što znači da mora biti na NATO-ovom teritoriju”. Njemački veleposlanik u Poljskoj Thomas Bagger kazao je da sustavom upravljaju njemački vojnici te da bi njihovo slanje u Ukrajinu značilo staviti ih u opasnost da se nađu pod ruskim napadom. “Te jedinice mogu biti na istočnoj granici Poljske i istočnom krilu saveza, za nekoliko dana, možda nekoliko tjedana. To se može obaviti vrlo brzo. No, potpuno je druga tema govoriti o prebacivanju u Ukrajinu”, kazao je Bagger.

Kaczyński je takav stav Njemačke iskoristio za propitivanje njezine privrženosti NATO savezu. “Njemački stav dosad ne daje razloga za vjerovati da će odlučiti presresti ruske rakete”, kazao je Kaczyński te dodao da bi njemački Patrioti u Poljskoj služili samo u “estetske svrhe” bez “vojnog i političkog značaja”. S time se ne slaže umirovljeni poljski general i bivši čelnik poljskog Ureda za nacionalnu sigurnost Stanisław Koziej koji smatra da bi ti sustavi pojačali poljsku proturaketnu obranu. “Mi imamo protuzračnu obranu, ali proturaketni sistemi još nisu tamo”, objasnio je. Poljska još uvijek čeka sustave Patriot koje su od SAD-a kupili prije nekoliko godina, a njemački sustavi bi sigurno toj obrani dali dodatnu snagu.

Poljska politička analitičarka Anna Siewierska-Chmaj smatra da PiS i Kaczyński zaoštravanjem retorike prema Njemačkoj pokušavaju ojačati svoju potporu među poljskim glasačima, jer je prošlomjesečna anketa pokazala da rekordan broj Poljaka odnose s Njemačkom smatra lošima. “Antinjemačka retorika PiS-u možda neće donijeti nove glasače, ali bi mogla pridonijeti da im ne pada potpora”, kazala je.

Scholz: “Ponuda je još uvijek na stolu”

Na zajedničkoj konferenciji za medije glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i njemački kancelar Olaf Scholz  jučer su govorili i o temi predaje tri artiljerijske jedinice sustava Patriot u Poljsku.

“Još uvijek je u tijeku dijalog i proces u Poljskoj. Mislim da je još prerano za zaključak. Mislim i da je bitno razdvojiti raspravu o ta tri Patriota koje je Njemačka ponudila za pomoć u čuvanju poljskog zračnog prostora, od teme jačanja ukrajinske zračne obrane”, kazao je Stoltenberg dok je Scholz kazao da je ponuda Poljskoj i dalje na stolu.

Zaključno, u naslovima članaka Glasa Balkana i Webtribunea netočno se navodi da su “Poljaci priznali što će izazvati rat Rusije i NATO-a”, jer se u članku samo navodi mišljenje jednog diplomata, a nema nikakvog priznanja nekog poljskog dužnosnika. Članku nedostaje kontekst njemačke ponude Poljskoj i široke rasprave koja se u NATO-u i međunarodnoj zajednici oko te ponude razvila.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.